Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóMORSKIE OKO


A Morskie Oko (magyarul Halastó) a Lengyel-Tátra tán legnépszerűbb túracélpontjainak egyike, és nem mellesleg a Tátra legnagyobb kiterjedésű (34,54 ha) tava. Persze nem mérete, sokkal inkább a környező csúcsokkal alkotott gyönyörű panorámája miatt látogatják előszeretettel a turisták.


Kindulópont: Palenica Białczanska.
Végpont: Morskie Oko.
Távolság: kb 9 km.
Szintkülönbség: kb 400m.

A megtételhez szükséges idő: kb. 2 óra 20 perc.
A visszatéréshez szükséges idő: kb. 2 óra 00 perc.

Útvonal: Palenica Białczanska tisztás, parkoló, buszmegálló és lovaskocsi állomás - (piros jelzés, aszfaltozott úton) - Wodogrzmoty Mickiewicza (Mickiewicz-vízesések) - (piros jelzés, szinte végig aszfaltozott úton) - Włosenica (Hajfű-tisztás) lovaskocsi állomás - (piros jelzés, aszfaltozott úton) - Morskie Oko (Halastó) és Schronisko przy Morskim Oku (Halastavi menedékház).

 

A kiindulópont megközelítése:

Személyautóval, csoportoknak autóbusszal a Łysa Polana határátkelőig kell menni, itt közvetlenül a határ előtt kell a nagy zöld KRESZ-tábla jelzése alapján jobbra lekanyarodni, és kb 1,5 km autózással elérhető a parkoló. (Sokszor nyáron, a főszezonban annyian vannak, hogy magánál a határátkelőnél kialakított ideiglenes parkolót is megnyitják.) A parkolókról árakat, térképet itt találtok.
Vagy kisbusszal Zakopanéból. A városközpontból, az autóbusz- és vasúti pályaudvartól induló kisbuszok 15 pln/fő árért visznek ki, illetve ugyanennyiért hoznak vissza a városba.

Túraleírás:

A tátrai belépő kifizetése után az aszfaltozott piros jelzésen kell elindulnotok felfelé. Az út nem emelkedik vészesen, az egyetlen amire érdemes figyelni, hogy sok lovaskocsi közlekedik az úton turistákat szállítva. Kb. 45-50 perc séta után éritek el a Mickiewicz-vízeséseket, amelyekt az utat keresztező Roztoka-patakból alakult ki.
Utatokat folytatva tovább az aszfaltozott piros jelzésen 1 óra 10-15 perc alatt érhettek a Włosenica lovaskocsi állomásra. Az ide vezető út során maga a jelzés párszor betér az erdőbe, hogy az aszfaltút vargabetűit levágja, de aki szeretne, az nyugodtan mehet a műúton is, hisz mind a két út ugyanoda vezet. Włosenica-tól a lovaskocsik már nem mehetnek tovább, így aki ezt a módot választja a feljutásra, annak is gyalogolnia kell az utolsó kb 1,5 kilométeren.
A túra befejező szakasza is aszfaltozott úton vezet, de itt már a csodás hegycsúcsokat fogjátok nézni, hiszen jó közel lesztek már a tavat körbevevő katlanhoz, így a Mnich (Barát - 2070m), a Czubryna (Csubrina - 2376m), a Menguszfalvi-csúcsok: Mieguszowiecki Szczyt (Nagy Menguszfalvi-csúcs - 2438m), Posredni Mieguszowiecki Szczyt (Középső Menguszfalvi-csúcs - 2393m) és Czarny Mieguszowiecki Szczyt (Keleti Menguszfalvi-csúcs - 2410), valamint a Rysy (Tengerszem-csúcs - 2499m) vonja majd magára figyelmeteket.
A tó partját és egyben az itt lévő menedékházat elérve télen-nyáron érdemes jól magatokba szívni a panorámát, esetleg egy korsó sört elfogyasztani a menedékházban.

A túrát minden évszakban ajánljuk, a jó idő is csak annyiban alapfeltétel a teljesítéshez, hogy csapadékos, nagyon felhős időben sajnos szinte semmit sem látni a hegyekből, de a tó még ilyenkor is, önmagában is gyönyörű tud lenni!


Tipp:

Bár a könnyű túrák közé soroltuk, azért 18 km-t meg kell tennetek, hogy a tóhoz felérjetek a parkolóból, illetve vissza. Fáradtabbak, rosszabb kondival bírók választhatják a lovaskocsisok (télen a lovasszánosok) szolgáltatásait is, akik 90 pln/fő áron felvisznek a Włosenica lovaskocsi állomásra. A felfele vezető út kb 1 óráig tart lovaskocsin. Visszafelé már általában 60 zlotyiért is megszámítják a fuvart.

FONTOS, hogy nem nagyon van ennél az útvonalnál népszerűbb a Tátra lengyel oldalán. Éppen ezért sokszor nagy a tömeg. Ennek csillapítására 2021-től parkolójegyet nem lehet helyben venni, csak elővételben. Cikkünk a témában ezen a linken.

Képjegyzék:

 

  • Címkép: A tó, és a déli oldalát övező csúcsok (balról jobbra): Keleti Menguszfalvi-csúcs, Középső Menguszfalvi-csúcs, Nagy Menguszfalvi-csúcs, Csubrina és Szerzetes.
  • Felső képsor bal: A Halastavi menedékház a tó jegéről fényképezve.
  • Felső képsor közép: A Menguszfalvi-csúcsok és a Csubrina a Hajfű-tisztásról. (fotó: Nagy Árpád)
  • Felső képsor jobb: A címképen látható öt csúcs télen.
  • Alsó képsor bal: A Halastó a Tengerszemtől fényképezve.
  • Alsó képsor, közép: A Halastavi menedékház, mögötte a Tengerszem-csúcs.
  • Alső képsor, jobb: A címképen látható öt csúcs egy szürke júniusi napon.

Térkép:

HAMAROSAN!

« vissza

Morkie OKo   Zgłoś błąd do skasowania
~hosnelovaseva
16:17 Hé, 23 Szept 2013
Szia Marci és Gabi!
júliusban voltunk veletek Dunajeci tutajozáson és vittük a fehér kis kutyust magunkkal. Október 26-án szintén megyünk Zakopánéba, és szeretnénk a Morskie Oko-hoz felmenni lovaskocsival, és gyalog vissza. A kérdésem, be lehet-e vinni a kutyust a Nemzeti Park területére, és mennyi idő alatt lehet lesétálni?
Üdvözlettel: Hősné Éva Makóról
[ Válasz ]
        
Re: Morkie OKo   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
18:18 Hé, 23 Szept 2013
Szia Éva!

A Nemzeti Parkba a Tátra lengyel oldalán kutyát bevinni tilos. Mivel belépési pontok vannak, ezt ellenőrzik is.
A túra időtartamáról nem tudok többet írni, mint amit a leírásban olvashatsz. Kb 2 órát érdemes szerintem a lefele útra számolni, de kor, kondíció, tempó függvénye a dolog.
[ Válasz ]
Morskie Oko   Zgłoś błąd do skasowania
~Henka1977
15:22 Hé, 17 Aug 2015
Most voltunk a tónál. Nagyon gyönyörű, valóban megéri felmenni. Parkoló, mire mi oda értünk már nem volt. Sem a park bejárata előtt, sem a lenti parkolónál. Így át kellett mennünk Szlovákiába, ami pár perc séta volt vissza. Ott a kocsikonvojban találtunk egy szabad helyet az út mellett. A Nemzeti Parkig tábla jelzi, hogy 1,3 km-t kell gyalogolni. Szerencsénk volt, mert egy kisbusz pont akkor indult, fejenként 3 zlotyiért felvisznek, ha nem akarsz sétálni. Mi nem akartunk :) A lovaskocsi fejenként 50 zlotyi, felfelé ezt választottuk. Egy picivel több mint egy órás az út így felfelé. Visszafelé a tótól kezdve, erőltetett sétában 1 óra 20 perc volt a leereszkedés. Itt is visz kisbusz vissza a park előtti parkolóból. Ajánlom mindenkinek, nagyon szép látvány.
[ Válasz ]
lovaskocsik elérhetősége   Zgłoś błąd do skasowania
~Kapos
19:22 Hé, 28 Dec 2015
Sziasztok!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy mi a legkésőbbi időpont, amikor még fel lehet menni lovaskocsival a Morskie Oko-hoz? Hány órától hány óráig vannak ott a lovaskocsik, ha egyáltalán van ilyen \"megszabott\" időintervallum?

Válaszoto kat előre is köszönöm!
Zoli
[ Válasz ]
        
Re: lovaskocsik elérhetősége   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
20:06 Hé, 28 Dec 2015
Kedves Zoli!

Nincs megszabott rendszer... Reggel 7-8 körül kezdenek, és délután este a sötétedést is figyelembe véve fejezik be a munkát. Esetleg azt is nézik, hogy mennyi turista van, de a sötétedés mérvadóbb.
Marci
[ Válasz ]
Vélemény/beszámoló   Zgłoś błąd do skasowania
~Judit 19:32 Hé, 04 Jan 2016 Sziasztok!
Karácsony előtt eltöltöttünk pár napot Zakopane-ban a párommal és ezt a túrát is megtettük. Gyönyörű, tiszta időben indultunk neki gyalog, majd előbb csak foltokban volt jeges az út, később viszont már az egész teljes széltében-hosszában le volt fagyva. Erre sehol senki nem figyelmeztetett minket, így nehezebb volt megtenni az utat felfelé, mint gondoltuk. Egy olyan cipőre szerelhető szeges alkalmatosság (amit láttunk több emberen is) sokat segített volna a helyzetünkön. Sebaj, gondoltuk lefelé már inkább lovaskocsival megyünk. Csakhogy mire a tótól visszaértünk, egyetlen egy kocsi maradt, amin már nem volt hely. A kocsis pedig közölte, hogy nem is jön fel több, úgyhogy induljunk neki gyorsan, mielőtt teljesen besötétedik. Így először hitetlenkedve ugyan, de elindultunk lefelé gyalog, mivel nem volt más választásunk, el kellett érnünk az utolsó buszt, ami visszavitt minket a városba.
Így tehát a felfelé vezető út nekünk is 2 óra 20 percbe telt (meg-megálltunk, fotóztunk, stb.), lefelé viszont sikerült 1 óra 10 perc alatt teljesíteni a távot (sötétben).
Sok mindenre képes az ember, ha \"az életéért küzd\" :)

Egyébként szuper volt minden és nyilván élménynek ez így utólag még izgalmasabb, de javasolnám, hogy javítsátok ki a leírást, miszerint télen, jeges időben ne nagyon induljon útnak senki sima túracipőben, mert könnyen eleshet.

Üdv,
Judit Miskolcról
[ Válasz ]
        
Re: Vélemény/beszámoló   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
19:50 Hé, 04 Jan 2016
Kedves Judit!

Figyelmedbe ajánlom, hogy ezen az aloldalon az első menüpont a \"Felkészülés a túrára\" tartalmazza mindazt, amit szeretnél a leíráshoz hozzáadni. Már csak azért is van az ott jó helyen, mert nincs olyan útvonal a Tátrában, vagy bármilyen más hegységben a mi égövünkön, ami ne jegesedhetne le télen.
Aki túrázni megy, minden évszakban készüljön felszerelés, öltözet kapcsán, és vegye figyelembe a nappalok hosszát is.
Képtelenség ezt mindenhova leírni, és azt hiszem nem is szükséges, ha egyszer jól össze van foglalva.

Mindemellett örülök neki, hogy túrátok jól sikerült végül, a legfontosabb, hogy baleset ne történjen.

Marci
[ Válasz ]
lovaskocsi   Zgłoś błąd do skasowania
Árpi
14:19 Sze, 24 Aug 2016
Céges kirándulást tervezünk szeptember 3.-ra a Halas-tóhoz. A csoportban van több idősebb ember is és így ők lovaskocsival utaznának fel majd le. Az volna a kérdésem, hogy van-e lehetőség csoportos kedvezmény igénybe vételére a lovaskocsis utazásnál, és mennyibe kerül egy jegy?
[ Válasz ]
        
Re: lovaskocsi   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
14:21 Sze, 24 Aug 2016
Kedves Árpi!

A jegy felfelé 50 pln/fő, lefelé 30 pln/fő. Csoportos (vagy bármilyen más, egyéb) kedvezmény nincs.
Marci
[ Válasz ]
túrázás kutyával   Zgłoś błąd do skasowania
~Égner Ibolya
07:43 Pé, 17 Feb 2017
Sziasztok,

Nemzeti parkba tilos bevinni a kutyát?
Ez az összes nemzeti parkra igaz Lengyelországban?
Köszönet tel: Ibolya
[ Válasz ]
        
Re: túrázás kutyával   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMárton
08:33 Pé, 17 Feb 2017
Kedves Ibolya!

A Tátrai Nemzeti Parkba tilos. Az összes többi lengyel nemzeti parkra nem merem kimondani, mert nem ismerem az összes szabályozását. De ha megadod, hogy melyik kapcsán érdekelne a dolog, akkor utána tudunk nézni.
Marci
[ Válasz ]
morskie oko busszal   Zgłoś błąd do skasowania
~helga 07:30 Va, 12 Márc 2017 Szia!
Ha Morskie oko-hoz a Zakopane-ból induló busszal szerenénk eljutni, mire számaíthatunk? Mennyire visz közel a tóhoz, mennyit kell még gyalogolnunk utána? Köszönöm
[ Válasz ]
        
Re: morskie oko busszal   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMárton
07:28 Hé, 13 Márc 2017
A teljes fenti túrát, azaz kb 9 km-t.
Marci
[ Válasz ]
Lovaskocsi állomás - csatlakozás   Zgłoś błąd do skasowania
~Adrienn 22:31 Pé, 31 Márc 2017 A kérdésem a következő: Lehet- e Włosenica (Hajfű-tisztás) lovaskocsi állomáson felszállni a lovaskocsira?
Vagy csak az út elejétől a végéig kocsizás lehetséges? Köszönöm szépen a választ!
[ Válasz ]
        
Re: Lovaskocsi állomás - csatlakozás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMárton
09:36 Szo, 01 Ápr 2017
Az a fenti végállomás. Így természetesen lefelé lehet. Felfelé nem, mert tovább már nem mennek.
Marci
[ Válasz ]
érdeklődés   Zgłoś błąd do skasowania
~Mariannka
18:20 Szo, 10 Jún 2017
Kedves Gabi és Marci!

Éedeklődni szeretnék, hogy a tengerszemhez biciklivel be lehet-e menni? Vagy csak gyalog illetve lovaskocsival?

Köszönöm.
[ Válasz ]
érdeklődés   Zgłoś błąd do skasowania
~Mariannka
18:20 Szo, 10 Jún 2017
Kedves Gabi és Marci!

Éedeklődni szeretnék, hogy a tengerszemhez biciklivel be lehet-e menni? Vagy csak gyalog illetve lovaskocsival?

Köszönöm.
[ Válasz ]
        
Re: érdeklődés   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
18:22 Szo, 10 Jún 2017
Kedves Mariannka!

A Halastóhoz és a Tengerszemhez sem szabad biciklivel menni, csak a gyalogosokat és a lovaskocsisokat engedik fel erre az útra.
Marci
[ Válasz ]
babával   Zgłoś błąd do skasowania
~Anett 16:44 Szo, 17 Jún 2017 Sziasztok!
Fél éves babával szeretnénk túrázni. Olvastam, hogy itt végig aszfaltozott út vezet a tóig, ezek szerint babakocsival is járható vagy inkább egyéb hordozóval induljunk? Köszönöm!
[ Válasz ]
        
Re: babával   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
16:49 Szo, 17 Jún 2017
Szia!

A Morskie Okoig fel lehet menni babakocsival. Ha a tavat körül is járnátok, ott már csak a hordozó jöhet szóba.
Marci
[ Válasz ]
kérdés   Zgłoś błąd do skasowania
Robesz
08:11 Sze, 28 Jún 2017
Kedves Gabi és Marci !
Először is gratulálok az oldalhoz, jövő hét végén megyünk Zakopanéba családostól, és az információ dús oldalnak köszönhetően teljesen fel tudunk készülni a ránk váró dolgokra és a segítségével gyakorlatilag meg tudjuk szervezni a nyaralás hetét. És hogy mindez egy helyen ez nagyon nagy segítség. Köszönjük. Persze a Moskie Okot mi is szeretnénk megnézni de én kinéztem egy olyan útvonalat ami magában foglalja a Siklawa vízesést és az öt tó völgyét majd onnan át a Moskie Okohoz és ezután vissza a parkolóba. Mennyivel hosszabb és nehezebb ez a táv mintha csak simán a Moskie Okohoz mennénk? Teljesíthető-e két gyerekkel (két fiu 9 és 13 évesek ) mert semmiképp sem szeretnénk kihagyni egyik látványosságot sem. Másik kérdés hogy igaz autóvak leszünk de azt olvastam hogy gyorsabb és a helyiek helyismerete miatt egyszerűbb Zakopanébol kisbusszal megközelíteni a parkolót. Elég sűrűn mennek e a buszok, vagy maradjunk a kocsinál. És végül ahogy nézem az itthoninál jóval hűvösebb időre számíthatunk, mennyire nehezíti a túrázást a várható 19-22 fok. előre is köszönöm a segítséget és bocs a sok kérdésért .
Üdvözlettel : Robesz
[ Válasz ]
        
Re: kérdés   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
08:42 Sze, 28 Jún 2017
Kedves Robesz!

Köszönjük hozzászólásodat, kedves szavaidat. A Morskie Oko parkolójához való eljutást szerintem kocsival és busszal is egyformán jól meg lehet oldani. Egy dolog nagyon fontos, jó korán, mert a vakációban, ha szép az idő, napi 10-15 ezer ember is megy ide, és ha nem indultok el úgy, hogy 8-8:30-ra odaérjtek, akkor nagyon komoly dugókba lehet sajnos keveredni.

Az általad leírt túraútvonal nagyon szép, jó felkészültséggek, némi tapasztalattal lehet egy nap alatt teljesíteni. Én úgy érzem, hogy ez nektek (főleg a kisebb gyermenke) nincs még meg, ezért inkább külön napokra tenném a két célpontot. A 19-22 fok ideális túraidő, szerintem még jobb is, mint melegebb.
Marci
[ Válasz ]
                
Re: kérdés   Zgłoś błąd do skasowania
Robesz
09:38 Csü, 29 Jún 2017
Köszönöm a gyors választ ,megfogadjuk. Gondolom akkor a Dunajeci tutajozásnál is korán kell menni hogy elkerüljük a nagyobb dugót és a hosszú sorban állást.
[ Válasz ]
                        
Re: kérdés   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
21:33 Csü, 29 Jún 2017
Oda nem vészes a helyzet, a dugók szempontjából a legrosszabb a Morskie Oko. A Dunajec nem rossz, talán még a környékén nem is láttam sosem dugót.
Marci
[ Válasz ]
tengerszem   Zgłoś błąd do skasowania
~Ildikó
09:09 Va, 30 Júl 2017
Szia!

Érdeklődni szeretnék,hogy a tengerszemhez szeretnénk felmenni egy jó hét múlva, ahogy az előzőeket olvastam, ha jól értem csak a gyalogos, vagy lovaskocsis megoldás van. A lovaskocsira az egy éves gyermekre is ugyanazok az árak vonatkoznak mint ránk felnőttekre? A jegyek most mennyibe kerülnek? Válaszodat köszönöm szépen
[ Válasz ]
        
Re: tengerszem   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
09:17 Va, 30 Júl 2017
Kedves Ildikó!

A Morskie Okohoz menet a lovaskocsisok felfelé 50 pln/fő, lefelé 30-35 pln/fő áron visznek. Szerintem egy éves nem fizetős, de konkrét tapasztalatunk nincs.
Marci
[ Válasz ]
                
Re: tengerszem   Zgłoś błąd do skasowania
~Ildikó 14:03 Va, 30 Júl 2017 Nagyon szépen köszönöm a segítséget Ha haza jöttünk leírom, hogy kis gyermek esetén szükséges volt e fizetni
[ Válasz ]
                        
Re: tengerszem   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
14:08 Va, 30 Júl 2017
Köszi, ez igen hasznos infónak ígékezik.
Marci
[ Válasz ]
                                
Re: tengerszem   Zgłoś błąd do skasowania
~Ildikó
15:59 Hé, 14 Aug 2017
Szia!

Csodálatos volt a kirándulásunk, és a Tengerszem valami hihetetlenül gyönyörű Tapasztalatom a lovaskocsizással: a felnőttektől 50 zlotyit kértek felfelé, lefelé 30 zlotyit. Az ölben vitt kisgyerekekért semmit nem kértek, ( gondolom olyan 2-3 éves korig) sőt az esernyőre csukott babakocsit is nagyon kedvesen feltették a lovaskocsi végébe minden probléma nélkül. Mellettem ült egy nagymama a kb 7-8 éves unokájával, neki már kellett fizetnie, hogy mennyit azt nem tudom, de szerintem a teljes árat, mert ugye ő is már ugyanolyan főnek számított a hely miatt, mint mi. Lehet, hogy soknak tűnik elsőre az ár, én is soknak gondoltam, de látva, hogy a lovak mit dolgoznak egy egy út alkalmával, az ember másként értékeli a helyzetet. Remélem legközelebb ha megyünk, már gyalog tudjuk megtenni az utat a gyerkőccel Köszönök mégegyszer minden segítséget. Ildikó
[ Válasz ]
Zakopaneból a Halastóhoz.   Zgłoś błąd do skasowania
~Anett 21:45 Ke, 03 Okt 2017 Sziasztok,

Az októberi hosszú hétvégén tervezünk ellátogatni Zakopaneba. Én már nagyon várom. Örülök, hogy megtaláltam az oldalt, mert sok hasznos információt találtam. Azt szeretném még megkérdezni, hogy a Zakopaneból a Halastóhoz induló kisbuszoknak van menetrendje valahol, illetve pontosan honnan indulnak? A másik kérdésem az lenne, hogy október közepén milyen időre kell számítanunk? Gondolok itt arra, hogy jegesedés vagy hó már jellemző az utakon?

A választ előre is köszönöm.

Üdv: Anett
[ Válasz ]
        
Re: Zakopaneból a Halastóhoz.   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
06:28 Sze, 04 Okt 2017
Kedves Anett!

A kisbuszok, melyek a Halastóhoz vezető túraút parkolójába visznek a vasúti pályaudvartól indulnak. Közvetlenül a pályaudvar épülete mellett van a buszállomás. Egyes kocsiállás.
Valamiféle menetrend van a megállókban, de jellemzően igény szerint közlekednek a kisbuszok. Azaz, ha sok ember van, akkor sűrűbben, ha kevés, akkor néha menetrend szerint sem indulnak, hanem várnak még utast...
A neten elérhető menetrendet nem tudunk.

Október közepén lehet hó, lehet jegesedés, de azért zömében még nem jellemző. Az első éjszakai fagyok már megjöttek, és a Tátrában már háromszor volt idén hó, de ettől még szép idő is lehet majd a hónap végén.
5-6 nappal előre érdemes időjárás előrejelzést nézni, az már megbízható lehet.
Marci
[ Válasz ]
                
Re: Zakopaneból a Halastóhoz.   Zgłoś błąd do skasowania
~Anett 08:44 Sze, 04 Okt 2017 Kedves Marci!

Köszönöm a segítséget. Az időjárást csak a túra miatt érdekel, hogy milyen cipőben induljunk el.
[ Válasz ]
                        
Re: Zakopaneból a Halastóhoz.   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
08:46 Sze, 04 Okt 2017
Októberben mindenhova minimum legyen a bakancs. :)
[ Válasz ]
                                
Re: Zakopaneból a Halastóhoz.   Zgłoś błąd do skasowania
~Anett 08:54 Sze, 04 Okt 2017 Rendben :) Köszönöm még egyszer. :)
[ Válasz ]
Tapasztalatok   Zgłoś błąd do skasowania
~Geri 08:05 Pé, 03 Nov 2017 Mi október 28.-án indultunk el megnézni a tavat. Kb délelőtt 11 körűl érhettünk a parkolóba (20-30 perc kocsival Zakopanébol) Ahoz képest hogy nem fő szezonban voltunk meglepően sokan voltak, majdnem tele volt a parkoló autókkal. Induláskor esett az eső de egy jó 3/4 óra után el állt nem is kezdett rá. Végig oda vissza gyönyörű a kilátás, szóval meglehetősen lassú a haladás ha mindenen el bámészkodik az ember és fotózgat. :)
A tóhoz felérve már a hó esett és ott is jó vastagon volt már hó. Érdemes a tavat is körbe sétálni! Már csak azért is mert onnan is indulnak ki kisebb-nagyobb túrák. Mi is el mentünk egy ilyenre, ami egy sokkal magasabban lévő kisebb tóhoz vezetett ahonnan elképesztő volt a kilátás. Bár a felvezető út meglehetősen meredek és csúszós volt a hó és jég miatt de nem vészes. Sajnos tovább nem tudtunk felfelé menni mert idő szűkében voltunk, nehogy ránk sötétedjem lefelé menet (nem jött össze, be sötétedett mire vissza értünk a kocsihoz ). A fent lévő kis \"menedék házban\" vagy nem is tudom mi az, az árak szerintem teljesen korrektek és hangulatos a hely is, bár elég nagy bent a tömeg még ilyenkor is. Mi lefelé és felfelé is gyalog mentünk, bár jártak a lovas kocsik is. Ahogy említettem lefelé menet fél úton ránk sötétedett de nem vészes hisz aszfalton megyünk szóval el \"tévedni\" véletlenül sem lehet.
Rendkívül változékony volt az idő fent. Volt hogy alig lehetett látni bármit is, volt hogy úgy nézett ki minden mint egy képeslapon és akár 10 percenként így váltakozott. Szóval türelmesnek kell lenni aztán el lehet kapni pár szép pillanatot! :)

Igazából egy nagyon kényelmes (a 20-25 km miatt) cipőn/bakancson kívül semmi különösebb felszerelés vagy kiegészítő nem kell szerintem.

Ha valaki a tó körüli egyéb útvonalakat is szeretné bejárni érdemes még épp hogy hajnalban elindulni, esetleg szekérrel fel menni, hogy legyen idő mindenre és ne sötétedjen rá az emberre.

Ezt a túrát is szinte kivétel nélkül mindenki tudja teljesíteni szerintem. Ami pedig kifejezetten jó, hogy ha lefelé jövet már nem lenne erőd akkor ott a lovas kocsi :)

Köszönöm a sok sok infót és pontos leírást, enélkül az oldal nélkül valószínűleg sose találtam volna rá erre a \"kis\" tóra, és egy élménnyel szegényebb lennék. :)
[ Válasz ]
lovas szán   Zgłoś błąd do skasowania
natham12
16:23 Va, 24 Dec 2017
Sziasztok!
Tudna esetleg valaki segíteni / választ adni arra a kérdésünkre, hogy Dec 25-26 án is járnak-e a lovasszánok a tóhoz? Ennek függvényében indulnánk útnak a helyszínre. Köszönöm!
[ Válasz ]
fizetés   Zgłoś błąd do skasowania
~Megyeri Lilla
21:25 Csü, 26 Ápr 2018
Kedves Marci és Gabi! Euróval lehet fizetni a lovaskocsin?
Köszi. Lilla
[ Válasz ]
        
Re: fizetés   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
00:17 Pé, 27 Ápr 2018
Szia!

Elvben lehetséges, hogy találsz olyan lovaskocsist, aki elfogadja. Nem hiszem, hogy meg fogja neked érni, mert nem mindenki vált tisztességesen.
Én zlotyival készülnék a helyedben.
Marci
[ Válasz ]
Sas út, sátor.   Zgłoś błąd do skasowania
~Gergő 09:50 Sze, 04 Júl 2018 Üdv.

Szervesen nem ide tarozik a kérdésem, de hátha tudok rá választ/segítséget adni.
Július vége-augusztus közepe (ahogy az időjárás engedi) szeretnénk megcsinálni a Sas utat a a következő útvonalon:

A teljes útvonal a Lengyel-Öt-tó völgyén keresztül:
Bialkai-szénége tő (Palenica Białczańska, 984 m) – Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza, 1100 m) – Roztoka-völgy (Dolina Roztoki) – Siklawa-vízesés (Wielka Siklawa) – Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) – Sas út (Orla Perć {Zawrat, 2158 m} – Kereszt-nyereg {Krzyżne, 2112 m}) – Lengyel-Öt-tó völgye – Siklawa-vízesés – Roztoka-völgy – Mickiewicz-vízesések – Bialkai-szénégető (984 m).

A menedékházas szállás foglalás kb lehetetlen már, ezért mi sátorral tervezzük a túrát (1 éjszakás sátras alvás). Kérdésem az lenne, hogy hol és mikor lenne érdemesebb sátrat verni este? A Lengyel öt tó menedékház környékén/mellett gondoltuk a sátrat felállítani, viszont nem tudom mikor lenne érdemesebb. Még a sas út/kereszt nyereg előtt érdemes pihenjünk, vagy akkor már csináljuk meg azt a szakaszt is, és visszafelé verjünk sátrat menedékháznál?

Ha vannak egyéb útvonal javaslataitok, esetleg más helyek a sátor felállítására és idejére azt megköszönném 

A segítséget előre is köszönöm! 
Üdv, Gergő.
[ Válasz ]
        
Re: Sas út, sátor.   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
10:04 Sze, 04 Júl 2018
Szia!

A Tátrai Nemzeti Park teljes területén szigorúan tilos sátrazni. Nem tervezzetek ilyemit.
Marci
[ Válasz ]
szállás   Zgłoś błąd do skasowania
~Sosi
09:23 Csü, 26 Júl 2018
Kedves Marci!
Még januárban foglaltam szállást a Halastavi menedékházba telefonon (más elérhetőséget nem találtam). Napok óta próbálom elérni őket a +48 602 260 757 és +48 182 077 609 számokon, hogy megerősítsem az érkezésünket. Vagy foglaltak a számok, vagy kicsörögnek, de nem veszi fel őket senki. Tudsz vmi változásról, esetleg más elérhetőségükről?
Kösz, Sosi
[ Válasz ]
        
Re: szállás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
09:45 Csü, 26 Júl 2018
Szia!

A számok jók, csak főszezonban annyi ott az ember, hogy nem nagyon veszik fel a telefont. Sajna... Próbálj írni nekik Facebookon keresztül. Hátha...
Marci
[ Válasz ]
Babakocsival   Zgłoś błąd do skasowania
~Krisztina 23:08 Csü, 16 Aug 2018 Kedves Marci!
Vègigolvastam a könnyebb tùraùtvonalakròl a leíràsokat ès a kommenteket is. Ennek tükrèben kèrdeznèm, hogy melyiket ajànlanàtok babakocsival? A Siklawica-vízeséshez írtad, hgy babakocsival is jàrhatò, de ezt az egyik kommentelö càfolta.
Vagy esetleg a nem említetteken tùl màsik, kifejezetten babakocsival (ès idösebb korosztàlynak is) jàrgatò tùràt tudnàl ajànlani?
Segîtsègedet köszönöm!
Üdvözlettel:
Krisztina
[ Válasz ]
        
Re: Babakocsival   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
07:33 Pé, 17 Aug 2018
Kedves Krisztina!

A Siklawica-vízesés babakocsival valóban nem megközelíthető, pusztán az út nagy része tehető meg vele, és a Strazyska Polana (Palánkos-rét) elérhető vele. Attól, hogy valaki feladta, még rengetegen fel szokták oda tolni a babakocsit.
Az út valóban nem tükörsima, így ilyen szempontból jobb a Morskie Oko, mert ott gyakorlatilag végig aszfalt megy fel (amikor a turistút bevág az erdőbe, maradjatok az aszfalton), de az 2*9 km, szóval jóval több.
A Dolina Koscielika kb feléig, és a Dolina Chocholowskában majdnem végig (de a menedékházig már nem) tolható el a babakocsi. Ezek sem aszfaltozottak, így nem a legkönnyebb a dolog.
Marci
[ Válasz ]
Lovaskocsi Morskie Oko   Zgłoś błąd do skasowania
Betty
18:16 Sze, 10 Ápr 2019
Sziasztok!
Ma voltunk túrázni a Morskie Oko-hoz vezető úton.Gondoltuk lovaskocsival megyünk fel,de sajnos nem jött össze. Lovaskocsi volt,de csak akkor indulnak fel ha többen összejönnek.Tehát 2fő ne is próbálkozzon. Több mint fél órás várakozás után nekiindultunk gyalog.A vízesésig el is jutottunk,de onnét elég havas sáros volt az út meg már késő is volt így visszafordultunk.Lehet,hogy a reggeli órákban többen mentek fel kocsival,de így délután legalább 2 órát kellett volna várni mire megtelik a kocsi.Onnét tudom mert kb.akkor jött velünk szembe az első kocsi.Tehát ajánlom mindenkinek időbe induljon el! A táj csoda szép!Sajnálom,hogy nem jutottunk el a tóig!
[ Válasz ]
Egy teljesíthető kirándulás   Zgłoś błąd do skasowania
~Levi 19:15 Szo, 09 Nov 2019 Szia Marci!
9 évvel ezelőtt egy céges kirándulás alakalmával ajándékoztatok meg minket Zakopánéval. Azóta tervezzük az ismételt látogatást, amit idén egy 3 és egy 6 éves gyerekkel sikerült Úgy határoztunk, hogy Morskie Oko-t meghódítjuk. Felfelé lovaskocsival, lefelé gyalog. Ezt a lovaskocsisok máshogy tervezték november 1-én :-P . A kiinduló helyen a parkoló nyitva volt. A nemzeti parkba való belépőt nem szedték, és lovas kocsi sem volt. Reggel 9:30 körül nekivágtunk gyalog. Egy nagy séta után a 3 és 6 éves gyerekeinkkel együtt értünk fel a tóhoz, út közben egy szarvas is mellénk csapódott egy darabig, aki simogatni is hagyta magát. Az út elég zsúfolt volt, rengetegen voltak. A turistaházban szintúgy. Este 17:30 körül, már sötétben értünk vissza a parkolóba.Nem mondom, hogy ekkora gyerekekkel feltétlen vágjon neki mindenki, de mint a példa mutatja, nem reménytelen a dolog, pedig nem vagyunk egy minden héten túrázó család!
[ Válasz ]
horgászat   Zgłoś błąd do skasowania
~Gábor
13:56 Va, 10 Nov 2019
Sziasztok!
Érdeklődnék van e lehetőség sport horgászatra?
[ Válasz ]
        
Re: horgászat   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
18:55 Va, 10 Nov 2019
Szia!
A Tátrában nincs.
[ Válasz ]
Morskie Oko   Zgłoś błąd do skasowania
~Stefan Walter 01:36 Ke, 25 Feb 2020 Kedves szerkesztők !

Morskie Oko magyarul: Tengerszem !
Lengyel barátaimmal évtizedekkel ezelőtt én is megcsodáltam .
[ Válasz ]
        
Re: Morskie Oko   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
06:55 Ke, 25 Feb 2020
Kedves Stefan Walter!

Való igaz. Ha lefordítod a Morskie Oko szót, akkor az tengerszemet jelent. Ugyanakkor az idegennyelvű földrajzi nevek magyarításában a név lefordítását csak akkor használjuk, ha nincs a helynek eredeti magyar neve. A tónak pedig van.

Ez a Halastó.
[ Válasz ]
Morskie oko parkolo es lovas kocsi info   Zgłoś błąd do skasowania
viziregi
07:45 Va, 27 Feb 2022
Sziasztok!

Először is meg szeretném köszönni az oldalt amit ilyen precízen updateltek. Tegnap mi is eljutottunk végre A morskie okohoz, és bár nem lovas szán volt hanem lovas kocsi, megérte azzal felmenni (lefelé gyalog).

Viszont van egy kis változás az árakban (az oldalon úgy olvastam hogy felfelé 50 zloty, lefelé 30 zloty az út) tegnap fel fele 70 zloty, lefelé 50 zloty volt a viteldíj. Az út ezzel a kocsival olyan 1h20-ig tartott, azt tény hogy angolul nem beszélnek, hogy a google fordító volt a barátunk. Illetve azzal érdemes számolni hogy ha fel fele lovas kocsival mentek, az út feléből semmit sem látok, mert a ponyvát amivel le van takarva nem lehet felhúzni valamiért.

Illetve a parkolóban tényleg csak online jegyvásárlással lehet megvenni a 35 zl parkolást. Amit az eredeti honlap kihoz hogy ott lehet megvenni a parkolójegyet, az 7 km-rel arrébb van, és hacsak nem akarsz annyit gyalogolni akkor van lehetőség buszra szállni, viszont sajnos a busz az vagy közlekedik vagy nem.

Itt érdemes megvenni a jegyet ez van a legközelebb- tpn.pl/oplataparking
Ha nem akarod megvenni előre online, akkor érdemes hamarabb érkezni és ott helyszínen is segítenek megvenni.

Mindenesetre köszönöm szépen hogy az oldalt ilyen rendszeresen frissíti tek, nagyon nagy segítség volt nekünk a szervezésnél:)
[ Válasz ]
Kérdés   Zgłoś błąd do skasowania
~Técsi Péter 07:28 Pé, 29 Ápr 2022 Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy van-e valamilyen szabályzás vagy kitètel az ellen, hogy biciklivel, vagy elektromos rollerrel tegyük meg a tóhoz vezető utat? Kerestem az interneten információkat de konkrétat nem találtam.
[ Válasz ]
        
Re: Kérdés   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
07:34 Pé, 29 Ápr 2022
Igen. A Tátrai Nemzeti Park szinte teljes területéről ki vannak tiltva a kerékpárok és elektromos rollerek, mert balesetveszélyesnek minősíti őket a park vezetése a gyalogos útvonalakon.
Kerékpárosok esetében kivétel a Dolina Chocholowska völgy, a Droga pod Reglami út, ami a Nyugati-Tátra lábainál haladó fekete jelzés, valamint a Murowaniec menedékházhoz vezető fekete jelzés (aminek egyébként olyan a burkolata, hogy kirázza belőled bringán még a nem létező vesekövedet is...)
[ Válasz ]
menedéház foglalás   Zgłoś błąd do skasowania
~siposazsolt
14:59 Ke, 14 Jún 2022
Sziasztok.

A segítségeteket kérném.
Júliusban szeretnénk megszállni a halastavi menedékházban. Az már világos, hogy csak telefonon lehet foglalni, de sajnos több napja nem tudom őket elérni. Egyszer felvették, de sajnos nem sok mindent hallottak akkor sem. Mit gondoltok, próbálkozzak tovább, és majd lesz valami?

Köszi a választ előre is.
Üdvözlettel:
Zsolti
[ Válasz ]
        
Re: menedéház foglalás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
15:49 Ke, 14 Jún 2022
Igen, bár gyalázatos az a vonal... (Nagyon erős reményeket ne fűzz a sikerhez, mert normál esetben* fél évre előre nincsenek helyek...)

*: Normál esetben: covid előtt, lehet, hogy megváltozott ez is...
[ Válasz ]
Busz   Zgłoś błąd do skasowania
~Adrienn
15:12 Hé, 05 Szept 2022
Sziasztok!Nagyon szuper az oldal, rengeteg hasznos infót találtunk. Olyan kérdésem lenne, hogy láttam zakopánéból indul busz a határ átkelőhöz. Pontosan lehetne egy utca nevet ahonnan indul, illetve ezekhez menetrendet találni valahol? Vagy pontos infókat hol találok?
Előre is köszönöm,üdv: Adri
[ Válasz ]
        
Re: Busz   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
15:21 Hé, 05 Szept 2022
Szia!

Kérlek, ha nem jól gondolom, akkor határozd meg a határátkelő nevét, mert 3 (de inkább 4) is van a környéken... Kezdésnek én azt hiszem, hogy Lysa Polanara gondolsz.
Ha igen, akkor oda folyamatosan mennek buszok Morskie Oko felirattal. (A végállomásuk Palenica Bialczanska, ami a Morskie Oko kirándulóösvényének kiindulópontja.)

Az utolsó előtti megálló pedig a határállomás Lysa Polananál.

A buszok folyamatosan indulnak Zakopanéból, legrosszabb esetben 20 percenként, de ilyenkor még sűrűbben is. FONTOS, hogy pillantnyilag ideiglenes buszpályaudvar van a városban. Erről szóló cikkünket a ZakopaneInfo főoldalán találod.
[ Válasz ]
                
Re: Busz   Zgłoś błąd do skasowania
~Adrienn 16:13 Hé, 05 Szept 2022 Szia, igen bocsánat lisa polánára gondoltam. Azt hittem ha a cikkhez írom akkor evidens, elnézést :)
Köszönöm szépen az infókat, megnézem a főoldalon! :)
[ Válasz ]
Kutya kérdés   Zgłoś błąd do skasowania
~Slamaadri
17:39 Szo, 19 Nov 2022
Sziasztok
A kérdésem lehet furcsán hangzik, de azért hátha lehet ez egy alternatív megoldás..
Azt sajnálattal olvastam, hogy nem lehet bevinni kutyát,viszont egy olyan kérdésem lenne, hogy táskában sem?
Gyakorlatolag egy 2,5kg kis yorkiról lenne szó,aki túráink során nagyrészt táskában szokott lenni, mert hamar elfárad vagy épp fázik..
Köszönöm
[ Válasz ]
        
Re: Kutya kérdés   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
11:59 Hé, 21 Nov 2022
Szia!

Nem lehet bevinni így sem.
[ Válasz ]
Morski oko   Zgłoś błąd do skasowania
~Azur
17:11 Ke, 24 Okt 2023
Szia.Morski okohoz a lovaskocsi meddig visz.Mennyit kell sétálni utánna?
Még egy kérďés ha megyek a kasprowyra 11re van idöpontom és úgye 20 perccel elöbb kell ott lenni akkor a központból mikor kell induljak mini busszal?Köszönöm
[ Válasz ]
        
Re: Morski oko   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
17:15 Ke, 24 Okt 2023
Ha elolvasnád a túraleírást, amihez hozzászólsz... Ott van benne, hogy a lovaskocsik a Włosienica állomásig mennek. Ez kb 7 km a 9-ből.

Igen, kb 20 perccel kell korábban a Kasprowy felvonónál ott lenni, ha elővételes jegyed van.
[ Válasz ]
Parkolók   Zgłoś błąd do skasowania
~Dev 19:58 Va, 29 Okt 2023 Sziasztok! A legfelső parkolónál legyetek résen, durván túlárulják a helyeket, többet fizettek és végül nem tudtok ott megállni, hacsak nem mentek nagyon korán. Mi úgy vettük jegyet előző napon, hogy még több mint hétszáz szabad helyet mutatott a számláló (előtte napokban 1000 helyet, pedig biztosan nincs ott 6-7 száznál több hely.) Még aznap reggel is több, mint háromszázat. Végül nem engedtek be minket, se más felháborodott vásárlót, azzal, hogy már nincs hely. Csak messzebb, lent a határ melletti parkolóban tudtunk parkolni, ahol egyébként 20 zlotyval olcsóbban vehettük volna a jegyet
[ Válasz ]
        
Re: Parkolók   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
20:00 Va, 29 Okt 2023
Nincs is eltérés a jegyárak között...
[ Válasz ]
Hó esély   Zgłoś błąd do skasowania
~Muki1 17:07 Hé, 06 Nov 2023 Sziasztok! December közepén 15-18 utazunk Zakopaneba számíthatunk szerintetek hóra ?:)
[ Válasz ]
        
Re: Hó esély   Zgłoś błąd do skasowania
~Gabi
17:18 Hé, 06 Nov 2023
Kedves Muki1,

Kb. 50%-50% esély van, arra hogy a városban addigra rendes hó legyen. De ha havazik az sem tud stabilan megmaradni, így akár érkezésetek előtt akár 1-2 nappal is elolvadhat. Általában január elejétől van stabil hó.
[ Válasz ]
Nyitvatartás   Zgłoś błąd do skasowania
~Nyuszimoto
14:34 Sze, 13 Dec 2023
Sziasztok!

Karácsonyi idoszakban (12.24/25) vannak lovasszánok a morskie oko-nal?
Illetve mennyire lehet tomegre számítani?
[ Válasz ]
        
Re: Nyitvatartás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
14:36 Sze, 13 Dec 2023
24-én nem nagyon lesznek, 25-én előfordulhat, de lehet hogy nem mennek ki, mert karácsonyoznak.
Tömeg az lesz, karácsony az főszezon. De még mindig jobb, mint a szilveszter.
[ Válasz ]
Lovasszán   Zgłoś błąd do skasowania
~Csabi 23:18 Pé, 15 Dec 2023 Sziasztok!
Várhatóan Dec. 18-23 között mennek lovasszánok a Morskie oko-hoz?
[ Válasz ]
        
Re: Lovasszán   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
05:42 Szo, 16 Dec 2023
Vagy ők, vagy a lovaskocsik várhatóan mennek.
[ Válasz ]
Tapasztalat   Zgłoś błąd do skasowania
~laszlokis13 20:12 Pé, 23 Feb 2024 Sziasztok!
Koszi a leirast, sokat segitett. Ma voltunk a tengerszemnel, boven volt hely a parkoloban (lehet azert, mert reggel esett a kornyeken-de vegul viszonylag jo ido volt).
A lovaskocsi most mar 100 zloty, ami nagyon huzos, de gyerekekkel muszaj volt. Raadasul a fuvarosok persze a maximalis kihasznaltsagra hajtanak, ami ertheto, de hulye helyzet, hogy ucsorogsz a hidegben a kocsin, es mar a 3.-4.-et is elkezdik megtolteni, mert nem jon pont egy annyi fos csalad, amennyi a 9hez kell. A melettunk ulo lengyel srac ennek hangot is adott, mire elkezdtek kicsit szervezkedni, es lam, sikerult elindulni.
Bar nyaron, vagy szep hoban biztosan meg szebb, a mai latyakban is csodalatos a taj!!! Lefele setaltunk, nagyn jo tura volt.
[ Válasz ]

Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

Csapatunk:

        Gabi, Marci, Máté és Ákos

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: Gubalowka
~CsMarton
21:57 Csü, 20 Jún 2024
Kedves Zsuzsa! A sikló kb 3,5 perc menetidő alatt felér, és addig maradtok fent a...
Gubalowka
~zsuzsa
16:56 Csü, 20 Jún 2024
Sziasztok! Új vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy a Gubalowka mennyi idő, ha megáll van...
Re: belépő
~CsMarton
09:15 Sze, 12 Jún 2024
Üdv! Mit szeretnél megvenni előre?
belépő
~Péter vGyöngyösről
09:10 Sze, 12 Jún 2024
Üdv. Szép napokat! Kérdésem az lenne, hogy lehete előre online megvenni (nem találtam eddig...
Re: Magyar idegenvezetés
~CsMarton
07:45 Sze, 12 Jún 2024
Kedves Babi! Van július 10-én csatlakozható csoportunk. A főoldalon lelsz róla infókat.
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 123624687 látogató
1999-2024 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.