Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóMorskie Oko - Útfelújítás és lezárás


Nem túl szerencsés módon a vakáció elejére került a Morskie Oko tóhoz vezető turistaút egy részének felújítása. Így a Lengyel-Tátra legnépszerűbb útvonalán 2020 június 29 és július 10 között korlátozásokra, lezárásokra kell számítanotok. Lássuk mikor, hol és mi várható!

FRISSÍTÉS: A munkálatok a tervezettél hamarabb véget értek, 2020 július 9-től már átadják az utat a turistaforgalomnak!


A felújítás során a Morskie Oko tó (magyar nevén Halastó) és a Włosenicxa (magyar nevén Hajfű-tisztás) közötti kb 2 kilométeres szakasz felújítása, újraaszfaltozása zajlik. A munkáltokat két részletben tervezi a Tátrai Nemzeti Park és a kivitelező elvégezni.

Az első etap során (2020 június 29 - július 5) zajlanak majd az előkészítő munkálatok, míg a második etapban (ha minden jól megy és az időjárás sem szól közbe, akkor 2020 július 6-9/10 között) történik majd az útszakasz aszfaltozása.

Az első etap során a tó megközelíhető lesz, ugyanakkor az utolsó két kilométeren kell közlekedési nehézségekre számítanotok. A lovaskocsik közlekednek a Włosenica végállomásig normál rend szerint.

A második etap során viszont a Morskie Okohoz vezető piros jelzésű út le lesz zárva a turistaforgalom elől egészen a Wodogrzmoty Miczkiewicza (magyar nevén Miczkiewicz-vízesések) és a tó között, azaz nem tudtok ezen az úton felmenni a Morskie Okohoz. A vízesésektől induló zöld jelzés elérhető lesz, így aki a Roztoka Menedékházhoz vagy a Lengyel-Öt-tó völgyébe tervez túrázni ezeken az útvonalakon, az tudja használni a zöld turistautat. A lovaskocsik nem közlekednek a második etap során.
A Tátrai Nemzeti Park kiemelten kéri, hogy a második etap alatt a Rysyn (magyar nevén Tengerszem-csúcs) való Szlovákiából Lengyelország felé történő átkelést se tervezzetek, hiszen a Morskie Oko alatt nem lesz elérhető a turistaút, ami a nemzeti park területéről kivinne Benneteket!

A Morskie Oko túra leírását ezen a linken lelitek.

(Borítókép: A Tátrai Nemzeti Park eredeti közleménye.)

« vissza

Kisbusz   Zgłoś błąd do skasowania
~András 17:42 Va, 28 Jún 2020 Marci! Érdeklődni szeretnék, hogy a mikrobuszok a full lezárás idején is fognak közlekedni Palenica parkolohoz?
[ Válasz ]
        
Re: Kisbusz   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
17:57 Va, 28 Jún 2020
Kedves András!

Hivatalos infónk nincs, hiszen a kisbuszosok magánvállalkozók, esetenként kisvállalkozók, így mindenki akkor megy és úgy dolgozik, ahogy neki kedve van.
Ugyanakkor a Palenica Bialczanska parkoló a Lengyel-Öt-tó völgyébe vezető legkönnyebb túra kiindulási pontjai is, ami a full lezárás ideje alatt is elérhető lesz. Ez alapján én azt gondolom, hogy közlekedni fognak.
[ Válasz ]
e-parkolás   Zgłoś błąd do skasowania
~tomi 11:41 Hé, 29 Jún 2020 Szia Marci ! Két gyors kérdés Ha reggel 5-6 óra körül érkezem a Bialkai szénégető parkolóba lehet e gondom a parkolással illetve a belépővel ,vagy inkább e-parkolójegyet vegyek?A másik hogy a Brzeziny parkolás a régi módon működik vagy ott is így működik ?
Előre is köszi
[ Válasz ]
        
Re: e-parkolás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
11:49 Hé, 29 Jún 2020
Kedves Tomi!

Szerintem 5 körül nem lesz ott senki, de 6 körül már lehet. Mármint a parkolóban a Bialkai-szénégetőnél. Lehet előre is venni jegyet, de ha nincs ott senki, akkor még ingyen is megúszhatod. Kivéve, ha kifelé megnéznek, akkor kell majd kifelé fizetni.
A nemzeti parkos kassza szerintem nem nyit 6:30 előtt, de lehet főszezonban ott vannak hamarabb.

Tudtommal Brzeziny még mindig ingyenes, csak túl sok hely ugye nincs...
[ Válasz ]
                
Re: e-parkolás   Zgłoś błąd do skasowania
~tomi 12:12 Hé, 29 Jún 2020 Tényleg gyorsak vagytokHa nem gond még egy kérdés.Tavaly lehetett hallani arról hogy idén lezárára kerülhet a Javorina – Lysa Polana közötti híd ?Erről esetleg van újabb infótok?
Köszönöm,
[ Válasz ]
                        
Re: e-parkolás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton (redaktor)
12:16 Hé, 29 Jún 2020
Köszi a bókot, de csak gépnél ültem, úgy könnyű gyorsan válaszolni.

A híd per pillanat nem járható 3,5 tonna felett. (Igazából magasságkorlátozást raktak ki végül, mert azt nem ignorálják sem a buszosok, sem a teherforgalom...
Mostanra a személykocsi forgalomtól is le kéne, hogy legyen zárva, de nincs. Még tavaly is elég bizonytalan volt a szitu. (A gond az, hogy szlovák tulajdonú a híd, de a szlovákok nem tesznem bele egy centet sem, hogy rendbehozzák, pedig lassan nagyon veszélyes az állaga... A lengyelek megcsinálnák, csak kell millió szlovák engedély.)
Pontos infóm nincs, hogy hol áll a bürökratikus birkózás, de a lényeg az lehet, hogy a koronavírus járvány ezen tuti nem segített...

Ha lesz infónk, hogy mikor zárják le, akkor kitesszük majd azt is.
[ Válasz ]
                                
Re: e-parkolás   Zgłoś błąd do skasowania
~tomi 12:39 Hé, 29 Jún 2020 Köszönöm a választ ,minden jót!
[ Válasz ]
                
Re: e-parkolás   Zgłoś błąd do skasowania
~Andras 00:34 Ke, 30 Jún 2020 Brzeziny sajna nem ingyenes, tavaly is már fizettem 25 zl :(
[ Válasz ]
        
Re: e-parkolás   Zgłoś błąd do skasowania
~András 00:40 Ke, 30 Jún 2020 Azt szeretném kérdezni, hogy ez az e-parkolás hogyan működik? Még sosem hallottam róla! Koszi előre is!
[ Válasz ]
                
Re: e-parkolás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
08:10 Ke, 30 Jún 2020
Hmmm, én tavaly voltam utoljára ott és nem fizettem. (Igaz 15:00 körül érkeztem, lehet addigra már elment a parkolós...) A neten még nem írják, hogy fizetős, de ezek szerint minimum időszakosan.

E-parking per pillanat a Palenica Bialczanska parkolóra érhető el. Van angol nyelvű vásárlási felület:
https://tpn.pl/zwie dzaj/e-bilety
(Ha nem angolul tölt be, akkor jobb felső sarokban tudsz váltani.)
[ Válasz ]
Parkolás vs kisbusz?   Zgłoś błąd do skasowania
GabiH
12:57 Sze, 08 Júl 2020
Szia Marci!
Először is itt is köszönöm a februári Zakopane-i utunkhoz küldött éttermi kuponokat!
Most lányomék utaznak, többek között a Morskie Oko túra céljával. Tudomásom szerint (júl. 21.) már nyitva lesz az út. A kérdésem a parkolással illetve a kisbuszos megközelítéssel lenne kapcsolatos. A parkolás milyen odaérési időpontig realizálható szerinted? Mikor telnek meg a parkolók? (Hétköznap!) Olvastam a túraleírásodban a kisbuszos lehetőséget is. Kettő személy esetén milyen opciók létezhetnek? Köszönöm, hogy vagytok, eddig is nagyon sokat segített már az oldalatok
[ Válasz ]
        
Re: Parkolás vs kisbusz?   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
09:23 Csü, 09 Júl 2020
Szia GabiH!

Köszönjük kedves szavaidat. A kisbuszok tömegközlekedésként funkcionálnak, a városi buszpályaudvarról indulnak és mennek a parkolóig. Kettő személy esetén kettő jegy, és elég sűrűn mennek.

Ha személyautó, akkor szerintem legkésőbb 7-8 között érdemes ott lenni, hogy legyen hely. Nincs júliusban olyan, hogy hétköznap vagy hétvége, mindig nagyon sokan mennek oda (havi szinten akár fél millió turista is), max az számít, hogy milyen időt jósolnak.
A neten előre meg lehet venni a jegyet, de azzal is oda kell érni 8:00 előtt. Ha nem férnek be a parkolóba, akkor a Lysa Polana határállomáson van a következő, ami már +2 km, szóval érdemes tényleg időben menni.

Jegyelővétel ezen a linken lehetséges:
https://tpn.pl/z wiedzaj/e-bilety

Úgy ahogy beszél angolul. Az egyetlen parkolójegy, amit venni lehet, az Palenica Bialczanska, azaza a Morskie Oko parkolója.
Az út a mai naptól (július 9) már járható.
[ Válasz ]
                
Re: Parkolás vs kisbusz?   Zgłoś błąd do skasowania
~GabiH
13:38 Csü, 09 Júl 2020
Nagyon szépen köszönöm a választ!
[ Válasz ]

Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

A portál megálmodói:

        Johanna, Gabi és Marci

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: Érdeklődés
~CsMarton
14:59 Sze, 14 Okt 2020
Kedves Marianna! A vírushelyzet hasonló mint Magyarországon, vagy Lengyelország nagy...
Érdeklődés
~Marianna
14:52 Sze, 14 Okt 2020
Üdvözlet, Milyen most a vírushelyzet Zakopánéban? Látnivalók szabadok? Éttermek nyitva...
Re: Erdeklodes
~CsMarton
16:35 Pé, 02 Okt 2020
Kedves Eszti! A cikkben, amihez hozzászóltál, a negyedik bekezdés adja meg a választ....
Erdeklodes
~Eszti
14:00 Pé, 02 Okt 2020
Jonapot! Erdeklodni szeretnek,hogy ketten mennenk,es idegenvezeto nelkul szeretnenk! Lehetseges?...
Re: érdeklődés
~CsMarton
19:00 Pé, 18 Szept 2020
Kedves Erzsébet! A lakhatás gondolom első körben albérletben oldható meg. Munka...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 47495147 látogató
1999-2020 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.