Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóMielőtt elindulnál a hegyekbe...

A biztonság alapja a terület és időjárás megfelelő ismerete, valamint a hegyi túrázás szabályainak betartása. Mielőtt elindulnál a hegyekbe, akár a legegyszerűbb útvonalon is, ismerkedj meg az útvonal leírásával útikönyvből vagy más forrásból, és a térképedet se hagyd otthon! Induláskor hagyj a szálláshelyeden információt a tervezett kirándulásod célpontjáról, a tervezett visszatérésed időpontjáról. Ne kirándulj egyedül! Nehezebb útvonalak esetén az az optimális, ha hármasban mentek. 10 főt meghaladó csoportok kötelesek a Tátra területén megfelelő engedélyekkel rendelkező hegyi idegenvezetőt fogadni!
 
Öltözeted legyen könnyű, de meleg, a változó időjáráshoz könnyen módosítható. Fontos a megfelelő cipő: a Tátrát látogató turisták egyre gyakrabban használnak könnyű trekking vízálló túrabakancsokat. Télen a rövid és egyszerűnek tűnő útvonalakra, melyek gyakran jegesek érdemes expresz típusú hágóvas, amelyet gyorsan és könnyen a cipődre rögzíthetsz.
Testedre pamut vagy izzadásgátló (pl. rovyl-up nyáron és rovyl-on télen) alsót, pólót vegyél, erre legjobb a flanel ing, majd könnyű pulóver vagy „lélegző” polár kabát. Túrázni nem vigyél semmit, amit kézben kell vinni – a rövid túrákra is könnyű hátizsákba csomagolj. Csomagodban legyen meleg pulóver, sapka, kesztyű – nyáron is jól jöhetnek, hiányukat már sokan megszenvedték. Továbbá vigyél magaddal térképet, esetleg útikönyvet, fényképezőgépet, elemlámpát (ha későbbre tervezed a visszaérést, vagy barlangokat akarsz megnézni), esőkabátot – legjobb a könnyű „lélegző” goretex kabát. Hegyekbe ne hozz esernyőt, hasznát úgy sem veszed, az erős szél pillanatok alatt kitépheti a kezedből. Ha menedékházban tervezed eltölteni az éjszakát, érdemes polifoam-ot vinni. Ha meglepne a nyílt ég alatt az éjszaka (ne felededd, hogy a Tátrai Nemzeti Park szabályai értelmében, a Tátra területén tilos a táborozás, ha csak nem életmentés körülményei lépnek fel) – átvészelni az éjszakát segíthet egy könnyű, meleget összegyűjtő ponyva is.
 
Amikor azt észleled, hogy eltévedtél, fordulj meg, és próbálj visszatérni arra a helyre, ahol utoljára útvonal jelzést láttál, soha ne keresd az utat saját belátásod szerint. Ha olyan helyre sikerült elkeveredned, ahonnan nincs biztonságos kiút, ne kockáztasd a leugrást vagy veszélyes falmászást, hívj segítséget: 6 kiáltás/ 1 perc, alkonyat után 6 fényjelzés / 1 perc. Amennyiben olyan helyen vagy, ahol van térerő segítségkéréshez használd mobiltelefonodat, de tény, a völgyekben és a hegyek alsó részén nem valószínű, hogy működni fognak. Baleset esetén a sérültet biztosítani kell, nehogy lezuhanjon, már ha van még hova zuhannia, majd melegen takard be és hívj segítséget. Lehetőség szerint ne hagyd magára! (Ezért optimális, ha hárman vagytok: Egy sérült mellett marad egyikőtök ápolni, bátorítani, egy pedig elmegy segítséget hívni!)
 
A Tátrai Önkéntes Hegyimentő Szolgálat (A Tátra szlovák részén - Horska Služba) a hegyekben lévő valamennyi menedékházban ügyelet tart. Központja Zakopaneban – Piłsudskiego u. 63/a cím alatt található. Vész esetén a következő telefonszámokon hívd őket: +4818-20-634-44 vagy 112 (ez a szám ingyenes, SIM kártya nélkül is hívható, a rendőrséghez kapcsol).
 
Ne feledd:
·         Akikkel együtt indulsz a hegyekbe – azokkal együtt is gyere vissza!
·         A túra tempóját a leggyengébb túrázóhoz igazítsd!
·         Amikor az időjárás vagy az útvonal nehézsége felülmúlja lehetőségeidet, ne folytasd a túrát, fordulj vissza!
·         Sose becsüld alá a hegyeket és a természetet!Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

Csapatunk:

        Gabi, Marci, Máté és Ákos

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
köszönet
~Noémi
21:14 Hé, 22 Júl 2024
Köszönjük a lehetőséget és segítséget, hogy szinte utolsó percben, de sikerült...
Re: Kutya
~CsMarton
17:45 Va, 21 Júl 2024
Nem.
Kutya
Nokedli
17:35 Va, 21 Júl 2024
Kutyát fel lehet e vinni a felvonón?
Re: 1 napos
~CsMarton
15:25 Csü, 18 Júl 2024
Igen, jó lehet a 13:00. Kényelmesen lesz akkor időtök odaérni. Ha mostanság jöttök, akkor...
Re: 1 napos
~kiszele
15:21 Csü, 18 Júl 2024
Köszönöm. Amennyiben igaz, akkor 11. vagy 11.48-kor érkeznénk Krakkóból. Érdemes-e 13...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 127671482 látogató
1999-2024 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.