Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóMielőtt elindulnál a hegyekbe...

A biztonság alapja a terület és időjárás megfelelő ismerete, valamint a hegyi túrázás szabályainak betartása. Mielőtt elindulnál a hegyekbe, akár a legegyszerűbb útvonalon is, ismerkedj meg az útvonal leírásával útikönyvből vagy más forrásból, és a térképedet se hagyd otthon! Induláskor hagyj a szálláshelyeden információt a tervezett kirándulásod célpontjáról, a tervezett visszatérésed időpontjáról. Ne kirándulj egyedül! Nehezebb útvonalak esetén az az optimális, ha hármasban mentek. 10 főt meghaladó csoportok kötelesek a Tátra területén megfelelő engedélyekkel rendelkező hegyi idegenvezetőt fogadni!
 
Öltözeted legyen könnyű, de meleg, a változó időjáráshoz könnyen módosítható. Fontos a megfelelő cipő: a Tátrát látogató turisták egyre gyakrabban használnak könnyű trekking vízálló túrabakancsokat. Télen a rövid és egyszerűnek tűnő útvonalakra, melyek gyakran jegesek érdemes expresz típusú hágóvas, amelyet gyorsan és könnyen a cipődre rögzíthetsz.
Testedre pamut vagy izzadásgátló (pl. rovyl-up nyáron és rovyl-on télen) alsót, pólót vegyél, erre legjobb a flanel ing, majd könnyű pulóver vagy „lélegző” polár kabát. Túrázni nem vigyél semmit, amit kézben kell vinni – a rövid túrákra is könnyű hátizsákba csomagolj. Csomagodban legyen meleg pulóver, sapka, kesztyű – nyáron is jól jöhetnek, hiányukat már sokan megszenvedték. Továbbá vigyél magaddal térképet, esetleg útikönyvet, fényképezőgépet, elemlámpát (ha későbbre tervezed a visszaérést, vagy barlangokat akarsz megnézni), esőkabátot – legjobb a könnyű „lélegző” goretex kabát. Hegyekbe ne hozz esernyőt, hasznát úgy sem veszed, az erős szél pillanatok alatt kitépheti a kezedből. Ha menedékházban tervezed eltölteni az éjszakát, érdemes polifoam-ot vinni. Ha meglepne a nyílt ég alatt az éjszaka (ne felededd, hogy a Tátrai Nemzeti Park szabályai értelmében, a Tátra területén tilos a táborozás, ha csak nem életmentés körülményei lépnek fel) – átvészelni az éjszakát segíthet egy könnyű, meleget összegyűjtő ponyva is.
 
Amikor azt észleled, hogy eltévedtél, fordulj meg, és próbálj visszatérni arra a helyre, ahol utoljára útvonal jelzést láttál, soha ne keresd az utat saját belátásod szerint. Ha olyan helyre sikerült elkeveredned, ahonnan nincs biztonságos kiút, ne kockáztasd a leugrást vagy veszélyes falmászást, hívj segítséget: 6 kiáltás/ 1 perc, alkonyat után 6 fényjelzés / 1 perc. Amennyiben olyan helyen vagy, ahol van térerő segítségkéréshez használd mobiltelefonodat, de tény, a völgyekben és a hegyek alsó részén nem valószínű, hogy működni fognak. Baleset esetén a sérültet biztosítani kell, nehogy lezuhanjon, már ha van még hova zuhannia, majd melegen takard be és hívj segítséget. Lehetőség szerint ne hagyd magára! (Ezért optimális, ha hárman vagytok: Egy sérült mellett marad egyikőtök ápolni, bátorítani, egy pedig elmegy segítséget hívni!)
 
A Tátrai Önkéntes Hegyimentő Szolgálat (A Tátra szlovák részén - Horska Služba) a hegyekben lévő valamennyi menedékházban ügyelet tart. Központja Zakopaneban – Piłsudskiego u. 63/a cím alatt található. Vész esetén a következő telefonszámokon hívd őket: +4818-20-634-44 vagy 112 (ez a szám ingyenes, SIM kártya nélkül is hívható, a rendőrséghez kapcsol).
 
Ne feledd:
·         Akikkel együtt indulsz a hegyekbe – azokkal együtt is gyere vissza!
·         A túra tempóját a leggyengébb túrázóhoz igazítsd!
·         Amikor az időjárás vagy az útvonal nehézsége felülmúlja lehetőségeidet, ne folytasd a túrát, fordulj vissza!
·         Sose becsüld alá a hegyeket és a természetet!Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

A portál megálmodói:

        Johanna, Gabi és Marci

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Érdeklődés
~ANóra
12:26 Csü, 24 Jún 2021
Jó napot! Olyan kérdésem lenne,ha 4 fős család utazna július 2.-án, 5 napra...
Kabinos felvonó
OATTILA61
09:53 Hé, 21 Jún 2021
Honnan indulnak a kisbuszok a felvonóhoz?
Gyerekkel Lengyelország
~toth1janost718
14:07 Va, 20 Jún 2021
Sziasztok! Azt nem tudjátok,hogy HA a szülők be vannak oltva ASTRAZenecával,attól...
Re: Határátlépés \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\
~Steve
19:57 Csü, 17 Jún 2021
Frissült a konzuli szolgálat oldala, egyertelműsítették, hogy a szabályok életkortól...
regisztráció
~tomi
14:41 Sze, 16 Jún 2021
Üdvözletem!Ha esetleg tudnátok segíteni a Szlovák regisztrációval kapcsolatban annyit...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 58843271 látogató
1999-2021 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.