Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóHúsvéti kisokos


Hamarosan húsvét, ami igen komoly egyházi- és családi ünnep is Lengyelországban. Ha ebben az időszakban utaztok számítsatok több turistára, és persze arra, hogy pár múzeumot, látnivalót nem fogtok nyitva találni. A legfontosabb tudnivalók Zakopanéra vonatkozóan a tovább gomb után!


Húsvétkor a legtöbb bolt és múzeum is zárva tart mind húsvétvasárnap, mind pedig húsvéthétfőn, valamint nagyszombaton sokan korán zárnak. A 2018-ban bevezetett új zárva tartási törvény miatt a legkisebb boltok, ahol a tulaj szolgál ki, nyitva lehetnek vasárnap és ünnepeken is. Húsvétvasárnap ilyenből elég kevés lesz, de akad majd, míg húsvéthétfőn a kisebb boltok nagyja már várhatóan üzemelni fog.

Magyarországgal ellentétben nagypéntek itt nem ünnepnap, a boltok zavartalanul üzemelnek - de tömeg várható bennük...

Mindez nem vonatkozik a piacokra. Így a zakopanei piac is nyitva tart minden nap, igaz nagyszombaton délután várhatóan mindenki korán zár, míg húsvétvasárnap későn nyitnak. És persze nem mindenki. A Nowy Targban található hetipiac is működik majd nagycsütörtökön és nagyszombaton is, de megkeresésünkre jelezték, hogy a szokásosnál kevesebb árusra számítsatok - főleg nagyszombaton.

Nézzük mi a helyzet a környék kiemelt turistalátványosságaival kapcsolatban:

  • Auschwitz: Húsvétvasárnap (március 31) zárva tart, minden más napon teljes nyitvatartással várnak minden a látogatót.
  • Wieliczka sóbánya: Húsvétvasárnap (március 31) zárva tart, de nagyszombaton (március 30) és húsvéthétfőn (április 1) teljes nyitvatartással várja a látogatókat.
  • Dunajeci tutajosok: A tutajosok hagyományosan nem üzemelnek húsvétvasárnap (március 31), de mivel nem is nyitnak április 1 előtt, ezért idén a korai húsvét miatt így is, úgy is zárva lennének ezek a napon. Húsvéthétfőn (április 1) már működnek. Sőt, idén ez lesz a szezonnyitó napjuk.

Zakopanéban a PKL (azaz a Lengyel Kötélvasút Társaság) járművei: a Kasprowy lanovka, a Gubałówka sikló is üzemel a teljes ünnep alatt (bár a sikó nagyszombaton - március 30 - csak 16:00-ig van nyitva, a hagyományos 20:00-ás márciusi zárással ellentétben). A Butorowy libegő minimum április végéig zárva tart, hiszen csak a nyári időszakban közlekedik már évek óta.

Zakopane városában az éttermek zömében is üzemelnek majd, főleg a sétálóutca környékén. Mindenki saját maga dönt a nyitvatartásról, de akikkel beszéltünk, azok közül is csak párnál lesz korlátozás: húsvétvasárnap kicsit később nyitnak, mint normálisan. Sok helyen a hagyományos ételremekek mellett húsvétvasárnap ünnepi reggelivel is várják a turistákat.

E mellett teljes Lengyelország területén a városnézéseket tervezőknek érdemes arra készülni, hogy a templomokban nagycsütörtöktől (március 28) megnő a szertartások száma, így a legtöbb csak hívőknek, szakrális cselekmények látogatása céljából lesz látogatható, turistáknak nem, vagy csak korlátozottan.

« vissza


Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

Csapatunk:

        Gabi, Marci, Máté és Ákos

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Belépés egyénileg.
~Kata
14:24 Ke, 16 Ápr 2024
Szép napot! Családommal látogatnánk meg az auschwitzi tábort, 4 fő. Jól értem a...
Re: Felvonó
~CsMarton
10:53 Va, 14 Ápr 2024
Igen. Az egyirányú jegy lent (felfelé) és fent (lefelé) ugyanannyiért kapható. Két...
Re: Felvonó
Katus11
15:44 Szo, 13 Ápr 2024
Köszönöm! Mindig van egy új kérdés 😊 Fent a hegyen is ugyanezek a jegyárak...
Re: Felvonó
~CsMarton
15:45 Pé, 12 Ápr 2024
A felmenetel idejére nincs általános szabály, mert minden nap más lehet, de általában, ha...
Re: Felvonó
Katus11
15:26 Pé, 12 Ápr 2024
Köszönöm! Még 2 kérdés :) Május 1.-én megyünk Zakopaneba. Abban az időszakban mármint...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 115638576 látogató
1999-2024 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.