Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóDOLINA KOŚCIELISKA


Zakopane városától nyugatra két nagyon népszerű, jól kiépített, így aztán könnyen bejárható völgy közül a városhoz közelebbi a Dolina Kościeliska, azaz a Kościelisko-völgy.


Kiindulópont: Kiry parkoló és autóbuszmegálló.
Végpont: Schronisko na Hali Ornak (Ornak menedékház)
Távolság: kb 5,5 km
Szintkülönbség: kb 170m.

Megtételéhez szükséges idő: kb 1 óra 40 perc.
Visszafelé ugyanez az út: kb 1 óra 30 perc.

Útvonal: Kiry parkoló és autóbuszmegálló - (zöld jelzés, jól kiépített úton) - Pisana Polana (Írott-rét) lovaskocsi állomás - (zöld jelzés, jól kiépített úton) - Schronisko na Hali Ornak (Ornak menedékház).

A kiindulópont megközelítése:

Autóval, vagy csoportoknak busszal Zakopane centrumából nyugatnak haladva a Chochołów/Sucha Hora határátkelő felé menő 958-as úton Kiry parkolóig. A centrumból kb 6km közúton. A parkolásról árakat, térképet itt találtok!
Vagy kisbusszal Zakopanéból. A városközpontban, a vasúti- és buszpályaudvar mellől induló kisbuszok kb 5 pln/fő áron visznek ki Kiry-be, illetve vissza is ennyi a viteldíj.

Túraleírás:

A tátrai belépő kifizetése után elindulva 5 perc séta után a Brama Kantaka (Kantak-kapu) elhagyása után egy hosszú réten visz az út, melynek végében sajtkészítő műhely (bacówka) működik. Áprilistól októberig itt (is) készül a híres górál füstölt sajt, így mindenképpen érdemes bekukkantani az apró faházba, hátha munka közben kapjátok a sajtmestert.
Utatokat folytatva előbb a fekete jelzés keresztezi az ösvényt, majd elhaladtok a Kaplica Zbójnicka (Betyár-kápolna) mellett, és végül egy újabb fekete jelzéshez értek, mely az útról bal kézre nyílik a patakon átívelő hídon. Ez az út vezet Jaskinia Mrożna-hoz (Fagyos-barlang), mely szerény belépő (5 pln/fő) áron látogatható, de csak május 1-től október 31-ig. A barlangból kivezető út kicsivel feljebb csatlakozik újra a menedékház felé tartó zöld jelzéssel. Az turistaút folyamatosan a Kościeliski potok (Kościeliskoi-patak) mentén halad, szebbnél szebb sziklaképződményekkel teli úton.
Barlangi kitérővel, vagy a nélkül, a túrát folytatva a Pisana Polanara (Írott-rét) érkeztek, mely a lovaskocsik végállomása, innen már csak gyalog lehet tovább közlekedni a menedékház felé, ami innen már csak kb 30-35 perc séta. A télen-nyáron nyitvatartó menedékházban nem csak finom ételekkel és italokkal várják a megfáradt túrázót, hanem 55 szobás szállással is, így remek kiindulópontja lehet sok-sok újabb túrának.

A túrát télen-nyáron jó szívvel ajánljuk Nektek!

Tippek:

Akárcsak a Morskie-Oko és a Chocholówi-völgy esetében, itt is lehet lovaskocsival közlekedni. A kocsisok - télen szánokkal - egész évben a völgy bejáratánál várnak Titeket, de csak a Polana Pisanaig (Írott-rétig) közlekedhetnek, így aki a menedékházat is el akarja érni, annak mindenképpen kell kicsit sétálnia.

Bár a túra a könnyú túrák közé lett kategorizálva, azért érdemes tudni, hogy aki meglátogatja a Mroźna-barlangot, arra egy rövid, de erős kapaszkodó szakasz, majd a barlang után egy lépcsős, meredek ereszkedés vár, hiszen a barlang bejárata kb 120 méterrrel a völgy felett található.

Képjegyzék:

  • Címkép: A Brama Kantaka (Kantak-kapu), és mögötte az első rét a völgyben, 5 perc sétára a kiindulóponttól. (fotó: Nagy Árpád)
  • Képsor bal: Tavaszi idill a völgy bejáratánál.
  • Képsor közép: A Schronisko na Hali Ornak (Ornak menedékház). (fotó: Nagy Árpád)
  • Képsor jobb: Sziklaképződmény a völgyben.

Térkép:

HAMAROSAN!

« vissza

Fagyos-barlang   Zgłoś błąd do skasowania
~Enikő 13:36 Sze, 15 Aug 2012 A belépő most 4pln és a barlang nevét komolyan kell venni, mert a hőmérséklet bent 6C, a végigjárásához pedig 10-15 perc kell.
[ Válasz ]
        
Re: Fagyos-barlang   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
13:39 Sze, 15 Aug 2012
Ez is cserélve! Köszi az észrevételt!
[ Válasz ]
Fagyos barlang   Zgłoś błąd do skasowania
~Zsolt
16:56 Csü, 16 Júl 2015
Arról senki nem írt, hogy több helyen is csak négykézláb lehet áthaladni.:)
Egyébként nem szabad kihagyni nagyon jó.
De hiába hideg, a terepviszony és a bújócska megizzaszt elég egy vékonyabb pulcsi is ide. vászoncipő nem ajánlott mert vizes.
[ Válasz ]
        
Re: Fagyos barlang   Zgłoś błąd do skasowania
~Zsolt
16:59 Csü, 16 Júl 2015
És inkább 20-30 perc, néha torlódás van a szűk részeken
[ Válasz ]
        
Re: Fagyos barlang   Zgłoś błąd do skasowania
Utto.gyorgy@gmail.com
14:38 Hé, 17 Aug 2020
Sziasztok,
Ma 5pln volt a belépő. A vizes részeken pallókat rakták le. Én nem vagyok túl magas, így legugolva, le hajolva mindenhol át tudtam menni. Nagyon sokan voltak
[ Válasz ]
                
Re: Fagyos barlang   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
15:34 Hé, 17 Aug 2020
Szia!

Köszi a belépő infót. Végignéztem pár oldalt, mindenhol 4 pln-t írnak, azaz elég friss emelés lehet. Mindenesetre javítottam az odalon.
[ Válasz ]
Fagyos barlang   Zgłoś błąd do skasowania
~cszb 17:40 Sze, 03 Aug 2022 Sziasztok! Ma voltunk Kiryben és a barlangot nem lehet látogatni jelenleg, mert lezárták a hozzá vezető utat. Figyelmeztető tábla van kint a fahídnál (lengyelül és angolul). A nemzeti parkba a napi belépő 8 PLN/fő, a gyerekeknek 4 PLN /fő. A 15 évesen is kedvezményt kapott, csak a kort mondtuk be. Busszal mentünk, 7 PLN volt fejenként Kirybe csak oda, gyerekkedvezmény nincs, a busz a Lidl melletti autóbusz állomásról indul. Kb 15 perces út, elég közel van, érdemes azzal menni mert amúgy tömegnyomor van! Az autóparkolás ha van helye valakinek, úgy láttuk 30 PLN volt. Itt érdekes a busz szolgáltatás, míg otthon előre felszálláskor fizetsz, itt utólag amikor leszállsz.
[ Válasz ]
Túra   Zgłoś błąd do skasowania
~cszb 18:11 Sze, 03 Aug 2022 Még annyit, hogy rettenetesen sokan voltak, hömpölyög a tömeg. De kárpótol a szép látvány. Mi, akik nem sokat túrázunk otthon, eléggé elfáradtunk. Annak aki nem gyakorlott túrázó, nem feltétlen sorolnám a könnyű kategóriába. A fenti réttől (ahol a lovaskocsik leteszik a vendégeiket) kissé meredek az út a menedékházig, de hogy emelkedik az biztos. A ház egyébként nagyon jó hogy ott van, mert fel tud frissülni az ember. Viszont a nagy emberáradat miatt a WC-k előtt kígyózó sorok vannak. Ha ételt szeretne vásárolni valaki, akkor 2 helyen tudsz kérni. Előre kifizeted, majd kapsz 2 blokkot. Az egyiket be kell adnod a kiadó ablaknál, hogy összekészítsék neked, addig félreállsz. Ha kész úgyis látod vagy szólnak is és viheted. Sajnos az étlap csak lengyelül van kiírva, de az egyik pultos beszélt angolul és jól elmondta mit lehet kapni. Csak példaként: gulyásleves 25 PLN , sült krumpli ketchuppal 18 PLN, nuggets hasonló árban és egész jó ízű is. Sör epres sziruppal 0,5 de 17 PLN, limonádé Kb 3-4 el 8 PLN, Almás süti kél áfonyával, szósszal 18 PLN (ISTENI, KÁR KIHAGYNI !!!! ), áfonyás tetejű piskóta kocka 15 PLN. Vannak kinti padok, de nem árnyékban. Sokan pokróc rá he erednek, úgy pihennek. Lefelé jövet könnyebb. Egyébként 15 percenként található mindig TOI-TOI wc.
[ Válasz ]
Lezárás   Zgłoś błąd do skasowania
~Dorottya 21:33 Va, 03 Márc 2024 A mapy térkép azt mutatja le van zárva a doki a koscielisko, de nem találtam máshol ilyen infót. Esetleg ti mit tudtok róla?!
[ Válasz ]
        
Re: Lezárás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
06:17 Hé, 04 Márc 2024
Nincs lezárva. Tegnap jártam arra, szép mennyiségű parkoló kocsi volt Kirynél. A Tátrai Nemzeti Park közleménye szerint sincs lezárva.
[ Válasz ]

Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

Csapatunk:

        Gabi, Marci, Máté és Ákos

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: 1 napos
~CsMarton
15:25 Csü, 18 Júl 2024
Igen, jó lehet a 13:00. Kényelmesen lesz akkor időtök odaérni. Ha mostanság jöttök, akkor...
Re: 1 napos
~kiszele
15:21 Csü, 18 Júl 2024
Köszönöm. Amennyiben igaz, akkor 11. vagy 11.48-kor érkeznénk Krakkóból. Érdemes-e 13...
Re: 1 napos
~CsMarton
14:46 Csü, 18 Júl 2024
Szia! A vasútállomástól kb 3-3,5 órát érdemes számolni a programra. (Odajutás,...
1 napos
~kiszele
14:26 Csü, 18 Júl 2024
Sziasztok! Krakkóból egy napos kirándulást tennénk vonattal Zakopanéba, reggeli...
Re: Kasprowy
~CsMarton
13:30 Csü, 18 Júl 2024
Ez a megoldás drágább (nézd meg a cikkben a jegyárakat) de ha több időt töltenétek fent,...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 127065901 látogató
1999-2024 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.