Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóDOLINA KOŚCIELISKA


Zakopane városától nyugatra két nagyon népszerű, jól kiépített, így aztán könnyen bejárható völgy közül a városhoz közelebbi a Dolina Kościeliska, azaz a Kościelisko-völgy.


Kiindulópont: Kiry parkoló és autóbuszmegálló.
Végpont: Schronisko na Hali Ornak (Ornak menedékház)
Távolság: kb 5,5 km
Szintkülönbség: kb 170m.

Megtételéhez szükséges idő: kb 1 óra 40 perc.
Visszafelé ugyanez az út: kb 1 óra 30 perc.

Útvonal: Kiry parkoló és autóbuszmegálló - (zöld jelzés, jól kiépített úton) - Pisana Polana (Írott-rét) lovaskocsi állomás - (zöld jelzés, jól kiépített úton) - Schronisko na Hali Ornak (Ornak menedékház).

A kiindulópont megközelítése:

Autóval, vagy csoportoknak busszal Zakopane centrumából nyugatnak haladva a Chochołów/Sucha Hora határátkelő felé menő 958-as úton Kiry parkolóig. A centrumból kb 6km közúton. A parkolásról árakat, térképet itt találtok!
Vagy kisbusszal Zakopanéból. A városközpontban, a vasúti- és buszpályaudvar mellől induló kisbuszok kb 5 pln/fő áron visznek ki Kiry-be, illetve vissza is ennyi a viteldíj.

Túraleírás:

A tátrai belépő kifizetése után elindulva 5 perc séta után a Brama Kantaka (Kantak-kapu) elhagyása után egy hosszú réten visz az út, melynek végében sajtkészítő műhely (bacówka) működik. Áprilistól októberig itt (is) készül a híres górál füstölt sajt, így mindenképpen érdemes bekukkantani az apró faházba, hátha munka közben kapjátok a sajtmestert.
Utatokat folytatva előbb a fekete jelzés keresztezi az ösvényt, majd elhaladtok a Kaplica Zbójnicka (Betyár-kápolna) mellett, és végül egy újabb fekete jelzéshez értek, mely az útról bal kézre nyílik a patakon átívelő hídon. Ez az út vezet Jaskinia Mrożna-hoz (Fagyos-barlang), mely szerény belépő (5 pln/fő) áron látogatható, de csak május 1-től október 31-ig. A barlangból kivezető út kicsivel feljebb csatlakozik újra a menedékház felé tartó zöld jelzéssel. Az turistaút folyamatosan a Kościeliski potok (Kościeliskoi-patak) mentén halad, szebbnél szebb sziklaképződményekkel teli úton.
Barlangi kitérővel, vagy a nélkül, a túrát folytatva a Pisana Polanara (Írott-rét) érkeztek, mely a lovaskocsik végállomása, innen már csak gyalog lehet tovább közlekedni a menedékház felé, ami innen már csak kb 30-35 perc séta. A télen-nyáron nyitvatartó menedékházban nem csak finom ételekkel és italokkal várják a megfáradt túrázót, hanem 55 szobás szállással is, így remek kiindulópontja lehet sok-sok újabb túrának.

A túrát télen-nyáron jó szívvel ajánljuk Nektek!

Tippek:

Akárcsak a Morskie-Oko és a Chocholówi-völgy esetében, itt is lehet lovaskocsival közlekedni. A kocsisok - télen szánokkal - egész évben a völgy bejáratánál várnak Titeket, de csak a Polana Pisanaig (Írott-rétig) közlekedhetnek, így aki a menedékházat is el akarja érni, annak mindenképpen kell kicsit sétálnia.

Bár a túra a könnyú túrák közé lett kategorizálva, azért érdemes tudni, hogy aki meglátogatja a Mroźna-barlangot, arra egy rövid, de erős kapaszkodó szakasz, majd a barlang után egy lépcsős, meredek ereszkedés vár, hiszen a barlang bejárata kb 120 méterrrel a völgy felett található.

Képjegyzék:

  • Címkép: A Brama Kantaka (Kantak-kapu), és mögötte az első rét a völgyben, 5 perc sétára a kiindulóponttól. (fotó: Nagy Árpád)
  • Képsor bal: Tavaszi idill a völgy bejáratánál.
  • Képsor közép: A Schronisko na Hali Ornak (Ornak menedékház). (fotó: Nagy Árpád)
  • Képsor jobb: Sziklaképződmény a völgyben.

Térkép:

HAMAROSAN!

« vissza

Fagyos-barlang   Zgłoś błąd do skasowania
~Enikő 13:36 Sze, 15 Aug 2012 A belépő most 4pln és a barlang nevét komolyan kell venni, mert a hőmérséklet bent 6C, a végigjárásához pedig 10-15 perc kell.
[ Válasz ]
        
Re: Fagyos-barlang   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
13:39 Sze, 15 Aug 2012
Ez is cserélve! Köszi az észrevételt!
[ Válasz ]
Fagyos barlang   Zgłoś błąd do skasowania
~Zsolt
16:56 Csü, 16 Júl 2015
Arról senki nem írt, hogy több helyen is csak négykézláb lehet áthaladni.:)
Egyébként nem szabad kihagyni nagyon jó.
De hiába hideg, a terepviszony és a bújócska megizzaszt elég egy vékonyabb pulcsi is ide. vászoncipő nem ajánlott mert vizes.
[ Válasz ]
        
Re: Fagyos barlang   Zgłoś błąd do skasowania
~Zsolt
16:59 Csü, 16 Júl 2015
És inkább 20-30 perc, néha torlódás van a szűk részeken
[ Válasz ]
        
Re: Fagyos barlang   Zgłoś błąd do skasowania
Utto.gyorgy@gmail.com
14:38 Hé, 17 Aug 2020
Sziasztok,
Ma 5pln volt a belépő. A vizes részeken pallókat rakták le. Én nem vagyok túl magas, így legugolva, le hajolva mindenhol át tudtam menni. Nagyon sokan voltak
[ Válasz ]
                
Re: Fagyos barlang   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
15:34 Hé, 17 Aug 2020
Szia!

Köszi a belépő infót. Végignéztem pár oldalt, mindenhol 4 pln-t írnak, azaz elég friss emelés lehet. Mindenesetre javítottam az odalon.
[ Válasz ]

Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

A portál megálmodói:

        Johanna, Gabi és Marci

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Auschwitz
~Irénke
07:53 Ke, 05 Júl 2022
Kedves Marci! Most érkeztünk haza Debrecenbe, és nagyon hálásak vagyunk a...
Re: S.O.S. defektprobléma
peterborsos
09:10 Csü, 23 Jún 2022
Kedves Gabi és Marci! Egészen fantasztikus emberek vagytok, mivel a fenti bejegyzésemre...
S.O.S. defektprobléma
peterborsos
18:29 Sze, 22 Jún 2022
Sziasztok! S.o.s. segítségre lenne szükségünk, mivel Zakopane egyik parkolójában defektet...
Re: Érdeklődés belépőkről
~CsMarton
10:14 Sze, 22 Jún 2022
Kedves Attila! Köszönjük hozzászólásodat, kedves szavaidat. Kérjük a témában írj...
Érdeklődés belépőkről
OATTILA61
10:12 Sze, 22 Jún 2022
Kedves Gabi és Marci! Szeptemberre tervezünk családi (8fő) kirándulást...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 77318684 látogató
1999-2022 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.