Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóMurowaniec menedékház I.


Az 1500 m magasan, a Hala Gąsienicowa (Gąsienica-szécs) aljában fekvő Murowaniec menedékház a Zakopane környéki túrák kedvelt kiindulópontja. Jelen leírásban 2 túrát is találtok, melyek Kużnicéből vezetnek fel a menedékházhoz.


Kiindulópont: Kuźnice.
Végpont: Schronisko Murowaniec (Murowaniec menedékház).
Távolág: kb. 4,5 km.
Szintkülönbség: kb. 500 m.

Megtételéhez szükséges idő:

 • Sárga jelzésen a Dolina Jaworzynkan (Lengyel-Jávor-völgyön) keresztül: kb 2 óra 20 perc.
 • Kék jelzésen a Boczańon (Boczań-hegyen) át: kb 2 óra 10 perc.

Visszafelé ugyanez az út:

 • Sárga jelzésen a Dolina Jaworzynkan (Lengyel-Jávor-völgyön) keresztül: kb 1 óra 45 perc.
 • Kék jelzésen a Boczańon (Boczań-hegyen) át: kb 1 óra 35 perc.

Útvonal:

1) Kuźnice - sárga túristaúton - Przełęcz między Kopami (Király-púpi-nyereg) - kék túristaúton - Schronisko Murowaniec (Murowaniec menedékház.).

2) Kuźnice - kék túristaúton közösen a Nosalra vezető zöld jelzéssel, majd önállóan a kéken - Boczań (Boczań-hegy, 1224 m) - kék túristaúton - Przełęcz między Kopami (Király-púpi-nyereg) - kék turistaúton - Schronisko Murowaniec (Murowaniec menedékház).

A kiindulópont megközelítése:

Zakopane déli részén található Kuźnice városrész, mely leginkább a Kasprowy Wierchre (Gáspár-csúcsra, 1987 m) közlekedő kabinos felvonó miatt ismert, azonban több remek tátrai túra kiindulópontja is. A városrész megközelítése autóval, vagy busszal nem lehetséges! Járműveiteket Zakopane déli részén, a Rondo Jana Pawła II (II. János Pál körforgalom) melletti parkolókban hagyhatjátok. Innen a Przewodników Tatrzańskich utcán kb 25 perc séta Kuźnice, vagy iránytaxikkal kb 4-5 perc. (Menetdíj egy útra: 3 pln/fő.)

Túraleírás:

1) Sárga jelzésen a Dolina Jaworzynkan (Lengyel-Jávor-völgyön) keresztül:

Kuźnice keleti oldalán indul a sárga turistajelzés. A tátrai belépő megvásárlása után az út közepesen erős emelkedőbe kezd az erdőben, hogy aztán kb 8-10 perc kaptatás után egy kis ereszkedéssel belépjetek a Dolina Jaworzynka (Lengyel-Jávor-völgy) déli részébe, ahol rögtön régi, ma már elhagyatott pásztorkunyhók fogadnak Titeket.
A völgy végéig kb 1,2 km-t kell haladni, végig enyhén emelkedő, széles turistaúton, amely itt még egy hosszanti réten visz át. A völgy végében aztán az út hirtelen jobbra fordul, és erős emelkedésbe kezd. Szélessége lecsökken, és lépcsőssé válik az ösvény, majd gyorsan beér a fenyőfák közé. Egy nagy balkanyar után újabb lépcsőzetesen emelkedő szakasz vár rátok, amelynek a végén remek kilátó- és pihenőpont vár Titeket, ahonnan a völgy nyugati oldalát, és a fölé magasodó hegyeket jól be lehet látni.
Az út a fenyőerdőben kanyarog tovább, továbbra is lépcsős kialakítású ösvényen vezet felfelé. Az utat kilátópontok szakítják meg, amelyekből jól vissza lehet tekinteni a mögöttetek hagyott Dolina Jaworzynkára (Lengyel-Jávor-völgyre), észak-nyugat felé pedig a Giewont vonulata is láthatóvá válik egy idő után.
A sárga ösvény az utolsó szakaszon sem veszít semmit meredekségéből, eltűnnek a fenyvesek, helyüket a törpefenyők veszik át, és kb 1 óra 50 perccel az indulás után a jelzés véget is ér a Przełęcz między Kopami (Király-púpi-nyereg, 1499 m) elérésekor. Itt egyesül a sárga és a kék jelzés, és innen már csak kékként halad tovább a menedékház felé.

Utatokat folytatva, pici emelkedőkkel tarkított, kényelmes és széles turistaút vezet keresztül Benneteket a Królowa Rówień-en (Király-réten). Bár északnak (mögöttetek) és keletnek is pompás kilátás nyílik ezen a szakaszon, a legjava dél felől bukkan elő, ugyanis a Tátra számos hegycsúcsa uralja a láthatárt. A rét végére érve kb 10 perces, lejtős úton való séta után értek be a Hala Gąsienicowa (Gąsinica-szécs) területére, ahol számos kunyhó (köztük régi pásztorszállások, időjárás megfigyelők állomás, a tátrai alpinisták (taternik-ek) szállása, valamint a TPN erdészháza) áll. Innen még 5 perc séta lefelé a már a jellegzetes zöld bádogtetejével jól látszódó menedékház, ahol számos szálláshely található.

2) Kék jelzésen a Boczańon (Boczań-hegyen) át:

Ugyanonnan kezdődik ez a túra is ahol a sárga jelzés indul, de ebben az esetben a kék és zöld jelzés közös útján kell elindulnotok a tátrai belépő megvásárlása után. Kb 10 perc közepesen emelkedő, köves, széles úton való kaptatás után a két jelzés szétválik, a zöld a Nosalra visz tovább, míg a kék jobbra kanyarodik, és folytatja emelkedését.
Újabb negyed óra után éritek el a Boczań (Boczań-hegy, 1224 m) csúcsát, ahonnan jó kilátás nyílik a Polana Kalatówkira (Kalata-rét) és a Giewont lábára.

A folytatásban a kék jelzés továbbra is hol enyhén, hol erősebben vezet felfelé az erdőben, majd kb 25 perc séta után kiér a fenyvesek zónájából, és egy mellékgerinc oldalában vezet tovább, egészen addig, amíg az indulás után kb 1 óra 40 perccel el nem éritek a Przełęcz między Kopamit (Király-púpi-nyerget, 1499 m).

Innen az út már az első túraleírásnak megfelelően visz tovább a menedékházig a kék jelzésen.

Tipp:

A Murowaniec menedékház ezeken a túrákon való megközelítése megfelelő bemelegítő túra lehet, ha több komolyabb túrát is terveztek tenni a Lengyel-Tátrában. A túra jó kondiban és gyakorlattal inkább a könnyű túrák közé sorolható, de mivel azért mégis csak van benne 500 méter szintkülönbség, ezért került a közepes túrákhoz.

A Murowaniec menedékház remek kiindulópontja lehet sok-sok más túrának, ezek közül pár ízelítőül:

 • A Kasprowy Wierch (Gáspár-csúcs, 1987 m) meghódítása a sárga jelzésen.
 • A Przełęcz Liliowy (Liliom-hágó, 1952 m), azaz a Magas- és a Nyugati-Tátra határának meghódítása.
 • A Kościeliec (Kápolna-csúcs, 2155 m) meghódítása.
 • A Gąsienica tavak bejárása a fekete jelzésen, majd onnan a Świnica (Swinica, 2301 m) meghódítása
 • A Czarny Staw Gąsienicowy (Gąsienica-Fekete-tó) felfedezése, illetve innen a Sas-útra, vagy a Zawratra induló utak teljesítése.
 • A Przełęcz Krzyżne (Kereszt-nyereg, 2112 m) meghódítása a sárga jelzésen.

Képegyzék:

 • Címkép: A fák között a Murowaniec menedékház, mögötte a Kis-Koscielec.
 • Felső képsor, bal: A Lengyel-Jávor-völgy, melyen keresztül a sárga jelzés vezet.
 • Felső képsor, közép: Kilátás a Boczań-hegyről a Kalata-rétre, és a Giewont lábára.
 • Felső képsor, jobb: Ez a látvány fogad Titeket, amikor a Hala Gąsienica-ba (Gąsienica-szécsbe) beérkeztek. Hátul, középen a Liliom-hágó (1952 m), a Magas- és Nyugati-Tátra határa.
 • Alsó képsor bal: Tátra csúcsok tengere a Király-rétről fényképezve.
 • Alsó képsor, közép: Naplemente, felhők és a Giewont a Király-Púpi-nyereg környékéről fotózva.
 • Alsó képsor, jobb: Visszatekintés a Király-rétről a Király-Púpi-nyeregbe, a háttérben Zakopane városa, és a Gubałówka vonulata.

Térkép:

HAMAROSAN!

« vissza


Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

A portál megálmodói:

        Johanna, Gabi és Marci

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Hószánozás
~Anették
07:55 Sze, 01 Feb 2023
Kedves Marci, Eszméletlen jó élmény volt! Köszönjük szépen a szervezést! Új...
lovasszán
~Zsuzsa és Gyula
17:27 Hé, 30 Jan 2023
Kedves Marci! Felejthetetlenül szép élmény marad számunkra a lovasszánozás. Az egész...
Re: Foglalas
~Marci
06:38 Sze, 25 Jan 2023
Kedves Krisztina ! Kérlek jelentkezésedet emilban küld el, adj egy kapcsolattartói...
Foglalas
~Numerus
22:21 Ke, 24 Jan 2023
Szia, Januar 28 szombaton szeretnenk menni preferencia 17:20 de aznap rugalmasak tudunk...
Re: info kérés
~CsMarton
20:52 Ke, 24 Jan 2023
Kedves Adél! Szállásügyben elég necces lesz a helyzet, mert főszezon van, de kérünk...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 87348141 látogató
1999-2023 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.