![](templates/grafika/przerywana_lewa.gif)
![](templates/grafika/przerywana_lewa.gif)
![](templates/grafika/dodaj.png)
|
Bigos
Tradicionális, lengyel egytálétel káposztából, amelyet hagyományosan télen készítenek el a lengyel háziasszonyok. Maga a bigos igen laktató, és több elkészítési módja is van, mint mondják ahány ház, annyi szokás.
A bigost a lengyel hagyományok szerint télidőben, karácsonyra, sok helyen új évre főzték. A gazdag káposztaétel a napokig tartó vendégjárást hivatott kiszolgálni. Az eredeti eljárás szerint az étel napokig fő, de mi most nektek egy egyszeűbb, rövid idő alatt is elkészíthető változatot mutatunk be.
Recept 4 főre:
Elkészítési ideje: kb 45-60 perc.
Hozzávalók:
-
borecet
-
babérlevél
-
őrölt feketebors
-
majoránna
-
köménymag
-
pirospaprika
-
só
-
2 db paradicsom
-
20 dkg aszalt szilva
-
3 dkg vaj
-
20 dkg gomba
-
30 dkg fejeskáposzta
-
3 gerezd fokhagyma
-
15 dkg vöröshagyma
-
15 dkg (kolozsvári) szalonna
-
20 dkg füstölt kolbász
-
70 dkg sertéshús
A bigos elkészítése:
A húst és a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. A szalonnát kisütjük, hozzáadjuk a vöröshagyma kockákat, és megfonnyasztjuk. Beletesszük a sóval szétdörzsölt fokhagymát és a disznóhúst, majd együtt jól átpirítjuk. Meghintjük egy mokkáskanálnyi őrölt köménymaggal, ízlés szerint őrölt borssal, egy kevés majoránnával. Hozzáadjuk a paradicsomot, 1-2 babérlevelet, azzal zsírjáig pároljuk, majd rászórjuk a fűszerpaprikát. Felöntjük 3 dl vízzel, és néhány percig pároljuk, közben megtisztítjuk a fejes káposztát, és összevágjuk. Ezután ráhelyezzük a húsra az előre beáztatott aszalt szilvával együtt, és összekeverjük. A mártást megízleljük, szükség szerint sózzuk, és borecettel ízesítjük. Ezután a lefedett lábasban előmelegített sütőbe téve mérsékelt hőfokon sütjük kb 45 percig.
A bigost a fogyasztás előtt legalább egy nappal készítsük (harmadik napon a legjobb). Ha készre pároltuk, egy napig lefedve tartsuk hideg helyen. Másnap a jól megmosott gombát felszeleteljük, vajon megpirítjuk, és a karikákra vágott füstölt kolbásszal együtt belekeverjük. Forró sütőben fél óráig sütjük.
|
« vissza
|
|
|
|
bigosz
|
~palástilaci
14:08 Va, 26 Feb 2017
|
Nagyon jó recept, köszönöm ![](images/ksiega/a1.gif)
Korábban is csináltam már bigoszt (más receptek alapján), de ebben számomra kellemes, új elem volt az aszalt szilva, ami teltebbé és harmonikusabbá tette az egészet.
Momentán ez viszi a pálmát ![](images/ksiega/a1.gif)
üdv
L::
|
[ Válasz ]
|
|
|
|
Üdvözlünk Kedves Látogató!
Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.
Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.
Zakopane vár Titeket is!
Csapatunk:
Gabi, Marci, Máté és Ákos
ZakopaneInfo.hu
![](thumb/phpThumb.php?src=../UserFiles/Image/banery/no_link/logo2.png&h=&w=&f=jpg&iar=1)
|
![](templates/grafika/przerywana.gif)
![](templates/grafika/przerywana.gif)
REKLÁM
HASZNOS LINKEK
![](thumb/phpThumb.php?src=../UserFiles/Image/banery/no_link/Arpi.jpg&h=&w=&f=jpg&iar=1)
|
![](templates/grafika/przerywana_lewa.gif)
Kommentek
köszönet
|
21:14 Hé, 22 Júl 2024
|
Köszönjük a lehetőséget és segítséget, hogy szinte utolsó percben, de sikerült...
|
Re: Kutya
|
17:45 Va, 21 Júl 2024
|
Nem.
|
Kutya
|
17:35 Va, 21 Júl 2024
|
Kutyát fel lehet e vinni a felvonón?
|
Re: 1 napos
|
15:25 Csü, 18 Júl 2024
|
Igen, jó lehet a 13:00. Kényelmesen lesz akkor időtök odaérni. Ha mostanság jöttök, akkor...
|
Re: 1 napos
|
15:21 Csü, 18 Júl 2024
|
Köszönöm. Amennyiben igaz, akkor 11. vagy 11.48-kor érkeznénk Krakkóból. Érdemes-e 13...
|
|