Kommentek
Re: bőrök
|
13:56 Sze, 11 Szept 2024
|
Sajnos nem.
|
Re: bőrök
|
13:54 Sze, 11 Szept 2024
|
Marci!
ismersz olyan webshopot, ahol a piacon is kapható bőröket, szőröket, bundákat,...
|
Re: Piac
|
10:13 Sze, 11 Szept 2024
|
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
|
Re: Piac
|
09:38 Sze, 11 Szept 2024
|
Zakopanéban egy piac van, az nyitva minden napján az évnek.
|
Piac
|
09:36 Sze, 11 Szept 2024
|
Sziasztok!
2024.09.19-én megyünk arra, érdeklődnék, hogy melyik piac lesz nyitva?...
|
|
Bigos
Tradicionális, lengyel egytálétel káposztából, amelyet hagyományosan télen készítenek el a lengyel háziasszonyok. Maga a bigos igen laktató, és több elkészítési módja is van, mint mondják ahány ház, annyi szokás.
A bigost a lengyel hagyományok szerint télidőben, karácsonyra, sok helyen új évre főzték. A gazdag káposztaétel a napokig tartó vendégjárást hivatott kiszolgálni. Az eredeti eljárás szerint az étel napokig fő, de mi most nektek egy egyszeűbb, rövid idő alatt is elkészíthető változatot mutatunk be.
Recept 4 főre:
Elkészítési ideje: kb 45-60 perc.
Hozzávalók:
-
borecet
-
babérlevél
-
őrölt feketebors
-
majoránna
-
köménymag
-
pirospaprika
-
só
-
2 db paradicsom
-
20 dkg aszalt szilva
-
3 dkg vaj
-
20 dkg gomba
-
30 dkg fejeskáposzta
-
3 gerezd fokhagyma
-
15 dkg vöröshagyma
-
15 dkg (kolozsvári) szalonna
-
20 dkg füstölt kolbász
-
70 dkg sertéshús
A bigos elkészítése:
A húst és a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. A szalonnát kisütjük, hozzáadjuk a vöröshagyma kockákat, és megfonnyasztjuk. Beletesszük a sóval szétdörzsölt fokhagymát és a disznóhúst, majd együtt jól átpirítjuk. Meghintjük egy mokkáskanálnyi őrölt köménymaggal, ízlés szerint őrölt borssal, egy kevés majoránnával. Hozzáadjuk a paradicsomot, 1-2 babérlevelet, azzal zsírjáig pároljuk, majd rászórjuk a fűszerpaprikát. Felöntjük 3 dl vízzel, és néhány percig pároljuk, közben megtisztítjuk a fejes káposztát, és összevágjuk. Ezután ráhelyezzük a húsra az előre beáztatott aszalt szilvával együtt, és összekeverjük. A mártást megízleljük, szükség szerint sózzuk, és borecettel ízesítjük. Ezután a lefedett lábasban előmelegített sütőbe téve mérsékelt hőfokon sütjük kb 45 percig.
A bigost a fogyasztás előtt legalább egy nappal készítsük (harmadik napon a legjobb). Ha készre pároltuk, egy napig lefedve tartsuk hideg helyen. Másnap a jól megmosott gombát felszeleteljük, vajon megpirítjuk, és a karikákra vágott füstölt kolbásszal együtt belekeverjük. Forró sütőben fél óráig sütjük.
|
|
« vissza
|
|
|
|
bigosz
|
~palástilaci
14:08 Va, 26 Feb 2017
|
Nagyon jó recept, köszönöm
Korábban is csináltam már bigoszt (más receptek alapján), de ebben számomra kellemes, új elem volt az aszalt szilva, ami teltebbé és harmonikusabbá tette az egészet.
Momentán ez viszi a pálmát
üdv
L::
|
[ Válasz ]
|
|
|
|
Üdvözlünk Kedves Látogató!
Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.
Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.
Zakopane vár Titeket is!
Csapatunk:
Gabi, Marci, Máté és Ákos
ZakopaneInfo.hu
|
HASZNOS LINKEK
|
|