Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóZakopanei Stílus Múzeum - Willa Koliba


A Willa Koliba az első Zakopanei stílusban épült panzió, sikerének köszönhető, hogy a stílus a mai napig rabul ejti az alkotó egymást követő generációit. Érdemes megnézni, ne hagyjátok ki, ha van egy kis időtök és ha többet szeretnétek róla tudni, akkor idegenvezetéseink is útba ejtik.


Willa Koliba Stanisław Witkiewicz tervei alapján épült. A város egyik szimbolumaként számontartott műemlék épület a Kościeliska utcában található, ahol szinte lépésenként láthatunk zakopanei vagy górál stílusú épületeket.

Zakopaneban, mint a legtöbb gyógyüdölő tepülésen, a XIX. században egyre több svájci vagy tiroli sítlusú épület jelent meg. Stanisław Witkiewicz számára egyértelművé vált, ha szeretné megmenteni a Tátra hegyalja kultúráját, akkor egy olyan új stílust kell kialakítania, mely a helyi kultúrában gyökeredzik. Nemcsak kidolgozta és alkalmazta stílust, de harcosan ki is állt mellette a sajtó hasábjain.

Ez ídőtájt egy Ukrajnában élő lengyel kereskedő és gyűjtő beleszeretett e környékbe, és házat tervezett ide építetni. Először egy klasszikus górál házat, de Witkiewicznek sikerült meggyőznie, hogy zakopanei stílusú házat rendeljen. Ennek hála, épült fel a Willa Koliba. (Koleba szó egy bizonyos pásztorkunyhót jelöl). Az épület 1892-93 közt épült. A berendezés, a bútorok és a cserépkályhák, sőt még a kilincsek is egyedi tervek alapján készültek. Majd 1901-ben hozzáépül egy plusz szárny. A megrendelő Zygmunt Gnatowski 1906-ban bekövetkezett halála után, az épületet eladták, de benne lévő etnográfiai magángyűjtemény, Gnatowski végakarata alapján a Tátrai Múzeumhoz került. 1984-ben sikerült a magát az épületet is megszereznie a Tártai Múzeumnak, bár addigra már szörnyű állapotban volt. A felújítás hosszan elhúzódott.

A több, mint 100 éves épület 1993-ban nyitotta meg kapuit, mint a Zakopanei Stílus Múzeuma. A szobákat eredeti funkciójuk alapján rendezték be, nagyrészt zakopanei stílusú bútorokkal, és visszaköltözött az első tulajdonos Zygmunt Gnatowski etnográfiai gyűjteménye is. Bútorok több művész keze alól kerültek ki: Stanisław Witkiewicz, Wojciech Brzegi (ő Witkiewicz tanítványa volt),  valamint  Stanisław Barabasz, aki a helyi Faipari iskola igazgatójaként a zakopanei stílust elkezdte oktatni hivatalos keretek közt. A cselédszobát  összehasonlításképpen Franciszek Neużil bútoraival rendezték be, ő használta előszőr a zakopanei stílust, mint kifejezést, de  Witkiewicz-csel mindig komoly művészi konfliktus volt köztük.

  
Múzeum teljes lengyel neve: Muzeum Stylu Zakopiańskiego im.S Witkiwcza - oddział Muzeum Tatrzańskiego
Címe: 34-500 Zakopane Kościeliska u. 18
Honlapja ezen a linken elérhető.

 
Nyitvatartás:
Keddtől - vasárnapig 10:00 - 18:00
Hétfőnként zárva

 
Belépők:
Felnőtt: 17,00 pln, kedvezményes: 10,00 pln

Kombinált jegy Gąsieniców Sobczaków kunyhójába is jó: Felnőtt: 22,00 pln, kedvezményes: 12,00 pln

« vissza


Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

A portál megálmodói:

        Johanna, Gabi és Marci

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: sífutás
~CsMarton
18:25 Va, 24 Szept 2023
Szia! Oktató nincs magyarul se sífutásra, se sima síelésre. Koscielikoskoban, az ottani...
Re: sífutás
humayermo
12:41 Va, 24 Szept 2023
Sziasztok, Kiszeretnénk próbálni a sífutást . Oktatót és sí felszerelést is...
Re: nyugdíjas
~CsMarton
09:37 Sze, 06 Szept 2023
Mint magyar nyugdíjas nyugdíjaskedvezményt igényelhetsz bárhol, ahol van*, amennyiben 65...
nyugdíjas
~T. József
09:35 Sze, 06 Szept 2023
Érdekelne, hogy mint magyar nyugdíjas milyen kedvezményeket igényelhetek. Pl.: lanovka,...
Re: Auschwitz
~CsMarton
15:30 Ke, 05 Szept 2023
Szia! Foglalás nélkül nem. De lehet előre a neten egyéni látogatást foglalni és...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 100263835 látogató
1999-2023 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.