Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóZakopanei Stílus Múzeum - Willa Koliba


Idéglenesen, a felújítás idejére zárva. Várható nyitás 2020 nyara.

Willa Koliba iskolapéldája a Zakopanei stílusnak, a hosszabb zakopanei idegenvezetések is útba ejtik. Ha időtök engedi ne hagyjátok ki, hogy be kukucskáltok. Csodásan megmunkált fa tárgyakat, hangulatos lakásbelsőt láthattok itt.


Willa Koliba volt az első zakopanei sítlusban, Stanisław Witkiewicz tervei alapján épített épület. A város egyik szimbolumaként ismert, műemlék épület a Kościeliska utcában található, ahol szinte lépésenként láthatunk zakopanei vagy górál stílusú épületeket.

Zakopaneban, mint a legtöbb gyógyüdölő tepülésen, a XIX. században egyre több svájci vagy tiroli sítlusú épület jelent meg. Stanisław Witkiewicz számára egyértelművé vált, ha szeretné megmenteni a Tátra hegyalja kultúráját, akkor egy olyan új stílust kell kialakítania, mely a helyi kultúrában gyökeredzik. Nemcsak kidolgozta és alkalmazta stílust, de harcosan ki is állt mellette a sajtó hasábjain.

Ez ídőtájt egy Ukrajnában élő lengyel kereskedő és gyűjtő beleszeretett e környékbe, és házat tervezett ide építetni. Először egy klasszikus górál házat, de Witkiewicznek sikerült meggyőznie, hogy zakopanei stílusú házat rendeljen. Ennek hála, épült fel a Willa Koliba. (Koleba szó egy bizonyos pásztorkunyhót jelöl). Az épület 1892-93 közt épült. A berendezés, a bútorok és a cserépkályhák, sőt még a kilincsek is egyedi tervek alapján készültek. Majd 1901-ben hozzáépül egy plusz szárny. A megrendelő Zygmunt Gnatowski 1906-ban bekövetkezett halála után, az épületet eladták, de benne lévő etnográfiai magángyűjtemény, Gnatowski végakarata alapján a Tátrai Múzeumhoz került. 1984-ben sikerült a magát az épületet is megszereznie a Tártai Múzeumnak, bár addigra már szörnyű állapotban volt. A felújítás hosszan elhúzódott.

A több, mint 100 éves épület 1993-ban nyitotta meg kapuit, mint a Zakopanei Stílus Múzeuma. A szobákat eredeti funkciójuk alapján rendezték be, nagyrészt zakopanei stílusú bútorokkal, és visszaköltözött az első tulajdonos Zygmunt Gnatowski etnográfiai gyűjteménye is. Bútorok több művész keze alól kerültek ki: Stanisław Witkiewicz, Wojciech Brzegi (ő Witkiewicz tanítványa volt),  valamint  Stanisław Barabasz, aki a helyi Faipari iskola igazgatójaként a zakopanei stílust elkezdte oktatni hivatalos keretek közt. A cselédszobát  összehasonlításképpen Franciszek Neużil bútoraival rendezték be, ő használta előszőr a zakopanei stílust, mint kifejezést, de  Witkiewicz-csel mindig komoly művészi konfliktus volt köztük.

  
Múzeum teljes lengyel neve: Muzeum Stylu Zakopiańskiego im.S Witkiwcza - oddział Muzeum Tatrzańskiego
Címe: 34-500 Zakopane Kościeliska u. 18
Honlapja ezen a linken elérhető.

 
Nyitvatartás:
Keddtől szombatig 9:00 - 17:00, vasárnap 9:00 - 15:00

 
Belépők:
Felnőtt: 7,00 pln, kedvezményes: 5,50 pln,
Kombinált jegy a Zakopanei Stílus Múzeum - Inspirációkba is jó:
Felnőtt: 10,00 pln, kedvezményes 8,00 pln

« vissza


Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

A portál megálmodói:

        Johanna, Gabi és Marci

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: Aktuális helyzet
~CsMarton
14:02 Hé, 13 Júl 2020
Örömmel! A cikkeket pedig minden új intézkedés kapcsán frissítjük. Ha az utolsó...
Re: Aktuális helyzet
Gaby
12:24 Hé, 13 Júl 2020
Köszönöm a választ!A cikkeket mindenképpen tanulmányozom!
Re: Aktuális helyzet
~CsMarton
12:00 Hé, 13 Júl 2020
Szervusz Gaby! Az esetszámoktól eltekintve az aktuális helyzetet tartalmazó cikkünkre...
Aktuális helyzet
Gaby
11:54 Hé, 13 Júl 2020
Sziasztok! Az aktuális korinavírus helyzetről szeretnék érdeklődni!A hétvégén...
Re: kérdés
~CsMarton
21:50 Pé, 10 Júl 2020
Köszönjük előre is.
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 39596607 látogató
1999-2020 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.