Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóKornel Makuszyński Emlékház


Kornel Makuszyński a lengyel gyermekirodalom egyik legnagyobb alakja, a képen látható kecskés képregény megalkotója. Egykori házát és, a helyi temetőben található végső nyughelyét sokan keresik fel a legfiatalabb korosztályból.


„… a vidámság és a derű, mellyel az emberekhez és a világhoz viszonyult, volt Makuszyński alaptulajdonsága. A Schabenbeck által készített portré fotón, mely a múzeum folyósóján függ, komoly arccal tekint a látogatókra, de a szemében ott csillog a huncutság, és a szájszegletében ott vibrál egy mosoly. Ez a mosoly nem került a leltári katalógusba, de mégis fontos része Kornel Makuszyński örökségének, archívumának és a Múzeumnak. Aki nem hiszi járjon utána...„ így írt Kornel Makuszyńskiról Jacek Kolbuszewski irodalom történész.

Kornel Makuszyński (1884-1953) író, publicista, színházi kritikus, és talán a legnépszerűbb gyerekkönyvíró. Zakopanei lakása, személyes tárgyai és magángyűjeteményének egy része tekinthető meg a villa „Opolkában”.  Makuszyńki élete igen viszontagságos és fordulatos volt. Lemberg környékéről származott és az első világháborúig itt dolgozott, míg az oroszok nem deportálták. 1920 után barátai segítségével sikerült Varsóba jutnia, letelepednie és akítvan részt vett az irodalmi és színházi életben. Több könyvét Varsóban írta, innen járt Zakopaneba nyaralni, telelni, majd 1935-ben ide is költözött, de megtartotta varsói lakását. 1939-ben Varsó bombázásakor odaveszett hatalmas magánkönyvtára és gyűjteménye. A háború után az 1940-es években Makuszyńskinak már nem felelt meg az új rendszer irodalom és világszemlélete, egyre kevesebb könyvet, cikket publikált, de a társasági élettől nem vonult vissza. Gyerekek nagy kedvenceként, jótevőjeként tartják számon Zakopaneban és Lengyelországban. Sírján, amely az ótemetőben van, mindig van friss virág és egy két kis emléktárgy, melyet az ide látogató iskolás gyerekek hagyanak neki. 


Múzeum teljes lengyel neve: Muzeum Kornela Makuszyńskiego - Willa "Opolanka" - oddział Muzeum Tatrzańskiego
Címe: 34-500 Zakopane Tetmajera u. 15
Honlapja
ezen a linken érhető el.

 

Nyitvatartás:
Hétfőtől péntekig 9:00 - 16:00
Belépők:
Felnőtt 6,00 pln, kedvezményes 4,50 pln

« vissza


Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

Csapatunk:

        Gabi, Marci, Máté és Ákos

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
osztálykirándulás
~Pali
12:09 Csü, 23 Máj 2024
meg voltunk elégedve a szállásunkkal és nagyon jól éreztük magunkat odakint.
Dunajec csoporttal
~Gábor
14:50 Ke, 21 Máj 2024
Kedves Gabi és Marci! A mai nap folyamán megvalósult a dunajeci tutajozásunk, ami ismét...
Re: Magyar idegenvezetés
~CsMarton
18:01 Pé, 17 Máj 2024
Üdv, Emailben állunk rendelkezésedre.
Magyar idegenvezetés
~Krisz
17:58 Pé, 17 Máj 2024
Kedves Márton, Júliusban szeretnénk Auschwitzi látogatást tenni és ha megoldható...
Érdeklődés, segítség kérés
~Heni
10:30 Hé, 13 Máj 2024
Sziasztok! :) Tegnap haza érkeztünk, köszönöm a segítséget, csodás volt minden!...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 119307171 látogató
1999-2024 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.