Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóZsíros csütörtök


Hamarosan, azaz egész pontosan 2020 február 20-án érkezik zsíros csütörtök, azaz a böjt előtti utolsó csütörtöki nap. Ez megkíván egy kis felkészülést, hogy aztán a megfelelő mennyiségű fánkot el tudjátok majd fogyasztani!


Ezen a napon kötelező a fánk fogyasztás Lengyelországban. Ugyanis, aki zsíros csütörtökön nem eszik fánkot, annak az eljövendő nyáron sem lesz mit a tejbe aprítania. Szerintünk nem éri meg a kockázatot; egyetek majd Ti is. A fánkozás érdekes és finom szokásának megismeréséhez pedig olvassatok tovább!

2020-ban zsíros csütörtök február 20-án lesz, azaz már csak alig pár nap van hátra addig. Ilyenkor mindenki igyekszik fánkot enni, fánkot ajándékozni, hiszen egyrészt a nagyböjt kezdete előtt ez az egyik utolsó nagy mulatási lehetőség, másrészt pedig a fánkevés a népszokás szerint biztosítja az anyagi jólétet a következő évben.
A szokást olyan komolyan veszik Lengyelországban, hogy a munkáltatók nem mernek kockáztatni, és hatalmas adag fánkkal kedveskednek dolgozóiknak, hiszen aki nem tesz így, az méltán számíthat beosztottjai rosszallására, nagyobb cégekben akár a szakszervezet panaszára is!

Zsíros csütörtök hagyománya a messzi múltba vész, hogy pontosan mikor kezdődött nem sikerült kiderítenünk, de az biztos, hogy már a középkorban is feljegyezték ezt a szokást. Csak akkor nem fánkot ettek, hanem húst hússal és egy kis szalonnával.  Az biztos, hogy egész Lengyelországban és Németország katolikus részén tartják még most is ezt fura szokást. Bár az elmúlt években hallottunk Magyarországon is ilyen kezdeményezésről, csak ott nem fánkevésre, hanem étterembe menésre buzdítottak, és az a hamvazószerda utáni csütörtökön szokott esedékes lenni odahaza.

Zsíros csütörtök napja a farsangi ünnepkörhöz tartozik, így ez is mozgó "ünnep". Hamvazó szerda előtti csütörtökön tarják, ilyenkor még lehetőség van cukros finomságokat fogyasztani. Zsíros csütörtök alkalmából Lengyelország minden cukrászdájában nagyüzemre kapcsolnak fánk sütésben. A legnépszerűbb a kicsi szalagos fánk, meg a nagyobbacska mindenféle lekvárral töltött. De, aki nem kedveli ezt a fajta fánkot, az sem marad ki semmiből, ilyenkor rengeteg csörögefánk, eklerfánk, képviselőfánk és még sok más is van... Azon se lepődjetek meg, ha egy-egy cukrászdában ezen a napon mást nem is találtok.

« vissza


Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

A portál megálmodói:

        Johanna, Gabi és Marci

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: Megbetegedés
~TOTI
13:02 Szo, 14 Márc 2020
Kedves Marci és Gabi! Jó pihenést kívánok, pihenjetek minél többet ha lehetséges!
Re: Érdeklődés_SK/PL határ
~Herczeg Bea
21:17 Csü, 12 Márc 2020
Köszönöm a választ :)
Re: Érdeklődés_SK/PL határ
~CsMarton
21:14 Csü, 12 Márc 2020
Kedves Bea! Olyan híreket olvastunk, hogy péntektől a szlovák határokon ellenőrzés...
Érdeklődés_SK/PL határ
~Herczeg Bea
21:08 Csü, 12 Márc 2020
Sziasztok! Lehet nem tudtok segíteni, de azért rákérdezek. :) Édesanyám szombaton jönne...
Re: Utazás
~Zsuzsi
11:17 Csü, 12 Márc 2020
Köszönöm szépen a választ. Igazából a család pánikol, nem mi. :) hogy kint ragadunk, és...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 35738336 látogató
1999-2020 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.