Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóZakopane építészete

Zakopane jelenlegi jellegzetes építészetét, melyről méltán híresült el, egy ide költöző színházi díszlettervezőnek Stanisław Witkiewicznek köszönheti, aki az 1890-es évektől készített látványterveket. Célja volt, hogy az új igényeket (fejlődő turizmus követelményei) is kielégítő épületeket tervezzen, amelyek díszítésénél a régi, helyi népművészetben gyökerező motívumvilágot használta fel, szecessziós díszítő elemekkel kombinálva. Szinte azonnal nagyon népszerűek lettek látványtervei, bár leginkább panziók és szakrális épületek tervezéséhez kérték fel.  A stílus jellegzetessége, a fazsindellyel fedett meredek tetőszerkezet,  de persze maguk az épületek is kizárólag fából készültek. Kivéve az alapozásukat, melyek általában folyami kövekből építettek. A meredek tetőszerkezet alá rejtett első, olykor második emelet hatalmas újításnak számított, amit az akkor élő falusiak fejcsóválva figyeltek. „Minek házat építeni a házra?” - kérdezgették. A magasított alapozás pincének adott helyet, így jóval nagyobb épületek épültek az akkor szokásosokhoz képest, de mégsem rítak ki a környezetből.Egy-két szemet gyönyörködtető épület:

Willa Koliba – Zakopanei stílus Múzeum

Willa Oksza - Zamoyski utcában

Willa Pod Jedlami

Willa Rialto - Tytus Chałubinskiego utca

Willa Konstantynówka – Jagiellońska utca

Chałupa pod Wykrotem

Willa Grazyna – Ciagówka város részben

 
Kápolnák:

Jaszczurówka kápolna - Jaszczurówkán

Rózsafűzéres Szűz Anya Kápolna - Gubałówkán,

Keresztelő Szt. János templom -Krupówki alján

Albert barátok kápolnája -  Kalatówki rét

Az általa megálmodott stílust zakopanei stílusnak hívják, az építészeten kívül ruhák, bútorok, használati tárgyakra, hangszerekre is kiterjedt.

A zakopane stílust megelőző időszakból igen kevés épület maradt ránk. Ezek az eredeti, tátrai stílusban épült, kis faházak gyakran estek áltozatul tűznek, valamit a második világháborúban a németek igen sok épületet romboltak le, amikor a városka úthálózatát alakították át. Ezen épületek szintén kizárólag fából, fa gerendákból vagy fél rönkökből (szögek felhasználása nélkül épültek), alacsony kő alapon, pince nélkül. Meredek tetőket szintén fazsindely fedte egykor, bár jelenleg sok háznak van színes bádog teteje, amit néha kékre vagy zöldte festenek. Egészen drasztikus összképet adva a város építészeti képének ezzel. Mind a mai napig hagyomány a házak mosása, azaz szappanos vízzel és rizskefével való lesúrolása évente kétszer, néha háromszor. Ezt az igen kemény mukát nők végzik, kalákában, és igen csak kinézik a faluból azt az ”igénytelent”, aki nem mossa (hagyja megfeketedni) vagy lefesti a házát. E hagyomány a Zakopane környéki falvakban még nagyon erős (Witów, Chochołów), magában a városban nem nagyon látni már sikált házat, de annál több a megfeketedett.Jelenleg e régi és az újabb stílus keveredik, néhol tovább fejletszgetik, változó sikerrel.  No és a szocreál sem múlt el nyom nélkül Zakopanéban, de már javítgatják az általa okozott károkat.


látnivalók   Zgłoś błąd do skasowania
~perge
21:21 Sze, 03 Dec 2014
Szeretném megtalálni a \"fejjel lefelé épített házaz\" Zakopaneban, de még egyszer sem sikerült.
Melyik utcában található?
Most megyek dec. 5-6-7-én!!!
Üdv. perge
[ Válasz ]
        
Re: látnivalók   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
07:43 Csü, 04 Dec 2014
Kedves perge!

A fejére fordított ház címe: 34-500 Zakopane, Aleja 3-ego Maja. Konkrét házszáma nincsen. Ez a sétálóutcával nagyjából párhuzamosan haladó kétsávos út. A ház az Aleja 3-ego Maja és az ul T Kosciuszki utcák lámpás kereszteződésétől felfelé sétálva, a jobb oldalon, az első keresztutca után található.
Marci
[ Válasz ]
                
Re: látnivalók   Zgłoś błąd do skasowania
~egon98 18:05 Hé, 23 Nov 2015 Kedves Marci!

Arra vonatkozólag lenne infód, hogy mennyibe kerül a fordított házba a belépő?

Előre is köszönöm!
[ Válasz ]
                        
Re: látnivalók   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
18:09 Hé, 23 Nov 2015
Hivatalos honlapjukat még sosem leltem, de egy zakopanei lengyel gyűjtőoldal szerint 12 éves korig 7 pln/fő, 12 éves kor felett 9 pln/fő.
Marci
[ Válasz ]
Zakopaneinfo   Zgłoś błąd do skasowania
~Krisztián 10:31 Csü, 21 Jan 2016 Munkájukhoz a továbbiakban sok sikert szeretnék kívánni, ugyanis remek oldalt hoztak össze, nagyon sokat segített a felkészülésben!
[ Válasz ]
Re: érd...   Zgłoś błąd do skasowania
~Szilvia 08:30 Pé, 02 Dec 2016 A hétvégén utazunk Zakopanéba és többen említették, hogy található ott egy jégkastély , azonban sehol sem találok leírást róla, hogy hol található. Tudnátok ebben segíteni?
[ Válasz ]
        
Re: érd...   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
08:32 Pé, 02 Dec 2016
Kedves Szilvia!

Mi sem tudunk róla. Tavaly télen építettek egy nagy hóvárat és hólabirintust, de az természetesen már nincs meg.
Ellenben Stary Smokovecben, azaz a szlovák oldalon szokás jégkápolnát építeni. Tudtommal az már készen is van. Lehetségesnek tartom, hogy azzal keverték össze Zakopanét, és így született a jégkastély.
Marci
[ Válasz ]
ház talppal az égnek   Zgłoś błąd do skasowania
Heléna
14:51 Va, 14 Ápr 2019
Kedves Marci!
Szeretném megkérdezni, hogy a \"ház talppal az égnek\" és a Papugarnia hogyan lesznek nyitva 04/20-21-22-én?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Heléna
[ Válasz ]
        
Re: ház talppal az égnek   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
16:37 Va, 14 Ápr 2019
Kedves Heléna!

Sajnos egyikről sincs infónk. A Fejére fordított háznak nincs saját honlapja, egyéb információs honlapok pedig csak általános nyitva tartási infót adnak.
A papagájháznak van saját oldala és Facebookja is, de egyikenk sincs infó húsvéti nyitvatartásról.

Elvben mindkettő működik minden nap, és a következő hétvége kiemelt turisztikai szempontból, hiszen többen jönnek ilyenkor az ünnepek miatt, ezért jó esély van rá, hogy nyitva legyenek. De biztosat sajnos nem tudunk.
[ Válasz ]


Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

Csapatunk:

        Gabi, Marci, Máté és Ákos

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: Kutya
~CsMarton
17:45 Va, 21 Júl 2024
Nem.
Kutya
Nokedli
17:35 Va, 21 Júl 2024
Kutyát fel lehet e vinni a felvonón?
Re: 1 napos
~CsMarton
15:25 Csü, 18 Júl 2024
Igen, jó lehet a 13:00. Kényelmesen lesz akkor időtök odaérni. Ha mostanság jöttök, akkor...
Re: 1 napos
~kiszele
15:21 Csü, 18 Júl 2024
Köszönöm. Amennyiben igaz, akkor 11. vagy 11.48-kor érkeznénk Krakkóból. Érdemes-e 13...
Re: 1 napos
~CsMarton
14:46 Csü, 18 Júl 2024
Szia! A vasútállomástól kb 3-3,5 órát érdemes számolni a programra. (Odajutás,...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 127232645 látogató
1999-2024 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.