Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóDOLINA CHOCHOŁOWSKA


Zakopane városától nyugatra esik ez a festőien szép völgy, mely - akárcsak a Kościelisko-völgy - jól kiépített, könnyen járható a völgy végében található menedékházig, s amely télen és nyáron is jó kiindulópontja lehet a Nyugati-Tátrában tervezett túráitoknak!


Kiindulópont: Siwa Polana (Szürke-rét)
Végpont: Schronisko na Polanie Chochołowskiej (Chochołowi menedékház).
Távolság: kb 7,5 km.
Szintkülönbség: kb 230 m.

Megtételéhez szükséges idő: kb. 2 óra.
Visszafelé ugyanez az út: kb. 1 óra 45 perc.

Útvonal: Siwa Polana (Szürke-rét) - (jelzés nélküli aszfaltúton a zöld jelzés eléréséig, majd a zöld jelzésen tovább) - A fekete jelzés elágazása, egyben a Ścieżka nad Reglami (Felső erdei út) kiindulópontja - (zöld jelzésen, jól kiépített úton) - A Dolina Starorobociańska (Ótárna-völgy) kiindulópontja, a fekete és sárga jelzések elágazása - (zöld jelzésen, jól kiépített úton) - Polana Chochołowska (Chochołowi-rét), majd a rét felső végében a Schronisko na Polanie Chochołowskiej (Chochołowi menedékház).

A kiindulópont megközelítése:

Autóval, vagy csoportoknak busszal Zakopanéból nyugatnak tartva a Sucha Horá/Chochołów határátkelő felé a 958-as főúton egészen a Siwa Polana (Szürke-rét) parkolóig. A centrumból kb 8 km közúton. Parkolásról árakat, térképet itt találtok!
Vagy kisbusszal Zakopane centrumából. A városközpontból, a vasúti- és buszpályaudvartól induló kisbuszok (Dolina Chochołowska felirattal) kb 6 pln/fő áron visznek ki a Siwa Polana parkolóba, és ugyanennyiért is hoznak vissza.

Túraleírás:

A tátrai belépő kifizetése után túrátok aszfaltúton indul a tágas és hosszú Siwa Polana-n (Szürke-rét) keresztül. A réten több magánház is található, melyek a zakopanei faépítészeti stílus igazi remekei, illetve több bacówka, azaz sajtkészítő műhely is, ahol ha látjátok a felszálló füstöt, akkor bizony készül az oscypek, azaz a jófajta górál füstölt juhsajt. Érdemes ezekbe bekukkantani, hiszen betekintést nyerhettek a sajtkészítésbe, és arra is van lehetőségetek, hogy a termelőtől vásároljatok.
A rét végében egyesül az aszfaltút a kelet felől érkező zöld jelzéssel, majd az erdőben a Chochołowski Potok (Chochołowi-patak) mentén halad dél felé. 30-35 perc séta után éritek el a Polana Huciska-t (Huta-rét), mely lovaskocsi- és bicikli állomásként is szolgál, valamint a völgyben közlekedő traktoros kisvonat is idáig jár. Újabb 15-20 perc sétával éritek el a fekete jelzést, azaz a Ścieżka nad Reglami (Felső erdei út) kiindulópontját.
Innen újabb 20 perc séta a Dolina Starorobociańska (Ótárna-völgy) kezdete, ahol egy fekete és sárga jelzés is indul. Újabb 15 perc, és eléritek a piros jelzés kiindulópontját is, mely az 1758 méter magas Trydniowiański Wierchre (Háromnapos-hegy) vezet. Túrátok utolsó szakasza kezdődik itt, hiszen már csak 10 perc, hogy elérjétek a tágas Polana Chochołowska-t (Chochołowi-rétet), melynek alsó, déli oldalán visz végig az út, majd a völgy végében kicsit felkanyarodik, és pár száz méter megtétele után a Schronisko na Polanie Chochołowskiejhez (azaz a Chochołowi-menedékházhoz) értek. Nem utolsó sorban említem meg, hogy a menedékház ezen szép hosszú név mellett II. János Pál pápa nevét is viseli, falán pedig emléktábla jelzi, hogy itt is él a lengyel pápa emléke.

Akár odaúton, akár visszaúton érdemes egy rövid kitérőt tenni a Kaplica św Jana Chrzciciela-hoz (Keresztelő Szent János Kápolnához), mely a Polana Chochołowska (Chochołowi-rét) déli oldalán áll, és a rét aljában vezető zöld jelzéssel, valamint a menedékházzal is a fekete jelzés köti össze. Ennek a rövidedke fekete turistaútnak a bejárása kb 15 percet vesz igénybe. A kápolnában nyáron minden vasárnap misét mondanak!

A túrát télen és nyáron is jó szívvel ajánljuk!

Tippek:

Ahogy a Morskie Oko-hoz menet, és a Dolina Kościeliskában is, úgy ezen az útvonalon is igénybe vehetitek a lovaskocsisok szolgálatait. Itt a lovaskocsik egészen a menedékház alatti részig közlekednek, így a végállomást csak pár száz méter választja el a menedékháztól. E mellett a szövegben már említett módon a Siwa Polana (Szürke-rét) és a Polana Huciska (Huta-rét) között traktoros kisvonat is közlekedik.

Ez a túraútvonal az egyike, ahol a TPN engedélyezi a kerékpáros turizmust is, így akinek kedve tartja, annak érdemes vinnie biciklit is, hiszen azzal egészen a menedékházig tekerhet. Az innen továbbinduló ösvényeken már nem megengedett a kerékpározás. A völgyben három helyen is van bicikli kölcsönző, ahol igazán kellemes árakon juthattok bringákhoz a völgy bejárásához.

Képjegyzék:

  • Címkép: Menedékház a Polana Chochołowskan (Chochołowi-réten). (fotó: Nagy Árpád)
  • Felső képsor, bal: Sziklafal a völgyben.
  • Felső képsor, közép: Krókusz a Siwa Polanan (Szürke-rét), háttérben a Nyugati-Tátra.
  • Felső képsor, jobb: Az egyik sajtkészítő műhelyt jelző tábla.
  • Alsó képsor, bal: Bacówka a Huciska Polanan (Huta-rét).
  • Alsó képsor, jobb: A Polana Chochołowska (Chochołowi-rét) a menedékház felől fényképezve. (fotó: Gujzer Zsuzsanna)

     

Térkép:

HAMAROSAN!

« vissza

Schronisko na Hali Ornak   Zgłoś błąd do skasowania
~decision 22:31 Csü, 09 Feb 2017 Sziasztok, könnyű vagy max közepes túraútvonalakat nézegettem. Szeretnék eljutni a Chocholowi menwdékházhoz és az Ornak menedékházhoz is. Elvileg ezt 2 útvonalon megtehetem parkolóból, de ha jól látom a Dolina Starorobociańska (Ótárna-völgy) kezdeténél induló sárga jelzésű út az Ornak menedékházhoz visz. Azt szeretném kérdezni, hogy az milyen útvonal? Kezdőnek felszerelés nélkül járható ilyenkor vagy ne vicceljek kategória? (Ahogy az időket látom a túraérképen utóbbi.) Illetve szeretnék egy jó felbontású túratérképet, amit le is tudok tölteni. Tudtok segíteni?
Köszönöm.
d.
[ Válasz ]
        
Re: Schronisko na Hali Ornak   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMárton
09:00 Pé, 10 Feb 2017
Szia d!

Az a bizonyos sárga jelzés bár emelkedik, de nem nehéz, szerintem még nyáron a könnyű jelzőt is rá lehet fogni. Télen hóban, jegesedéssel már nem annyira könnyű, de még mindig nem számít a nehéz kategóriába véleményem szerint. Ha van húgóvasad, az nem rossz, bár szerintem csak valami nagy jegesedés után lehet indokolt.

Sajnos térképben nem tudunk segíteni. A Nemzeti Park bejáratánál nagyon jókat lehet venni, de netre feltöltöttből még mi is keressük az ideálisat.
Marci
[ Válasz ]
                
Re: Schronisko na Hali Ornak   Zgłoś błąd do skasowania
~decision 11:33 Pé, 10 Feb 2017 Szia Marci!
Köszi a gyors választ. Hágóvasam nincs és igazán jó túraruházatom sem. Megnézem majd milyen állapotban van az út, bár közben arra is rájöttem, hogy lejutni az eredeti útvonalon kb másfél óra, s fel az Ornakhoz is csak kb 1:45, míg 2.5 óra a két menedékház közötti közvetlen út, ráadásul emelkedik, ami miatt nekem inkább 3.5 óra az. :) De nyilván sokkal érdekesebb lenne nem azon az úton lemenni, ahol feljöttem. Meglátom ott a helyszínen szerintem.
Én ezt a térképet használom:
http://goryiludzi e.pl/mapy-online/tatry-polskie -i-slowackie-czesc-wschodnia
[ Válasz ]
                        
Re: Schronisko na Hali Ornak   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMárton
11:53 Pé, 10 Feb 2017
Ez a térkép egész jó szerintem! Nem ismertem, köszi a tippet.
Marci
[ Válasz ]
                                
Re: Schronisko na Hali Ornak   Zgłoś błąd do skasowania
~decision 17:36 Szo, 11 Feb 2017 Szívesen! Jó, csak nem teljes, na és nem kinyomtatható...
[ Válasz ]
                                        
Re: Schronisko na Hali Ornak   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMárton
17:48 Szo, 11 Feb 2017
No igen, de már ez is valami...
Marci
[ Válasz ]
Krókusz   Zgłoś błąd do skasowania
~Zita
06:20 Hé, 27 Márc 2017
Kedves Marci!

Eddigi kommentek alapján láttam, hogy a leglegetetlenebb kérdésekre is tudjátok a választ. Ezért én is megpróbálom. Zakopánéhoz közel a chocholowi rét mellett várhatóan hol találunk még sok krokuszt? 2 gyermekkel mennénk túrázni, hágóvas nélkül. Holnap indulunk,azaz március végéről van szó.

Köszi a segítséget:
Zita,
[ Válasz ]
        
Re: Krókusz   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMárton
09:15 Hé, 27 Márc 2017
Kedves Zita!

Pontos választ nem tudok adni, de szerintem most még a Szürke-réten (Siwa Polana) és a Chochlowi-réten (Polana Chochołowska) is leltek majd krókuszokat.
Marci
[ Válasz ]

Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

Csapatunk:

        Gabi, Marci, Máté és Ákos

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Tapasztalat
~laszlokis13
20:12 Pé, 23 Feb 2024
Sziasztok! Koszi a leirast, sokat segitett. Ma voltunk a tengerszemnel, boven volt hely a...
Re: kérdés
~CsMarton
16:26 Csü, 22 Feb 2024
Egész évben viszonylag kevés a csak lefelé közlekedő ember, így fent nem szokott nagy...
kérdés
~Betti
16:23 Csü, 22 Feb 2024
A kérdésem az lenne, hogy ha csak lefelé használjuk a kötélpályát, és a gyalogos...
Re: kérdés
~CsMarton
16:09 Csü, 22 Feb 2024
A Palenica Bialczanska parkoló az év minden napján nyitva tart. Húsvétkor is.
kérdés
~Green Army
16:03 Csü, 22 Feb 2024
Üdv! Húsvétkor is nyitva lesz a közelebbi parkoló a Halas tóhoz? google nem enged oda...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 111809077 látogató
1999-2024 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.