Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóGiewont - klasszikus út.


Zakopane, s tán a Lengyel-Tátra egyik leghíresebb csúcsa az 1894 méter magas Giewont, azaz az Alvó-Lovag. A városból, és a Gubałówka-hegyről is könnyen beazonosítható, hisz a csúcson lévő kereszt segítségével könnyű megtalálni. Meghódítása több úton is lehetséges, így lássuk az egyik legklasszikusabb útvonalat.


Kiindulópont: Kuźnice.
Végpont: Giewont (1894m)
Távolság: kb. 5,5 km.
Szintemelkedés: kb 885 m.

Megtételéhez szükséges idő: 3 óra.
Visszafelé ugyanez az út: 2 óra 15 perc.

Útvonal: Kuźnice - (kék jelzésen, széles úton) - Polana Kalatówki (Kalata-rét) - (kék jelzésen, turistaúton) - Kondratowa Polana (Konrád-rét) és Schronisko na Kondratowej Hali (Konrád menedékház) - (kék jelzésen, turistaúton) - Kondracka Przełęcz (Konrád-nyereg) - (kék jelzésen, turistaúton) - Wyżnia Kondracka Przełęcz (Felső-Konrád-nyereg), majd a piros jelzés becsatlakozása - (kék jelzésen, részben egyirányú és láncos úton) - Giewont.

A kiindulópont megközelítése:

Zakopane déli részén található Kużnice városrész, mely a leginkább az innen induló, Kasprowy Wierchre  (Gáspár-csúcs) közlekedő lanovka miatt híres, pedig több turistaútnak is a kezdőpontja. A városrész kocsival nem megközelíthető, autótokat a Rondo Jana Pawła II (II. János Pál körforgalom) környékén lévő parkolókban hagyhatjátok, és onnan az ul. Przewodników Tatrzańskich (Tátrai Vezetők útja) utcán kb 25 perc sétával, vagy kisbuszokkal 3 pln/fő viteldíjért kb 4-5 perc alatt érhetitek el a kiindulópontot. A kisbuszok a városi busz- és vonatpályaudvartól indulnak, érintik a Krupówki utca középső és felső részét, tehát több helyen felszállhattok rájuk. A viteldíj minden esetben 3 pln/fő.

Túraleírás:

A kék jelzésen elindulva, a kabinos felvonó induló állomása mellett, és a drótkötél alatt elhaladva széles, kövezett út indul felfele, amin kb 15 perc séta alatt elérhetitek Albert barát kápolnáját, melyet az Albert rendi barátok szerzetesei és apácái üzemeltetnek. (Az innen induló sárga jelzésen 50 perc meredek felfelé úton érhető el a rendházuk.) 
A kápolnát elhagyva éritek el a Tátrai Nemzeti Park jegyszedő bódéját, ahol a tátrai belépőt megvehetitek. (Mivel a kápolnában minden vasárnap van mise, így az eddig vezető turistaút használata ingyenes.) A bódé elhagyása után újabb 15-20 perc sétával (a kék jelzése felső, jobb oldali ágát választva) éritek el a Polana Kalatówkit (Kalata-rétet), és az ott álló turistaszállót. A rét ezen részén érdemes körülnézni kicsit, fényképezni, hiszen csodás panoráma tárul majd a szemetek elé. Aki a kék jelzés alsó (bal oldali ágát választja), az a rétet alulról (keletről) járja körbe, de a két kék út ugyanoda visz.

A rétet elhagyva a turistaút hagyományos ösvény szélességűvé válik, és zömében erdei környezetben vezet kissé emelkedve. Kb háromnegyed óra séta után az erdőből kibukkanva a Kondratowa Polanan (Konrád-rét) találjátok magatokat, jobbra tőletek húzódik a Giewont - egész pontosan a Długi Giewont (Hosszú-Giewont) - gerince, és a távolban már a csúcs, és a kereszt is feltűnik. Előttetek pedig a Schronisko na Kondratowej Hali (Konrád menedékház, 1333 m) takaros épülete válik láthatóvá.
A menedékházban nem csak remek almáspitét adnak a megfáradt turistáknak, hanem kb 20 fő erejéig szálláshelyként is működik.

A menedékházat elhagyva utatok minden bizonnyal legnehezebb része következik, hiszen a következő 75-80 percben jó 400 méter szintkülönbséget kell legyőznötök. E szakasz végén - ami enyhe emelkedővel indul, de aztán átvált erős kapaszkodóvá, sok helyen lépcsős úttá - éritek el a Kondracka Przełęczet (Konrád-nyereg, 1725 m).
A nyeregben általában sok turista tölti pihenőjét, hisz nem csak a jelen útvonalon, hanem a Kondracka Kopa (Konrád-púp, 2005 m) felől érkező sárga jelzésen, és a Dolina Małej Łąkiból (Kis-Réti-völgyből) szintén sárga turistaúton felkapaszkodó természetjárók is ide lyukadnak ki. A Giewont innen viszont már igazán elérhető közelségben látszik.

Utatokat folytatva a kék jelzésen enyhén emelkedő úton éritek el a Wyżnia Kondracka Przełęczet (Felső-Konrád-nyereg), majd a Dolina Strążyska (Palánkos-völgy) felől érkező piros jelzés becsatlakozását.
A csúcshódítás utolsó szakaszán a kék jelzés meredeken, lépcsősen indul meg a Giewontra, és kisvártatva ketté válik két egyirányú (egy fel, egy le) ösvényre. Az egyirányúsított, felfele vezető úton néhol láncok is segítik a kapaszkodást, nem annyira a kitettség, mind inkább a jellemzően sok ember biztonsága érdekében. A piros jelzés becsatlakozását elhagyva, kb 12-15 perc alatt már a csúcson is vagytok, és letelepedhettek a híres kereszt tövében. Érdemes itt egyet fújtatni, már csak a panoráma megcsodálása végett, hiszen keletről dél felé egészen nyugatig a Tátra hegylánca veszi körül a csúcsot, míg észak felé letekintve Zakopane városa hever lábaitok előtt.

A csúcsról lefele vezető egyirányú szakaszon is láncok segítik a lejutást. A (torlódásmentes esetben) kb 6-7 perces szakasz után még 5 perc séta lefelé a kék jelzés már ismert szakaszán, és újra a piros jelzés becsatlakozásánál vagytok. Utatok innen lefelé már a felfelé vezető úttal teljes mértékig megegyezik.

A túrát késő tavasztól az ősz közepéig jó szívvel ajánljuk mindenkinek jó időben. Viharos időben a a Giewont megmászása erősen nem ajánlott, hiszen főleg az utolsó szakasz kitett kicsit, és a csúcson található kereszt, valamint a felmászást segítő láncok egyben villámfogóként is működnek. (És sajnos felelőtlen, nem kellően körültekintő turisták évről-évre balesetet is szenvednek itt...)
Télen, hóban a túrát csak a Schronisko na Kondratowej Hali (Konrád menedékházig) ajánljuk. Innen tovább csak megfelelő felszereléssel - botok, hágóvas, stb - és téli, magashegyi túrákban szerzett jártassággal javasoljuk. Természetesen ez esetben is csak a lavinaveszélyről és a várható időjárásról előzetesen tájékozódva!

Tippek:

A Giewont gyakorlatilag Zakopane szent hegye, így aztán nyáron, főleg jó időben, rengeteg túrázó látogatja, nem egyszer idős emberek, vagy szülők egész kis gyermekekkel. A csúcsra való feljutás a főszezon időszakában a nagy tömeg miatt a fent leírtaknál hosszabb, nehézkesebb lehet. Ha tehát a Giewontra mentek, mindig vigyetek magatokkal elegendő türelmet is túratársaitok iránt - főleg az utolsó, láncos szakaszra!

A hegyre egyébként évente kétszer szervez zarándoklatot a zakopanei Szent Kereszt plébániatemplom.

Természetesen a visszaúton mehettek más irányba is le, mint a fent bemutatott útvonal. Ötletek:

  • A Dolina Strążyska (Palánkos-völgy) érintésével a piros jelzésen.
  • A Dolina Małej Ląkin (Kis-Réti-völgy) bejárásával a sárga jelzésen.

Képjegyzék:

  • Címkép: A Giewont a Gubałówka-hegyről fényképezve.
  • Felső képsor bal: A Konrád menedékház.
  • Felső képsor közép: A Konrád-völgy a Konrád-nyeregből visszatekintve. A képen jól látható a bejárt út is.
  • Felső képsor jobb: A híres kereszt a Giewont csúcsán.
  • Alsó képsor bal: Zakopane fekszik majd lábatok előtt, ha felértek a csúcsra.
  • Alsó képsor közép: A Giewont csúcsa a Felső-Konrád-nyereg környékéről fotózva.
  • Alsó képsor jobb: A Kopa Kondracka (Konrád-púp, 2005 m, balra), és a Małołączniak (Kis-Réti-hegy, 2096 m) a Giewontról fotózva.

Térkép:

HAMAROSAN!

« vissza

Felvonó   Zgłoś błąd do skasowania
~Gergő 15:07 Sze, 17 Okt 2018 Üdv. A hosszú hévégén tervezzük barátnőmmel megmászni a Giewontot és onnan átmenni a Gáspár csúcsra.

Az útvonal a következő: Kruznice - kék ösvény- Giewont- sárga ösvény - Kopa Kandracka- piros ösvény - Gáspár csúcs.

Ugyanakkor mivel barátnőm térde hajlamos megadni magát arra gondoltam hogy a gáspárcsúcsról lefelé lanovkával jönnénk hogy ne terheljük annyira. A kérdésem az lenne, hogy lehet e fent egyirányú jegyet venni lefelé? Vagy mindenképp előre kell megvenni?

Köszi a segítséget.
[ Válasz ]
        
Re: Felvonó   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
15:10 Sze, 17 Okt 2018
Kedves Gergő!

Lehet fent jegyet venni, ráadásul csak lefelé szóló jegyeket csak a csúcson lehet venni. Elővételben nem is.
Marci
[ Válasz ]
                
Re: Felvonó   Zgłoś błąd do skasowania
~Gergő 15:36 Sze, 17 Okt 2018 Na ezt jó hallani. Esetleg egy körülbelüli számot tudnál mondani hogy hány kb lenne a túra a 2 csúcs között? Giewontig 5,5 km ügye. Gáspáról lefelé nem releváns. Valamin egy nagyjábóli időt tudnál mondani a 2 csúcs közé? Nem találtam ezekre infó eddig. Csak hogy a 15:30 utolsó lefelé tartó \"kanyart\" elérjük.
[ Válasz ]
                        
Re: Felvonó   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
16:08 Sze, 17 Okt 2018
Szia!

Giewont - Kopa Kondracka kb 2 km és 1 óra 20 perc menetidő. Kopa Kondracka - Gáspár-csúcs kb 4 km és kb 2 óra.
[ Válasz ]
Parkoló   Zgłoś błąd do skasowania
~Péter
19:06 Szo, 20 Okt 2018
Sziasztok!
Zakopaneban (például a II. János Pál körforgalomnál) a parkolók fizetősek ilyenkor?
[ Válasz ]
        
Re: Parkoló   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
21:24 Szo, 20 Okt 2018
Igen, ami fizetős, az egész évben fizetős. A II. János Pál körforgalomnál különösen igaz ez, hisz a lanovkához egész évben sokan parkolnai itt.
[ Válasz ]

Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

A portál megálmodói:

        Johanna, Gabi és Marci

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Hószánozás
~Anették
07:55 Sze, 01 Feb 2023
Kedves Marci, Eszméletlen jó élmény volt! Köszönjük szépen a szervezést! Új...
lovasszán
~Zsuzsa és Gyula
17:27 Hé, 30 Jan 2023
Kedves Marci! Felejthetetlenül szép élmény marad számunkra a lovasszánozás. Az egész...
Re: Foglalas
~Marci
06:38 Sze, 25 Jan 2023
Kedves Krisztina ! Kérlek jelentkezésedet emilban küld el, adj egy kapcsolattartói...
Foglalas
~Numerus
22:21 Ke, 24 Jan 2023
Szia, Januar 28 szombaton szeretnenk menni preferencia 17:20 de aznap rugalmasak tudunk...
Re: info kérés
~CsMarton
20:52 Ke, 24 Jan 2023
Kedves Adél! Szállásügyben elég necces lesz a helyzet, mert főszezon van, de kérünk...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 87351425 látogató
1999-2023 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.