Látogatás a sajtkészítő műhelyében
Zakopanéban és környékén híresebb és elterjedtebb ételkülönlegességet nehéz találni az OSCYPEKnél, azaz a hagyományos füstölt juhsajtnál! Ezt a fajta sajtot a híres zakopanei sajtpiacon, és a környéken szinte mindenhol meg lehet találni.
Ezernyi fajtája (füstölt, erősen füstölt, vagy éppen füstöltelen), változatos alakja (a hagyományos méretektől az apró grillezni való sajtokon keresztül a jellegzetes fonott korbácsokig), a más állat (szarvasmarha, kecske) tejéből készült testvérei és a sajtkészítés melléktermékei (gomolya, brindza, író, stb) közösen garantálják, hogy mindenki megleli a kedvére valót!
Mostantól pedig az sem lehet titok, hogy miképp készülnek ezek a sajtok, hiszen szervezett formában válik lehetségessé a bacówka (azaz a sajtkészítő műhely) látogatás. A bacówkában a sajtmester hagyományos módszerekkel, kizárólag két keze munkájával állítja elő a juhsajtot, és füstöli szabad tűz fölött!
Ne hagyjátok ki ezt a programot!
Tudnivalók:
A bacówka és baca - azaz sajtkészítő műhely és a sajtkészítő - látogatásának ideális időpontja a 8:00-ás, esetleg 8:30-as kezdés, hiszen ekkor készül a sajt. Ez esetben a sajtkészítés folyamata megtekinthető, közben szakszerű magyarázatot is kaptok a készítés minden lépéséről. A program kb egy - másfél órát vesz igénybe.
A program magában foglalja a kóstolás - ami éppen van legyártva - lehetőségét is, és kb. 1-1,5 órát vesz igénybe a helyszínen.
Árak:
Minimális csoportlétszám: 11 fő
- 11-20 fő: 20 pln/fő*
- 21 főtől: 15 pln/fő*
* Az ár tartalmazza a sajtkészítő mester tiszteletdíját, a kóstolás árát és a tolmács-idegenvezető bérét is.
Helyben, a látogatás végén a meglévő sajtokból vásárolni is lehet a készlet erejéig.
A sajtkészítő látogatás elérhető 11 főnél alacsonyabb létszámú csoportoknak, családoknak, és egyéni utazóknak is. Ha ebbe a kategóriába tartoztok, itt tájékozódhattok a részletekről!
Megrendeléseteket az office@zakopaneinfo.hu email címre küldjétek! Szintén ezen a címen várjuk kérdéseiteket, kéréseiteket is!
Képek a sajtkészítés folyamatáról itt!
NAGYON FONTOS: A program csak május 1 és október 15 között érhető el, a köztes időszakban a baca nem dolgozik, hisz a juhai nem adnak ebben az időszakban (elegendő) tejet!
|