Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóTÚRATIPPEK

Túrázni jó, és az nem is kérdéses, hogy a Magas-Tátra rengeteg lehetőséget és kihívást ad nektek, ha szép tájakon szeretnétek kirándulni. Ráadásul a hegyek egész évben várnak, még télen is csodaszép túrákat tehettek a havas-fagyos völgyekben, de tavasszal, ahogy a növényzet újjáéled, vagy ősszel a színesedő erődben is jó dolog kóborolni.

Túráitok megtervezésében, előkészítésében szeretnénk útvonal tippekkel segíteni nektek.

Az útvonalakat három - erősen szubjektív - kategóriában mutatjuk be: Könnyű, közepes és nehéz túrák címszó alatt. A besorolás tényleg szubjektív, hiszen tapasztalataink alapján mutatjuk be, hogy mit érzünk könnyűnek és mit nehéznek. Ráadásul ezt rengeteg külső tényező (évszak, időjárás, a túraútvonalon található embermennyiség, stb.) és rajtatok álló belső tényezők (felszerelésetek megfelelősége, kondíciótok, stb.) befolyásolhatja.

Csak olyan túrákat mutatunk be nektek, amelyeken mi már több alkalommal is részt vettünk, így mondhatjuk, hogy megfelelő tapasztalatunk van már az adott útvonal terén.
E mellett segítségünkre van a túrabemutatók elkészítésében Nagy Árpád, aki tán a Magas-Tátra legjobb hazai ismerője, a túraútvonalak és az élővilág sokat látott szakértője, számos a Tátráról szóló cikk és könyv szerzője, és a
Magas-Tátra legjobb magyar nyelvű információs oldalának szerkesztője. Ez úton is köszönjük neki a sok-sok segítséget, a magyar nevezéktan hűséges szolgálatát, az ötleteket és persze a képeket, melyeket önzetlenül rendelkezésünkre bocsájtott.

Pár technikai inforámáció:

  • A túraleírásokban megadott távolságok, szintkülönbségek, illetve a várható időtartamok csak becsült adatok. Logikusan az első kettő esetében nagy eltérés nincs a valósághoz képest, de az utóbbit időjárás, kondíciótok, stb erősen befolyásolhatja!
  • A helyneveket lengyelül adjuk meg (úgy is ezeket látjátok majd az útbaigazító táblákon), de zárójelben igyekszünk a lehető legtöbbször megadni a magyar nevet is.
  • Az egyes helyeken megadott összegek (lovaskocsi árak, parkoló árak, stb.) tájékoztató jellegűek, igyekszünk ezeket mindig a lehető leggyorsabban frissíteni!

Végezetül pedig egy kérés: Küldjetek nekünk Ti is képeket, összefoglalókat tapasztalataitokról akár email (office@zakopaneinfo.hu), akár komment formájában, hogy a leírások mind gazdagabbak, színesebbek lehessenek! Köszönjük előre is!

Jó böngészést, jó felkészülést kívánunk nektek! És persze szép és eredményes túrákat!

oldal   Zgłoś błąd do skasowania
~Nikoletta 21:52 Csü, 12 Dec 2013 Sziasztok!

Nagyon jó az oldalatok, rengetek hasznos információ található rajta.
Sok túrát csináltunk meg a ti túratippetek alapján.
[ Válasz ]
Túra   Zgłoś błąd do skasowania
~Tibi
07:42 Ke, 26 Jan 2016
Sziasztok !
Május elejére tervezzük az újabb Zakopane kirándulást.A fő program a Gáspár-csúcs lesz.Innen a Giewont-ra úgy nézem kb.5 km-es út vezet.Ez milyen nehézségű ? 5 éves a kislányom,neki javasoljátok -e.(A Gubalowka-ra nagyon szépen felsétált.)Egy pihenőnap után pedig jöhet a Morskie Oko.
Kösz:Tibi
[ Válasz ]
        
Re: Túra   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
10:31 Ke, 26 Jan 2016
Szia Tibi!

A Gáspártól a Giewont nyeregig nem nehéz az út, csak mondjuk közepes. De igazából a gerinctúra nem csinál nagy emelkedőket, lejtőket, szóval még akár könnyű is lehet.
Közvetlenül a Giewont előtt elég sziklás az út, a vége láncokkal van biztosítva. Ez nehéz rész, de nem teljesíthetetlen, sok lengyel gyereket láttam már ott fent. Azért persze a végén kellhet a segítség a lányodnak, de szép, tiszta időben szerintem menni fog neki.
Marci
[ Válasz ]
                
Re: Túra   Zgłoś błąd do skasowania
~Tibi 11:32 Ke, 26 Jan 2016 Köszönöm a választ,remélem jó időt fogunk majd ki.Nem mellékesen nagyon jó az oldalatok,rengeteg hasznos dolgot tudtam meg itt.Köszönöm.
Tibi
[ Válasz ]
Medvék   Zgłoś błąd do skasowania
~Tibi 21:58 Ke, 02 Feb 2016 Sziasztok !
Mennyire forgalmas a Gáspár -csúcsról levezető út május elején?Mennyi az esélye a medvével való találkozásnak?
[ Válasz ]
        
Re: Medvék   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
08:32 Sze, 03 Feb 2016
Szia Tibi!

Minél jobba az idő, annál nagyobb forgalom lesz. Nagyon népszerű célpont gyalog is, nem csak lanovkával, de pl ha hosszú, kitartó telünk lesz (nem úgy néz ki), akkor meg még lehet síelni ott, és azért lesz sok ember.
Medvével a Tátra lengyel oldalán elég kevéssé esélyes a találkozás, szerintem max 1-2%. Ez tovább gyengül, ha népszerű = forgalmas helyen kirándultok.

Marci
[ Válasz ]
                
Re: Medvék   Zgłoś błąd do skasowania
~Tibi 15:14 Sze, 03 Feb 2016 Emiatt kérdeztem:

http://www.maga s-tatra.info/2015/10/estenkent -medvek-setalgatnak-zakopaneba n.html
Persze azért nem riaszt el.Csak jobb tudni.
[ Válasz ]
                        
Re: Medvék   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
15:23 Sze, 03 Feb 2016
Ettől még, amit írtam, az fennáll szerintem. Főleg a Gáspár-csúcs közelében, ahol mindig sok ember van.
Marci
[ Válasz ]
Tengerszem   Zgłoś błąd do skasowania
~Kiss Csaba 19:32 Ke, 05 Júl 2016 Szia Marci!
Szeretnénk megnézni a Morskie Oko tengerszemet. Tudnál segíteni abban, hogy autóval meddig érdemes elmenni és onnan, hogy tudunk feljutni? Állítólag elég nehéz a felvezető út, érdemes talán lovaskocsival vagy egyébbel felmenni?!
köszi
csaba
[ Válasz ]
        
Re: Tengerszem   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
21:27 Ke, 05 Júl 2016
Kedves Csaba!

Lysa Polana határátkelő mellett található Palenica Bialczanska parkolóhely. Innen lehet túrázni, az út nem nehéz egyáltalán, csak hosszú = 9 km egy irányba. Ennek jó része egyébként lovaskocsival kiváltható.
Ha az oldalmenüre kattintasz, akkor a könnyű túrák között még túraleírást is lelsz hozzá.
Marci
[ Válasz ]
                
Re: Tengerszem   Zgłoś błąd do skasowania
~Kiss Csaba 07:46 Sze, 06 Júl 2016 Szia Marci!
Köszi, mivel nekünk nehéz túráról meséltek, eszembe sem jutott a könnyű túráknál keresni
De köszi az infot!
üdv
csaba
[ Válasz ]
                        
Re: Tengerszem   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
07:49 Sze, 06 Júl 2016
Szívesen. Igazából a 18 km sokaknak nehéz lehet, de szigorúan csak a terepviszonyokat nézve nem egy nehéz útvonal.
Marci
[ Válasz ]
Öt tó völgye   Zgłoś błąd do skasowania
aezs
14:08 Csü, 01 Szept 2016
sziasztok,
abban szeretnék segítséget kérni, hogy Zakopaneből hogyan érhető el / elérhető-e egynapos kb kényelmes túrával az Öt tó völgye s az ottani turistaház? Aznap este mennénk is vissza Zakopane-ba. Hol lenne érdemes leparkírozni az autókat? köszönöm szépen előre is
[ Válasz ]
        
Re: Öt tó völgye   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
16:31 Csü, 01 Szept 2016
Szia!

A legkönnyebben szerintem a Morskie Okohoz vezető út kiindulási pontján, Palenica Bialczanska parkolóból. A Mickiewicz-vízesésekig a piroson, és onnen a zöld jelzésen a Roztoka-völgyön keresztül fel a Lengyel-Öt-tó völgyébe.
Marci
[ Válasz ]
                
Re: Öt tó völgye   Zgłoś błąd do skasowania
aezs
12:44 Pé, 02 Szept 2016
köszönöm szépen Marci a gyors választ! :)
[ Válasz ]
Túra a Barát-csúcshoz   Zgłoś błąd do skasowania
Csezó
14:28 Va, 20 Nov 2016
Sziasztok !
Júniusban újra elmentünk Zakopanéba,és az összes túránk úgy sikerült,ahogy elterveztük,szinte álomszerű volt,beleszerettünk a Magas-Tátrába.A 6 éves kislányom minden héten elmondja,hogy \"reggeli után pakoljunk és induljunk Zakopanéba !\"
A Morskie Oko partján ebédelve irigykedve néztük a Barát-csúcsra felmászókat.Jövőre szeretnék oda menni,persze nem felmászni egyelőre, a tapasztalatlanság és a lányom miatt.Viszont a Gáspár -csúcstól a Barát -csúcs ha jól mértem,kb 7 km.Jól láttam a Google Maps-on hogy ez gerinctúra ?És milyen nehéz ez a 7 km?
Tibi
[ Válasz ]
        
Re: Túra a Barát-csúcshoz   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
15:03 Va, 20 Nov 2016
Kedves Tibi!

A Barátra (lengyel nevén: Mnich) nem vezet turistaút. Oda csak képzett hegymászó vezető társaságában lehet felmenni. Ha gondolod, akkor utánajárok a távnak, árnak - de egyedül nem járható.
Marci
[ Válasz ]
                
Re: Túra a Barát-csúcshoz   Zgłoś błąd do skasowania
Csezó
15:12 Va, 20 Nov 2016
Szia Marci !
Lehet,hogy félreérthető voltam .Nem akarok felmászni a csúcsra,egyelőre.Csak eljutni mellé,és egy alkalmas,kellemes pontról lenézni a Halastóra.
[ Válasz ]
                        
Re: Túra a Barát-csúcshoz   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
07:59 Hé, 21 Nov 2016
Kedves Tibi!

Köszönöm a választ, valóban félreérthettelek. Ez esetben a Morskie Oko mellől (inkább leheletnyivel előtte) induló sárga jelzés, és a belőle leágazó piros jelzés lehet a megoldás. Kaptatós út rendesen, de cserébe csodaszép élményt jelent letekinteni róla.
Marci
[ Válasz ]
zakopane   Zgłoś błąd do skasowania
~giti
20:03 Hé, 27 Feb 2017
Sziasztok erdeklodni szeretnek hogy a nyaron turazni mennek Zakopane es kornyeke el szeretnek menni megnezni a zold toig 3 kiskoru gyerekkel. Van valamifele segitoeszkoz itt gondollok lovaskocsi fogadasra ami elvisz egy darabig.Kerhetnek otletet merre vagy honnan indulni. Elso turank volna. Koszonom
[ Válasz ]
        
Re: zakopane   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMárton
20:21 Hé, 27 Feb 2017
Kedves giti!

A Tátra lengyel oldalán csak egy Zöld-tó van, de annyira kevéssé ismert, hogy nem vagyok benne biztos, hogy arra gondolsz-e, ami a Gasienica-völgyben, a Swinica-hágóba vezető fekete turistaút mellett van. Ha igen, akkor lanovkával irány a Kasprowy Wierch (Gáspár-csúcs), és onnan lesétálva a sárga jelzésen, majd a feketén fel a tóig már nincs egyéb közlekedési segédeszköz.
Ha nem erre a tóra gondolsz, akkor jelezd, hogy melyikre.
Marci
[ Válasz ]
Téli túrák   Zgłoś błąd do skasowania
~Anna 15:19 Pé, 03 Márc 2017 Sziasztok! Csodás az oldal, nagyon köszi minden infot! Tudnátok abban segíteni, hogy most milyen a hóhelyzet a lengyel Tátrában, illetve Zakopanéból milyen közepes nehézségű túrát javasolnátok most márciusban? Tapasztalat van, de az időjárás és a hóviszonyok meghatározóak lehetnek..
Gondolom, a nagyon magasan lévő utak, hágók le vannak zárva.
Tudnátok segíteni?
Nagyon köszi
Anna
[ Válasz ]
        
Re: Téli túrák   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMárton
15:57 Pé, 03 Márc 2017
Kedves Anna!

1500 méter fölött még bőven van jó, alatta fogy, 1300 méter körül szépen lasan megszűnik a hótakaró. Az előrejelzések éjjelekre fagyokat, nappalra pedig kicsit plusszos hőmérsékletet mondanak.
Március 15 körülre pedig már havat is. (Mondjuk az még van olyan messze, hogy lehet, nem is lesz belőle semmi addigra.)
Mindenesetre a lavinaveszélyről csak egy-két nappal a túra/túrák előtt érdemes tájékozódni az előrejelzések ismeretében szerintem.

Lezárva a Tátra lengyel oldalán csak 3 útvonal van, ezeket a Túrázóknak menüpontban, a Téli lezárások fejezetben leled.
Marci
[ Válasz ]
Szalasiska kemping   Zgłoś błąd do skasowania
Njani
15:14 Ke, 03 Ápr 2018
Üdv Mindenkinek!
Szeretnék infot kérni.A nyárra tervezek egy túrát Zakopane-ba,ill.az Öt tó vidékére. A Google térképen látom hogy van egy kis kemping a Halastóhoz vezető út-
tól nem messze (A kocsiforduló után nem sokkal) Szałasiska - Pole namiotowe. Azt kérdezném hogy volt-e már valaki itt.Tud-e valaki információt adni róla? Lehet-e innen az Öttó hoz közvetlenül túrázni (vagy vissza kell menni a Mickiewicz vízeséshez)? Köszönettel : Njani
[ Válasz ]
        
Re: Szalasiska kemping   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
15:18 Ke, 03 Ápr 2018
Kedves Njani!

A GoogleMaps által jelzett kemping nem létezik, nem lehet sehol a nemzeti park területén kempingezni, bivakolni - csak menedékházakban lehet megszállni. (A közelben a Morskie Oko partján, a Lengyel-Öt-tó völgyében és a Roztoka-völgy aljában van ilyen.)

Az emlegetett kempingben lehetett pár éve nyáron bivakolni. Kísérleti próbálkozás volt a nemzeti park részéről, de azóta nem hirdettek meg ilyet.
Marci
[ Válasz ]
Túraútvonal ajánlás   Zgłoś błąd do skasowania
~Xemi88
09:55 Sze, 11 Márc 2020
Sziasztok! Először is el kell mondjam, hogy nagyszerű az oldalatok! :)

Lényegében azért is írok nektek, mert idén nyáron megyünk 1 hétre és szeretnénk ebből vagy 3-4 napot túrázni.

Tudnátok nekünk 4 különböző túraútvonalat ajánlani, amit mindenképp meg kellene tennünk, ha már ott leszünk? Sátrazni nem szeretnénk, így 1 napos túrákra gondoltam. A túrák kiindulópontja lehet más, kocsival leszünk, így könnyen oda tudunk menni a kiinduló pontokhoz.

Illetve azt szeretném még kérdezni, hogy a Nemzeti park belépésével, ugye jegyet kell váltanunk. Ez a jegy hány napra szól és hol lehet ezt megvenni? Esetleg Online?
[ Válasz ]
        
Re: Túraútvonal ajánlás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
10:03 Sze, 11 Márc 2020
Szia!

Ha a hozzászólásod mellett bal oldalra nézel, akkor a könnyű- és közepes túrák leírásaira mutató linkeken meglelsz pár ajánlást.
Ugyancsak bal oldal leled a jegyekről szóló menüpontot (a BELÉPŐK). Megvenni őket személyesen a nemzeti park bejáratainál (túrák kezdőpontjai) tudod. Van online jegyelővételre mód a SkyCash és mPay alkalmazások segítségével.
[ Válasz ]
Zakopane túrák   Zgłoś błąd do skasowania
~Gábor
11:27 Szo, 01 Aug 2020
Sziasztok,
A jövő hétvégén tervezünk egy hosszú hétvégét Zakopane-ban. Még nem voltunk nyáron itt, most szeretnénk egy-kettőt túrázni. Minden évben többször túrázunk, via ferrátázunk főleg Ausztriában. Ha itt nincs ferráta (ismerősök szerint a Tátrában nincs) akkor normál túra is érdekel, akár láncos szakaszokkal. A szlovák oldalról a Rysyn már voltam az is egy gyönyörű út volt.
[ Válasz ]
        
Re: Zakopane túrák   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
14:08 Va, 02 Aug 2020
Kedves Gábor!

Köszönjük hozzászólásodat. Ami nagyon fontos általánosságban, az az, hogy minden nap korán induljatok, mivel általában délelőtt van jobb idő, illetve reggel a tömeg is kisebb.

Ezek után, ami a legközelebb áll a via ferratahoz, az a Sas-út (Orla perc), de szép lehet a Swinica megmászása a Swinica-nyereg (Swinicka przelecz) felől. (A másik irányból, azaz a Zawrat hágó felől le van zárva az út.
Szintén szép lehet a Szpiglasowy Wierch (magyar nevén a Liptói-határhegy), a Mieguszowiecka Przelecz pod Chlopkiem (magyar nevén a Vadorzó-hágó) vagy éppen a Rysy megmászása. Ugyanakkor ezen utakat a Palenica Bialczanska parkoló felől lehet csak megközelíteni, így arra ügyeljetek, hogy oda váltsatok a neten előre jegyet, mert enélkül nem juttok be a parkolóba.
[ Válasz ]
túra   Zgłoś błąd do skasowania
~sándor
09:28 Pé, 19 Ápr 2024
Sziasztok!
Május elején megyünk túrázni.a Morskie Oko-tól a szpiglasowán át az öttóhoz és a kéken vissza. Kérdésem:a Morskie Oko-tól van-e lovasfuvar reggel oda és estefelé vissza, és mennyibe kerülhet? Előre is köszi a válaszotokat.Nagyon jó az oldal .
Üdvözlettel: Sándor
[ Válasz ]
        
Re: túra   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
18:12 Pé, 19 Ápr 2024
Kedves Sándor!

A lovaskocsik elvben minden nap járnak. Pirkadattól leghamarabb, de szerintem 7-8:00-nál előbb nem indulnak. És ki kell érniük sötétedésre, szóval legkésőbb sötétedés előtt 60-70 perccel már elindulnak lefelé az utolsók is. Díj felfelé 100 pln/fő, lefelé 60 pln/fő.

FONTOS, hogy a Lengyel-Öt-tó völgye és a Morskie Oko közötti kék jelzés a lengyel oldali téli zárlat hatálya alá esik, ezért május 15-ig le van zárva.
[ Válasz ]
                
Re: túra   Zgłoś błąd do skasowania
~sándor 16:50 Hé, 22 Ápr 2024 Kedves Marci!
Köszönöm válaszodat.
Úgy látom ez a kört el kell engednünk, mert ha a kék nem járható, akkor a sárga hágójárat is tilos valószínűleg.
Esetleg tudnál mondani egy oldalt ahol meg lehet nézni a téli lezárásokat?
Köszönettel: Sándor.
[ Válasz ]
                        
Re: túra   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
18:20 Hé, 22 Ápr 2024
Kedves Sándor!

A sárga nincs lezárva. A téli lezárásokról ennek az oldalnak az oldalmenüjében böngészve, majd a \"TÉLI LEZÁRÁSOK\" menüpontra kattintva tudsz tájékozódni.
[ Válasz ]
                                
Re: túra   Zgłoś błąd do skasowania
~sándor 18:26 Hé, 22 Ápr 2024 Köszönöm!
Áttervezünk.
[ Válasz ]
belépő   Zgłoś błąd do skasowania
~Péter vGyöngyösről 09:10 Sze, 12 Jún 2024 Üdv. Szép napokat! Kérdésem az lenne, hogy lehete előre online megvenni (nem találtam eddig linket hozzá) és ha nem, akkor ott helyben elfogadnak-e bankkártyát? Köszönöm.
[ Válasz ]
        
Re: belépő   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
09:15 Sze, 12 Jún 2024
Üdv!
Mit szeretnél megvenni előre?
[ Válasz ]


Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

Csapatunk:

        Gabi, Marci, Máté és Ákos

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: kérés
~CsMarton
22:34 Ke, 09 Júl 2024
Kedves Dodi! Igen, sőt mi több, le is van írva itt a honlapon. A bal oldali menüben...
Re: Tutajozás jegyek foglalása
~CsMarton
22:33 Ke, 09 Júl 2024
Kedves Judit! Írj emailt, egy konrét lekérés kapcsán nem fórumozunk. Köszönöm...
kérés
~dodi
22:32 Ke, 09 Júl 2024
Sziasztok! 18-án utazunk Zakopaneba. Annyi kérdésem lenne, hogy tudjátok-e, hogy a Gáspár...
Tutajozás jegyek foglalása
~L. Judit
22:31 Ke, 09 Júl 2024
Kedves Marci! Húgommal, Lendvai Gabriellával leveleztek, Ő küldte most a Te válaszodat,...
Re: Piac
~CsMarton
10:52 Sze, 03 Júl 2024
Csak csütörtök és szombat. Az év minden hetében. (Vasárnap használt autó piac szokott...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 126342959 látogató
1999-2024 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.