Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóTátrai Nemzeti Park kiállításai


Tátrai Nemzeti Park (Tatrzański Park Narodowy) az elmúlt években számos érdekes és gyerekekkel is élvezetes kiállítást, oktató helyszínt nyitott meg. Céljuk közelebb hozni a természetet, megértetni annak működését és megkedveltetni még a legkisebbekkel is. Persze a felnőttek sem fognak unatkozni.


Tátrai Nemzeti Park Természettudományi Múzeuma és Oktatási Központja

A múzeum 1984-ben nyitotta meg kapuit a Tátrai Nemzeti Park alapításának  30. évfordulojára. Megalapításában olyan nagy nevek vettek részt, mint Witold Henryk Paryski (a Tátrai Enciklopédia írója), prof. Mieczysław Klimaszewski (a TPN tudományos tanácsának elnöke). A megalakulás óta sok év eltelt, és a múzeum is lassan profilt váltott. Jeleneg ilegnkább, mint oktatási központ működik a régió iskoláival szorosan együtműködve.

A tavalyi felújítás után egy nagyon látványos, interaktív kiállitás várja a látogatóka. A kb. 1 órás látogatás során megtekinthető a Tátra legnagyon interaktív maketje, számos rövid film, köztük egy 4D-s és látogatás tehettek egy élethű barlangban.  Az épület kertjében tanösvényt alkítottak ki, melyen méretarányos, élethű kőből készült állatotkat simogathatnak a gyerekek, állatnyomokat követhetnek és még sok más játék vár rájuk.

Múzeum teljes lengyel neve: Centrum Edukacji Przyrodniczej
Címe: 34-500 Zakopane, ul. Chałubińskiego 42a
Honlapja:
www.tpn.pl


Nyitvatartás:
Márciustól - áptilis végéig minden nap  8:00 - 15:00 
közt, kivéve a állami munkaszüneti napokon.
Áprilisvégétől - október végéig mindennap 9:00 - 16:30 közt, kivéve a állami munkaszüneti napokon.
 
Belépők:

Felnőtt: 5,00 pln, valamint érvényes ide is az adott napra megválltott Nemzeti Parki belépő

 

_________________________________
 
Tátrai Nemzeti Park állatvilága

Kuźnicében (Zakopane déli része) az egykori Homolács birtokon, a szépen felújított kocsiszínben került kialakításra Antoni Kocyan kitömött tátrai állítokból álló gyűjteménye. Antoni Kocyan 1856-tól dolgozott erdészként a Homolács család birtokán és munkája során több, mint 400 állatból álló gyűjteményt hozzott létre. Jelenleg is az egyik legismertebb tátrai zoológus. Munkásságának köszönhetően,több fajt sikerült megmenteni a kihalástól. A Tátra területén élő gerincesekből, ebből is főként madarakból álló gyűjteményét 1888-ban, alakulásakor vette meg a Tátrai Múzem. Jelenleg a gyűjtemény legnagyobb része itt tekinthető meg, de számos darabja Lengyelország és Szlovákia területén különbözö természettudományi kállításokon van.

Kuźnicében az egykori Homolács birtokon gyakran látható szabadtéri időszaki kiállítás. Általában érdekes, Zakopane történetét bemutató molinók vagy szép természetfotók kerülek itt bemutatásra.

Múzeum teljes lengyel neve: Wozownia. Kolekcja Antoniego Kocyana
Címe: 34-500 Zakopane,
Kuźnicében a Parkban

Honlapja: www.tpn.pl

Nyitvatartás:
Minden nap nyitva 9:00 - 15:00  közt, kivéve állami munkaszüneti napokon

Belépők:
Ingyenesen látogatható

_________________________________

Tátrai Lapidárium

A Lapidárium célja bemutatni a Tátra geológiai sokszínűségét. Egy különböző közetekből álló makett és számos infromációs tábla segítségével szeretnék közelebb hozni a geológiát az ideérkezőkhöz, illetve bemutatni azt , hogy hat az élettelen köznyezet a tátrai növényvilágra, minként változik az a kőzettől függően. A lapidárium felkeresése kiváló program gyerekekkel, valamint a helyszín akadálymentesített, így kerekesszékkel, babakocsival is lehet benne közlekedni.

Múzeum teljes lengyel neve: Tatrzańskie Lapidarium
Címe: 34-500 Zakopane, ul. Mieczysława Karłowicza 21.

Honlapja: www.tpn.pl

Nyitvatartás:
Minden nap nyitva 9:00 - 15:00  közt, kivéve a állami munkaszüneti napokon.

Belépők:
Ingyenesen látogatható

« vissza


Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

A portál megálmodói:

        Johanna, Gabi és Marci

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: vásárlás
~CsMarton
11:45 Szo, 26 Nov 2022
Ahogy írtam: \"Nem ismerjük\". Így aztán nem gondolunk semmit.
vásárlás
~Gabi
20:18 Pé, 25 Nov 2022
Akkor ugy gondoljátok hogy nem kell kártya vagy ilyesmi mint nálunk a Meroba? Köszi
Re: vásárlás
~CsMarton
19:30 Pé, 25 Nov 2022
Szia! Nem ismerjük, de általában Lengyelország egy szabad ország, és nem tiltanak ki...
vásárlás
~Gabi
17:15 Pé, 25 Nov 2022
hello Érdeklődnék hogy az Eurocrash nevű üzletbe bárki vásárolhat e? KÖSZÖNÖM
Re: Kutya
~CsMarton
19:22 Csü, 24 Nov 2022
Kisméretű kutya is kutya. Kell.
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 84206454 látogató
1999-2022 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.