Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóIdeiglenes korlátozások - Tátrai Nemzeti Park


A koronavírus okán kihirdetett járványveszély miatt a Tátrai Nemzeti Park (TPN) lezárta teljes területét a látogatók előtt 2020 március 13-tól. A rendelkezés visszavonásig volt érvényben, azaz 2020 április 20-ig.

A lezárás részben feloldásra került április 21-én, valamint május 4-én további enyhítések történtek, de még mindig vannak érvényben lévő korlátozások. Cikkünk a témában folyamatosan frissül.


(A képen a nemzeti park eredeti közleménye.)

2020 április 20-tól lépett életbe a lengyel kormány kijárási korlátozások enyhítését célzó intézkedéssorozatának első lépése, melynek keretében (többek között) a nemzeti parkok megnyithatták kapuikat a kirándulni vágyók előtt.

Ennek nyomán 2020 április 21-től az alábbi négy, viszonylag rövid útvonalon engedélyezett a túrázás a Tátra lengyel oldalán, a Tátrai Nemzeti Park területén:

 • Dolina Białego (Fehér-völgy)
 • Dolina Strążyska (Palánkos-völgy)
 • Dolina Za Bramką (Kapu-völgy)
 • Ku dziurze (Lyuk-völgy)

_________________________________

2020 május 4-től lépett életbe a fenti intézkedések második lépése, melynek nyomán a szálláshelyek megnyithatják kapuikat. Ez pedig nagyjából egyet jelent (korlátozások mellett) a belföldi turizmus elindulásával is Lengyelországon belül.

Így a Tátrai Nemzeti Park 2020 május 4-től az alábbiak szerint nyitja meg kapuit a turisták előtt:

 • Minden a nemzeti park területén található turistautat megnyitottk, ugyanakkor a legnépszerűbbre csak korlátozott számban engednek be turistákat. Ez végül csak a Morskie Okohoz (Halastó) vezető útra lett érvény. Ide naponta 2500 főt engedtek hivatalosan, de június elejétől ezt is eltörölték. Azaz jelenleg nincs olyan turistaút a Lengyel-Tátra területén, amint létszámkorlátozás lenne érvényben!
 • Üzembe helyezik a Kasprowy Wierchre (Gáspár-csúcsra) közlekedő kabinos felvonót is. A felvonót is csak korlátozásokkal lehet majd használni. Ezen korlátozásokról, használati szabályokról ezen a linken olvashattok.
 • A Tátrai Nemzeti Park jelzi, hogy a területén található mesterséges objektumok (kerítések, padok, asztalok stb) nincsenek fertőtlenítve, ezeket jelen helyzetben csak saját felelősségre használjátok, fogdossátok!

_________________________________

Menedékházak:

Lássuk mi a helyzet a Tátra lengyel oldalán a menedékházakkal. Hol és mit lehet? Íme:

 • Morskie Oko (Halastavi) Menedékház: A menedékház (előzetes foglalás alapján) fogad már szállóvendégeket. Ők az ételrendelésüket a konyhában vehetik át, de elfogyasztaniuk a szobáikban kell. A menedékház területén maximum 38 vendég tartózkodhat egyszerre. Büfé, emléktárgy árusítás van, de csak ablakon keresztül. Ételt fogyasztani a menedékházon kívül lehet csak. A fizetős köz WC elérhető - maszk használata kötelező.
 • Roztoka Menedékház: A menedékház (előzetes foglalás alapján) fogad már szállóvendégeket. Ők az ételrendelésüket a konyhában vehetik át, de elfogyasztaniuk a szobáikban kell. A büfé működik, de csak ablakon keresztüli étel kiadéssal, annak fogyasztása a menedékházon kívül lehetséges csak. Az étkező, a társalgó és a turisták konyhája nincs nyitva. Nem szállóvendégek részére WC elérhető az épület küldő részén.
 • Dolina Pięciu Stawu (Öt-tavi) Menedékház: Június 19-től normálisan múködik. Szállóvendégeket is fogad és a konyha is normálisan működik.
 • Kalatówki Hotel és Menedékház: A hegyi szálló normálisan működik. Fogad szállóvendégeket, és konyháján őket és a kirándulókat is szívesen látja.
 • Kondratowa (Konrád) Menedékház: Június 16-tól a Lengyel-Tátra legkisebb menedékháza is fogad vendégeket. A konyha elérhető a szállóvendégeknek és a túrázóknak is.
 • Ornak Menedékház: Júniustól szintén normálisan működik. Szállóvendégeket fogad, konyhája nekik és a kirándulóknak is elérhető.
 • Polana Chocholowska (Chocholowi-réti) Menedékház: Júniustól ők is normálisan működnek. Kinyitottak a szállóvendégeknek is, konyhájuk üzemel mindenki számára.
« vissza


Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

A portál megálmodói:

        Johanna, Gabi és Marci

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: Parkolás vs kisbusz?
~GabiH
13:38 Csü, 09 Júl 2020
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Re: Parkolás vs kisbusz?
~CsMarton
09:23 Csü, 09 Júl 2020
Szia GabiH! Köszönjük kedves szavaidat. A kisbuszok tömegközlekedésként...
Parkolás vs kisbusz?
GabiH
12:57 Sze, 08 Júl 2020
Szia Marci! Először is itt is köszönöm a februári Zakopane-i utunkhoz küldött éttermi...
Re: Foglalás lemondás
~CsMarton
17:02 Pé, 03 Júl 2020
Nincs külön regisztráció Birkenaura. Ha van érvényes auschwitzi regisztrációd, az jó oda...
Re: Foglalás lemondás
~ERA
16:57 Pé, 03 Júl 2020
Köszönöm ,reményeim szerint sikerült lemondani,de írtátok hogy Birkenau-ba is kell...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 39355345 látogató
1999-2020 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.