Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóKoronavírus!


Utolsó frissítés: 2020 március 25

2020 március 4-én megjelent a koronavírus Lengyelországban is. Azóta napról napra változik a helyzet, változnak az életbe lépett rendelkezések. Mindezeket igyekszünk összefoglalni alábbi, folyamatosan frissülő cikkünkben. A tudnivalókért kattintsatok a tovább gombra.


Bevezető:

Szeretnénk kiemelni már jelen cikk elején, hogy az itt leírtakat segítő szándékkal gyűjtöttük és gyűjtjük össze az általunk megbízhatónak vélt lengyel kormányzati oldalakról és a sajtóból. Próbáljuk ezt a bejegyzést folyamatosan frissíteni, hogy naprakész infókat olvashassatok benne.

Nem célunk alaposan beszámolni az általános helyzetről, maximum csak nagy vonalakban. Mivel turisztikával foglalkozunk, ezért leginkább az utazásokat érintő rendelkezéseket, korlátozásokat, valamint a leginkább látogatott turisztikai helyek hivatalos információit tesszük közzé jelen cikkben.

Minden, amit itt leírtunk tájékoztató jellegű, nem tekinthető Lengyelország, Magyarország vagy egyéb ország kormányának illetve az EU hivatalos álláspontjának, vagy ezek egyéb szerveitől (minisztériumok, orvosi szolgálatok, operatív törzsek stb) származó hivatalos állásfoglalásának. Még akkor sem, ha ezeket is igyekszünk a frissítésekben felhasználni. Köszönjük megértéseteket.

--- ---

Általános helyzet:

A 38 milliós Lengyelország területén 2020 március 4-én jelent meg a vírus. Azóta kis mértékben terjed, de nap, mint nap vannak új megbetegedések.

2020 március 25-i állás szerint:

 • 927 fertőzött személyt diagnosztizáltak (és sajnos 12 személy elhunyt, de 13 személy gyógyult - ez utóbbi március 23-i szám, frissebbet egyelőre nem tudunk.)
 • kb 1100 személy van kórházban
 • kb 55000 személy van otthoni karanténban
 • kb 51000 személy van járványügyi megfigyelés alatt

2020 március 15-től új intézkedések lépnek életbe:

 • E naptól kezdve Lengyelország leállítja a nemzetközi személyszállítást közúton, vasúton, vizen és levegőben.
 • A határokon nem csak egészségügyi ellenőrzés lesz, hanem beléptetés is. Csak lengyel állampolgárok, azok közeli hozzátartozói, valamint Lengyelországban lakhellyel rendelkező személyek léphetnek be az ország területére, és nekik is azonnal 14 napos otthoni karanténba kell vonulniuk.
 • Bezárnak a boltok az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak kivételével.
 • Csak azok az éttermek, bárok, kávézók és bármilyen vendéglátó egységek maradhatnak nyitva, akik kiszállítást és/vagy elvitelre csomagolást vállalnak. Helyszíni étkezésre nem lesz mód.
 • Minden 50 fő feletti rendezvényt betiltanak legyen az kultúrális, sport, vallási vagy bármilyen más jellegű.

Az intézkedéscsomag fő célja, hogy a más európai országokban tapasztalható magas fertőzöttségi szám ne valósulhasson meg, illetve hogy minél jobban visszafogják, de minimum lassítsák a betegség terjedését. Ezen intézkedések jelen állás szerint visszavonásig maradnak érvényben.

2020 március 25-től érvénybe lépnek a követketzők. (Természetesen, ami a fentienél szigorúbb, az automatikusan felülírja, hatályon kívül helyezi a március 15-i döntésről leírtakat!) A lenti intézkedések április 11-ig biztosan érvényben maradnak, de jó esély van rá, hogy meghosszabbításra kerülnek.

 • Szigorított karantén vonatkozik az összes emberre. Mindenkinek otthon kell maradni. Az otthonokat elhagyni csak azoknak lehet, akik a munkahelyükre közlekednek, illetve boltba és gyógyszertárba menőknek.
 • Mindenhol maximum két fő lehet egyszerre jelen, ez alól csak családok jelentenek kivételt és a templomok, ahol maximum 5 fő lehet egyszerre jelen.
 • A tömegközlekedés működik, de minden járművön fel van tüntetve, hogy maximum hány személy szállhat fel, hogy a megfelelő távolságot tartani tudják.
 • A rendelkezések betartatásáért a rendőrság és a városőrségek felelősek. Az intézkedések megszegése 5000 zlotyis bírságot, elzárást vagy kényszer karantént vonhatnak maguk után.

--- ---

Korlátozások turisztikai attrakcióknál:

Ezt a részt is folyamatosan frissítjük az adott szolgáltató (múzeum, attrakció stb) honlapján található információk ismeretében.

2020 március 11-én kormányhatározat született a múzeumok, kultúrális helyszínek és iskolák bezárásáról március 12-25 között. Ez a döntés minden múzeumot érint. A döntés később módosult, és már nem március 25-ig, hanem jelen állás szerint visszavonásig érvényes.

a) AUSCHWITZ:

A március 11-i kormányhatározat értelmében a múzeum zárva tart március 12-től visszavonásig. A kifizetett foglalásokat törlik, mindenki visszakapja a pénzét. A folyamat lassú, legyetek türelmesek!

b) WIELICZKA SÓBÁNYA:

A március 11-i kormányrendelet megszületése után Wieliczka is bejelentette, hogy március 12-től zárva tart. Se egyéni látogatókat, se csoportokat nem fogadnak. A kifizetett csoportos foglalási letéteket visszafizetik, könnyen lehet, hogy fognak adatkérő emailt küldeni, hogy utalni tudjanak. Legyetek türelmesek, mert minden nagyon lassú!

--- ---

Zárszó:

Amennyiben idáig eljutottál, akkor elvben elolvastál minden infót, amivel jelenleg rendelkezünk. Ha lenne kérdésed, akkor az office@zakopaneinfo.hu email címen állunk rendelkezésedre. Ha gondoljátok, akkor itt is kérdezhettek komment formájában. Kérjük, hogy a Facebookon feltett kérdéseket kerüljétek, mert azokra tudunk jelen állás szerint a leglassabban válaszolni.

Kérjük, hogy legyetek türelmesek. Sokan kérdeztek és ez a szám csak nőni fog, sokszor hosszabb munka egy-egy kérdésnek utánajárni... Ezen csak nehezít az, hogy március 12 - április 1 között szabadságon leszünk (terveink szerint). Látjuk majd az emaileket, de csak napi egyszer, kétszer. Igyekszünk mindenkinek válaszolni, de még egyszer kérjük vegyétek figyelembe, hogy sokszor ehhez időre lesz szükségünk. Köszönjük a megértést!

« vissza

Megbetegedés   Zgłoś błąd do skasowania
~Lomniczi Melinda
17:27 Ke, 10 Márc 2020
Szia Marci! Érdeklődni szeretnék, hogy Zakopane városában vagy a környéken van-e már megbetegedés? Köszönöm a választ! Üdvözlettel: Lomniczi Melinda
[ Válasz ]
        
Re: Megbetegedés   Zgłoś błąd do skasowania
~Gabi (redaktor)
19:49 Ke, 10 Márc 2020
Kedves Melinda!
Zakpaneban és még Krakkóban sincs megbetegedés. Jelenleg a helyzet nálunk nyugodt.
Gabi
[ Válasz ]
        
Re: Megbetegedés   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
06:30 Csü, 12 Márc 2020
Március 11-én megjelent az első fertőzött személy Krakkóban. Jó ideje karanténban volt. Egy nagyon fegyelmezett, Olaszországból hazatérve korábban önkéntes karantéba vonuló emberről van szó. De megjelent.
[ Válasz ]
Utazás   Zgłoś błąd do skasowania
~Zsuzsi 08:24 Csü, 12 Márc 2020 Sziasztok, mi holnap, márc. 13án indulnánk Zakopaneba egy hétvégére. Érdemes elindulnunk, mire lehet számítani? Nem fogunk kint ragadni? Ha esetleg van valakinek valami infója megköszönném.
[ Válasz ]
        
Re: Utazás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
08:31 Csü, 12 Márc 2020
Kedves Zsuzsi!

Vannak turisták a városban, de kevesen. Ennek per pillanat inkább a holtszezon az oka és nem a pánik. Bár a lengyelek is, az elmúlt napok megelőző intézkedései nyomán elkezdtek elállni az utazásoktól.

Neked is jó lenne, ha inkább elolvasnád a cikket, amihez hozzászóltál. (A \"Ha esetleg van valakinek valami infója megköszönném\" mondatodra reagálva...) Kollégáinkkal sok munkát fektetünk bele napi szinten, hogy aktuális és pontos infók legyenek benne.

Tisztelettel jelzem, hogy mindig megvan az esélye annak, hogy itt ragadj, mert eltörheted a lábad, perforálhat a vakbeled, vagy bármely más okból maradni kényszerülhetsz.
Most ennek nyilván nagyobb az esélye, mert a koronavírus és az azt körülvevő pánik nem megszokott szituáció. De véleméyem szerint egyenlőre nem sokkal nagyobb az esély, hogy itt ragadtok, mint normálisan. Kivéve, ha beteg vagy (nem csak koronavírus, bármi más). Ha beteg vagy, ne is indulj el, mert kiszűrnek a határon jó eséllyel, és itt ragadsz.
Ha aggódtok (ami érhető), ne induljatok el. Nem fogtok tudni pihenni, ha mindig a hátatok mögé lestek, nincs-e ott valaki, aki karanténba akar Benneteket zárni.

Ha nem aggódtok, akkor pedig gyertek. Tájékozdjatok folyamatosan - ne csak nálunk, remek forrás erre a Konzuli Szolgálat honlapja is.
[ Válasz ]
                
Re: Utazás   Zgłoś błąd do skasowania
~Zsuzsi 11:17 Csü, 12 Márc 2020 Köszönöm szépen a választ. Igazából a család pánikol, nem mi. :) hogy kint ragadunk, és mi lesz. De tájékozódunk akkor folyamatosan.
[ Válasz ]
Érdeklődés_SK/PL határ   Zgłoś błąd do skasowania
~Herczeg Bea 21:08 Csü, 12 Márc 2020 Sziasztok! Lehet nem tudtok segíteni, de azért rákérdezek. :)
Édesanyám szombaton jönne vissza Krakkóból Bp-re Flixbusszal, a mai hírek értelmében számomra nem egyértelmű, h Szlovák határon átjöhet-e a busz. Erről esetleg tudtok vmit?
Nagyon köszi, Csodás napokat!
Bea
[ Válasz ]
        
Re: Érdeklődés_SK/PL határ   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
21:14 Csü, 12 Márc 2020
Kedves Bea!

Olyan híreket olvastunk, hogy péntektől a szlovák határokon ellenőrzés indul el, és csak szlovák állampolgárokat, valamint ottani lakhellyel rendelkezőket engednek be. Ugyanakkor azt is írják, hogy ez az intézkedés a szlovák-lengyel határra nem vonatkozik. De, hogy szombaton is így lesz-e, szerintem az sem biztos.

Viszont a legfontosabb jelen helyzetben szerintem az lenne, hogy a Flixbustól szerezzetek valami infót. Bár az ő helyzetük sem lehet könnyű, a csuda tudja ők tudnak-e bármi értelmeset mondani per pillanat.
[ Válasz ]
                
Re: Érdeklődés_SK/PL határ   Zgłoś błąd do skasowania
~Herczeg Bea 21:17 Csü, 12 Márc 2020 Köszönöm a választ :)
[ Válasz ]
Re: Megbetegedés   Zgłoś błąd do skasowania
~TOTI 13:02 Szo, 14 Márc 2020 Kedves Marci és Gabi!

Jó pihenést kívánok, pihenjetek minél többet ha lehetséges!
[ Válasz ]

Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

A portál megálmodói:

        Johanna, Gabi és Marci

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: Megbetegedés
~TOTI
13:02 Szo, 14 Márc 2020
Kedves Marci és Gabi! Jó pihenést kívánok, pihenjetek minél többet ha lehetséges!
Re: Érdeklődés_SK/PL határ
~Herczeg Bea
21:17 Csü, 12 Márc 2020
Köszönöm a választ :)
Re: Érdeklődés_SK/PL határ
~CsMarton
21:14 Csü, 12 Márc 2020
Kedves Bea! Olyan híreket olvastunk, hogy péntektől a szlovák határokon ellenőrzés...
Érdeklődés_SK/PL határ
~Herczeg Bea
21:08 Csü, 12 Márc 2020
Sziasztok! Lehet nem tudtok segíteni, de azért rákérdezek. :) Édesanyám szombaton jönne...
Re: Utazás
~Zsuzsi
11:17 Csü, 12 Márc 2020
Köszönöm szépen a választ. Igazából a család pánikol, nem mi. :) hogy kint ragadunk, és...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 35764396 látogató
1999-2020 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.