Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóKoronavírus!


Utolsó frissítés: 2020 május 18

2020 március 4-én megjelent a koronavírus Lengyelországban is. Azóta napról napra változik a helyzet, változnak az életbe lépett rendelkezések. Mindezeket igyekszünk összefoglalni alábbi, folyamatosan frissülő cikkünkben.

2020 április 20-tól pedig részleges enyhítések is kezdődtek, így természetesen ebben az írásban ezekről is szót ejtünk. Reméljük, hogy hasznos információnak bizonyul majd.

A tudnivalókért kattintsatok a tovább gombra!


Bevezető:

Szeretnénk kiemelni már jelen cikk elején, hogy az itt leírtakat segítő szándékkal gyűjtöttük és gyűjtjük össze az általunk megbízhatónak vélt lengyel kormányzati oldalakról és a sajtóból. Próbáljuk ezt a bejegyzést folyamatosan frissíteni, hogy naprakész infókat olvashassatok benne.

Nem célunk alaposan beszámolni az általános helyzetről, maximum csak nagy vonalakban. Mivel turisztikával foglalkozunk, ezért leginkább az utazásokat érintő rendelkezéseket, korlátozásokat, valamint a leginkább látogatott turisztikai helyek hivatalos információit tesszük közzé jelen cikkben.

Minden, amit itt leírtunk tájékoztató jellegű, nem tekinthető Lengyelország, Magyarország vagy egyéb ország kormányának illetve az EU hivatalos álláspontjának, vagy ezek egyéb szerveitől (minisztériumok, orvosi szolgálatok, operatív törzsek stb) származó hivatalos állásfoglalásának. Még akkor sem, ha ezeket is igyekszünk a frissítésekben felhasználni. Köszönjük megértéseteket.

--- ---

Általános helyzet:

A 38 milliós Lengyelország területén 2020 március 4-én jelent meg a vírus. Azóta kis mértékben terjed, de nap, mint nap vannak új megbetegedések.

2020 május 18-i állás szerint:

 • 18.750 fertőzött személyt diagnosztizáltak (és sajnos 929 személy elhunyt, de 7.628 személy gyógyult.)
 • kb 2.550 személy van kórházban
 • kb 80.950 személy van otthoni karanténban

2020 március 15-től az alábbi intézkedések léptek életbe:

 • E naptól kezdve Lengyelország leállította a nemzetközi személyszállítást közúton, vasúton, vizen és levegőben.
 • A határokon (azon kevésen, ami nyitva tart) nem csak egészségügyi ellenőrzés van, hanem beléptetés is. Csak lengyel állampolgárok, azok közeli hozzátartozói, valamint Lengyelországban lakhellyel rendelkező személyek léphetnek be az ország területére, és nekik is azonnal 14 napos otthoni karanténba kell vonulniuk. Kivételt azok képeznek, akik a határmenti övezetben laknak és átjárnak a szomszédos országba dolgozni. Mindezte megfelelő hatósági igazolás birtokában.
 • Bezártak a boltok az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak kivételével. Ezt az intézkedést április 20-tól folyamatosan enyhítik.
 • Csak azok az éttermek, bárok, kávézók és bármilyen vendéglátó egységek maradhadtak nyitva, akik kiszállítást és/vagy elvitelre csomagolást vállalnak. Helyszíni étkezésre nincs mód. Ezt az intézkedés május 18-cal oldották fel.
 • Minden 50 fő feletti rendezvényt betiltottak legyen az kultúrális, sport, vallási vagy bármilyen más jellegű. Ez azóta komolyan változott április elején már két fős csoportosulások is tiltva voltak közterületeken.

Az intézkedéscsomag fő célja az, hogy a más európai országokban tapasztalható magas fertőzöttségi szám ne valósulhasson meg, illetve hogy minél jobban visszafogják, de minimum lassítsák a betegség terjedését. Ezen intézkedések visszavonásig maradnak érvényben.

2020 március 25-től érvénybe léptek a követketzők. (Természetesen, ami a fentienél szigorúbb, az automatikusan felülírja, hatályon kívül helyezi a március 15-i döntésről leírtakat!) A lenti intézkedések április visszavonásig érvényben maradtak.

 • Szigorított karantén vonatkozik az összes emberre. Mindenkinek otthon kell maradni. Az otthonokat elhagyni csak azoknak lehet, akik a munkahelyükre közlekednek, illetve boltba és gyógyszertárba menőknek - visszavonva április 21-től, részletesebben lásd lejjebb.
 • Mindenhol maximum két fő lehet egyszerre jelen, ez alól csak családok jelentenek kivételt és a templomok, ahol maximum 5 fő lehet egyszerre jelen. Ez április elejétől maximum egy főre csökkent, azaz már párosan sem lehet mondjuk vásárolni járni - visszavonva április 21-től, részletesebben lásd lejjebb.
 • A tömegközlekedés működik, de minden járművön fel van tüntetve, hogy maximum hány személy szállhat fel, hogy a megfelelő távolságot tartani tudják. Enyhítése megindult május 18-tól.
 • A rendelkezések betartatásáért a rendőrság és a városőrségek felelősek. Az intézkedések megszegése 5000 zlotyis bírságot, elzárást vagy kényszer karantént vonhatnak maguk után.

Kiemelten FONTOS, hogy 2020 április 16-tól csak orr és száj eltakarásával (maszkban, kendővel) lehet bármilyen közterületre lépni.

2020 április 20-tól kezdődött az intézkedések enyhítése. Ezt négy lépcsőben valósítja meg a lengyel kormány. Csak az első és második lépcsőfok bevezetésének dátuma ismert pillanatnyilag, a többi az egyes lépcsőfokok eredményeitől függ, azaz, hogy egy enyhítő lépés(ek) milyen hatással lesz(nek) a járványügyi statisztikákra. A tervezett enyhítés lépései:

Első etap - Bevezetés: 2020 április 20:

 • Az egy háztartásban élők látogathatják a közterületeket, parkokat közösen is. Azaz el is lehet hagyni sétára a lakásokat, házakat, és lehetséges ezt nem egyedül, hanem családosan tenni. A beváráslásokra továbbra is javasolt, hogy egyesével menjenek az emberek.
 • A nemzeti parkok nyithatnak. Kislengyelország területén (érvényben tartva bizonyos intézkedéseket) a Babiagórai, a Gorce- és a Pieniny Nemzeti Park április 20-án be is jelentette, hogy látogathatók ösvényeik. A Tátrai Nemzeti Park április 21-én, és csak összesen négy, rövidke völgyre oldotta fel a zárlatot. Május 4-től indult el a park zárlatának teljes feloldása, de továbbra is korlátozásokkal. Kiemelt cikkünk a témában ezen az oldalon érhető el.
 • A boltokban lazítások történtek, a 100 négyzetméter felettiek kinyithatnak, de csak egy fő / 15 négyzetméter korlátozással. Az ennél kisebb boltokban immáron 3 fő / pénztár helyett 4 fő / pénztár mennyiségben fogadnak vásárlókat.

Második etap - Bevezetés: 2020 május 4:

 • Kinyithattak a szállodák, panziók és egyéb szálláshelyek, de jelentős korlátozásokkal. Ezekben szigorú egészségügyi feltételek - maszkhordás, fertőtlenítések, személyes kontakt kerülése (minimalizáslása), közösségi terek lezárása - szerepelnek. Ennek megfelelően a szállások étkezdéi, éttermei sem nyithattak még ki. Ezek a feltételek egyelőre a csoportos turizmust nem teszik lehetővé, így főleg az egyéni vendégek számára nyithatnak a szálláshelyek.
 • Kinyithatnak a kisebb múzeumok, galériák, ugyanakkor itt is jelentős látogatói létszámkorlátozások és kiemelt egészségügyi rendelkezések kerülnek bevezetésre. Ez egyelőre itt is az egyéni turizmust teszi lehetővé, csoportos látogatásokra nincs esély. Emiatt sok múzeum mérlegel, hogy milyen intézkedéseket vezessen be, esetlegesen, hogy egyátalán kinyisson-e. Jelen híreink szerint a régió legjelentősebb múzeumaiból sem Auschwitz, sem Wieliczka nem nyit egyelőre.

Harmadik etap - Bevezetése: 2020 május 18:

 • Kinyithattak az éttermek, kávézók, bárok valamint a bevásárlóközpontok gasztrosarkai. Nem csak a kerthelységgel rendelkezők, hanem mind, és a benti tereken is lehet leültetni vendégeket. Fontos a távolságtartás és szigorú higiéniai előírások vonatkoznak rájuk
 • Kinyithattak a fodrászok, kozmetikusok.
 • Sporteseményeket maximum 50 főig meg lehet rendezni, de csak szabadtéren! Teremsportokra továbbra sincs lehetőség.
 • Zöld utat kaptak az első kultúrális események, nyithatnak az autós- és szabadtéri mozik, valamint kis létszámú hangversenyeket is lehet rendezni.
 • Enyhítették a tömegközlekedés korlátozásait. A harmadik etap bevezetésétól az ülőhelyek és az állóhelyek 50%-át is ki lehet használni a járműveken. Többet egyelőre nem.

Negyedik etap - Bevezetése: Még nem ismert:

 • Kinyithatnak a mozik, színházak és egyéb kulturális központok, szolgáltatók.

 

KIEMELTEN FONTOS, hogy a maszkhordási kötelezettség egészen addig érvényes lesz jelen állás szerint Lengyelországban, amíg a vírus elleni vakcina el nem készül.
SAJNOS a határok megnyitásáról még nincsenek pontos híreink. Az tűnik jelenleg biztosnak, hogy 2020 június 13-ig zárva maradnak a határok a turisztikai célű forgalom előtt...

--- ---

Korlátozások turisztikai attrakcióknál:

Ezt a részt is folyamatosan frissítjük az adott szolgáltató (múzeum, attrakció stb) honlapján található információk ismeretében.

2020 március 11-én kormányhatározat született a múzeumok, kultúrális helyszínek és iskolák bezárásáról március 12-25 között. Ez a döntés minden múzeumot érint. A döntés később módosult, és visszavonásig  volt érvényes érvényes. Ez a visszavonás 2020 május 4-től érvényes, ugyanakkor az egyéni turizmust teszi lehetővé (lásd feljebb), csoportos látogatásokra nincs esély. Emiatt sok múzeum mérlegel, hogy milyen intézkedéseket vezessen be, esetlegesen, hogy egyátalán kinyisson-e.

2020 március 31-én életbe lépett egy vállalkozásmentő törvénycsomag, aminek részeként a turisztikai szolgáltatók (szállások, rendezvényszervezők, múzeumok, éttermek stb) is lehetőséget kaptak arra, hogy a már kifizetett, de a járvány miatt lemondott utak előlegeit maximum 180 napos határidőval utalják vissza. Tudjuk, hogy ez nem egyszerű nektek sem, de kérjük legyetek mindenben türelmesek, mert ez az intézkedés az egyes helyek túlélését szolgálhatják!

Pár kiemelt infó:

a) AUSCHWITZ:

A március 11-i kormányhatározat értelmében a múzeum zárva tart március 12-től visszavonásig. A május 4-i nyitási engedélyezés ellenére a múzeum zárva tart. Vizsgálják a biztonságos nyitás lehetőségét, és amint lesz infó róluk, jelezni fogjuk. (Ugyanakkor a múzeum igazgatója elmondta, hogy amíg a csoportos látogatásokat nem tudják elindítani, addig jó eséllyel a múzeum nem nyit ki. Ezt a múzeum vezetése most júliusra vízionálja csak.)

A kifizetett foglalásokat lehet törölni, így mindenki visszakapja a pénzét. A folyamat lassú, legyetek türelmesek!

b) WIELICZKA SÓBÁNYA:

A március 11-i kormányrendelet megszületése után Wieliczka is bejelentette, hogy március 12-től zárva tart. Se egyéni látogatókat, se csoportokat nem fogadnak. A kifizetett csoportos foglalási letéteket visszafizetik, könnyen lehet, hogy fognak adatkérő emailt küldeni, hogy utalni tudjanak. FONTOS azonban, hogy csak azokra a foglalásokra, amelyek biztosan nem valósulnak meg a járványügyi korlátozások miatt. Sajnos gyengén kommunikálnak, és folyamatosan csak 2 héttel hosszabbítgatják meg a zárva tartás idejét. Ez per pillanat azt jelenti, hogy az május 14 utáni foglalások esetében csak átfoglalásra van lehetőség az általános wieliczkai szabályzatnak megfelelelően.

A 2020 március 4-én életbe lépő enyhítési lépés lehetővé teszi itt is a nyitást, de egyelőre nem nyitnak. Pontosabb hírünk nincs, amint lesz, frissítjük ezt a bejegyzést.

Legyetek türelmesek, mert minden nagyon lassú!

--- ---

Zárszó:

Amennyiben idáig eljutottál, akkor elvben elolvastál minden infót, amivel jelenleg rendelkezünk. Ha lenne kérdésed, akkor az office@zakopaneinfo.hu email címen állunk rendelkezésedre. Ha gondoljátok, akkor itt is kérdezhettek komment formájában. Kérjük, hogy a Facebookon feltett kérdéseket kerüljétek, mert azokra tudunk jelen állás szerint a leglassabban válaszolni.

Kérjük, hogy legyetek türelmesek. Sokan kérdeztek és ez a szám csak nőni fog, sokszor hosszabb munka egy-egy kérdésnek utánajárni... Köszönjük a megértést!

« vissza

Megbetegedés   Zgłoś błąd do skasowania
~Lomniczi Melinda
17:27 Ke, 10 Márc 2020
Szia Marci! Érdeklődni szeretnék, hogy Zakopane városában vagy a környéken van-e már megbetegedés? Köszönöm a választ! Üdvözlettel: Lomniczi Melinda
[ Válasz ]
        
Re: Megbetegedés   Zgłoś błąd do skasowania
~Gabi (redaktor)
19:49 Ke, 10 Márc 2020
Kedves Melinda!
Zakpaneban és még Krakkóban sincs megbetegedés. Jelenleg a helyzet nálunk nyugodt.
Gabi
[ Válasz ]
        
Re: Megbetegedés   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
06:30 Csü, 12 Márc 2020
Március 11-én megjelent az első fertőzött személy Krakkóban. Jó ideje karanténban volt. Egy nagyon fegyelmezett, Olaszországból hazatérve korábban önkéntes karantéba vonuló emberről van szó. De megjelent.
[ Válasz ]
Utazás   Zgłoś błąd do skasowania
~Zsuzsi 08:24 Csü, 12 Márc 2020 Sziasztok, mi holnap, márc. 13án indulnánk Zakopaneba egy hétvégére. Érdemes elindulnunk, mire lehet számítani? Nem fogunk kint ragadni? Ha esetleg van valakinek valami infója megköszönném.
[ Válasz ]
        
Re: Utazás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
08:31 Csü, 12 Márc 2020
Kedves Zsuzsi!

Vannak turisták a városban, de kevesen. Ennek per pillanat inkább a holtszezon az oka és nem a pánik. Bár a lengyelek is, az elmúlt napok megelőző intézkedései nyomán elkezdtek elállni az utazásoktól.

Neked is jó lenne, ha inkább elolvasnád a cikket, amihez hozzászóltál. (A \"Ha esetleg van valakinek valami infója megköszönném\" mondatodra reagálva...) Kollégáinkkal sok munkát fektetünk bele napi szinten, hogy aktuális és pontos infók legyenek benne.

Tisztelettel jelzem, hogy mindig megvan az esélye annak, hogy itt ragadj, mert eltörheted a lábad, perforálhat a vakbeled, vagy bármely más okból maradni kényszerülhetsz.
Most ennek nyilván nagyobb az esélye, mert a koronavírus és az azt körülvevő pánik nem megszokott szituáció. De véleméyem szerint egyenlőre nem sokkal nagyobb az esély, hogy itt ragadtok, mint normálisan. Kivéve, ha beteg vagy (nem csak koronavírus, bármi más). Ha beteg vagy, ne is indulj el, mert kiszűrnek a határon jó eséllyel, és itt ragadsz.
Ha aggódtok (ami érhető), ne induljatok el. Nem fogtok tudni pihenni, ha mindig a hátatok mögé lestek, nincs-e ott valaki, aki karanténba akar Benneteket zárni.

Ha nem aggódtok, akkor pedig gyertek. Tájékozdjatok folyamatosan - ne csak nálunk, remek forrás erre a Konzuli Szolgálat honlapja is.
[ Válasz ]
                
Re: Utazás   Zgłoś błąd do skasowania
~Zsuzsi 11:17 Csü, 12 Márc 2020 Köszönöm szépen a választ. Igazából a család pánikol, nem mi. :) hogy kint ragadunk, és mi lesz. De tájékozódunk akkor folyamatosan.
[ Válasz ]
Érdeklődés_SK/PL határ   Zgłoś błąd do skasowania
~Herczeg Bea 21:08 Csü, 12 Márc 2020 Sziasztok! Lehet nem tudtok segíteni, de azért rákérdezek. :)
Édesanyám szombaton jönne vissza Krakkóból Bp-re Flixbusszal, a mai hírek értelmében számomra nem egyértelmű, h Szlovák határon átjöhet-e a busz. Erről esetleg tudtok vmit?
Nagyon köszi, Csodás napokat!
Bea
[ Válasz ]
        
Re: Érdeklődés_SK/PL határ   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
21:14 Csü, 12 Márc 2020
Kedves Bea!

Olyan híreket olvastunk, hogy péntektől a szlovák határokon ellenőrzés indul el, és csak szlovák állampolgárokat, valamint ottani lakhellyel rendelkezőket engednek be. Ugyanakkor azt is írják, hogy ez az intézkedés a szlovák-lengyel határra nem vonatkozik. De, hogy szombaton is így lesz-e, szerintem az sem biztos.

Viszont a legfontosabb jelen helyzetben szerintem az lenne, hogy a Flixbustól szerezzetek valami infót. Bár az ő helyzetük sem lehet könnyű, a csuda tudja ők tudnak-e bármi értelmeset mondani per pillanat.
[ Válasz ]
                
Re: Érdeklődés_SK/PL határ   Zgłoś błąd do skasowania
~Herczeg Bea 21:17 Csü, 12 Márc 2020 Köszönöm a választ :)
[ Válasz ]
Re: Megbetegedés   Zgłoś błąd do skasowania
~TOTI 13:02 Szo, 14 Márc 2020 Kedves Marci és Gabi!

Jó pihenést kívánok, pihenjetek minél többet ha lehetséges!
[ Válasz ]

Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

A portál megálmodói:

        Johanna, Gabi és Marci

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: Látogató
~CsMarton
21:20 Va, 17 Máj 2020
Kedves Gergő! Köszönjük megkeresésedet. Szívesen segítünk, de kérjük ez ügyben...
Látogató
~Gergő
21:18 Va, 17 Máj 2020
Helló!sok jót olvastam itt a kommentek között!augusztus 12-14 lennénk 8felnőtt!szeretnénk...
Re: Járvány ügy miatti lemondás!
~CsMarton
10:05 Ke, 31 Márc 2020
Köszönjük hozzászólásodat. Március 25-én küldtem is választ. Bemásolom ide:...
Járvány ügy miatti lemondás!
~Krisztián1010
09:59 Ke, 31 Márc 2020
Szia Marci! Március 25.-én küldtem egy e-mail-t a zakopaneinfo.hu címetekre, hogy,a...
Re: Megbetegedés
~TOTI
13:02 Szo, 14 Márc 2020
Kedves Marci és Gabi! Jó pihenést kívánok, pihenjetek minél többet ha lehetséges!
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 37211741 látogató
1999-2020 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.